Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього січня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього січня 2023 року

4 Січня 2023
1048

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього січня 2023 року

1048
Удар по окупантах у Макіївці, новорічне звернення Путіна, ймовірність блекауту, причетність Пушкіна і Достоєвського.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього січня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього січня 2023 року

У ранковому слоті каналу іномовлення колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун коментував удар по зосередженню окупантів у Макіївському профтехучилищі та ймовірність повторного наступу з боку Білорусі.

Політолог Ігор Рейтерович відреагував на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, що війна в Україні буде затяжною, але Альянс допомагатиме Україні стільки, скільки буде потрібно. На думку Рейтеровича, західні союзники продовжать постачати нам озброєння, і «з січня на росіян чекає чимало сюрпризів». Зокрема «Німеччина отримала шанс повернути Україні частину історичного боргу і допомогти захиститися від агресора».

Політолог Олег Саакян відзначив, що в новорічному зверненні Путіна, записаному на тлі людей, одягнених у військову форму, вперше йшлося не про перемоги і успіхи Росії, а про загрози і необхідність захищатися. За словами Саакяна, Путін почав виправдовуватися: замість диктувати порядок денний, він змушений реагувати на виклики.

В етері були авторська рубрика шеф-редактора каналу Олексія Мацуки про те, як відрізнити правду від фейків, «Реальна історія» з Акімом Галімовим, «Реальне кіно» з Віталієм Манським.

Андрій Орлов — російськомовний, але не російський, за його словами, поет — в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповів, які події війни в Україні вразили його найбільше, чому він і його дружина кажуть «ми» про українців і «вони» — про росіян, коли Росія усвідомить, що накоїла (відповідь: ніколи) тощо. Звісно ж, не обійшлося без читання віршів.

У слоті каналу «Інтер» російський експерт нафтогазового ринку Михайло Крутихін підтвердив, що обмеження цін на російську нафту є дієвою санкцією, адже, крім іншого, сприяє скороченню видобутку. Натомість газ Росія могла продавати в Європу, однак не захотіла, мріючи, щоб Європа замерзла. Але зима в Європі виявилася теплою, а на «Газпром» ще й накладатимуть штрафні санкції через невиконання угод.

Речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук поділився спогадами, як почалася війна для української Одеси. Згадали і захисників острова Зміїний та успішну операцію з його звільнення.

За прогнозом політкоментатора Володимира Фесенка, на лютневому саміті Україна-ЄС, який позачергово відбудеться в Києві, може йтися про предметні перемовини щодо членства України в Євросоюзі. Також Фесенко відзначив віру українців у власну армію і згуртованість навколо президента Зеленського, поїздки якого на передову «зміцнюють оборону». «Лінія Бахмут – Вашингтон показала, що Зеленський ефективно діє як на внутрішніх, так і на зовнішніх рубежах», — резюмував Фесенко. 

Російський опозиціонер Дмитро Гудков зауважив, що на погіршення стану здоров’я Путіна сподіватися не варто: навіть із онкологічною хворобою він може протягнути ще довго. Тож Україні потрібно перемагати на полі бою. Дмитро Гудков також прокоментував новорічне звернення Путіна. Зокрема «відрізані» обличчя верхнього ряду масовки (не помістилися в кадр) свідчать, на думку Гудкова, про зневагу до людей, зокрема й тих, які беруть участь у створенні пропагандистських роликів. 

У цьому слоті показали також програми «Ваші гроші» з Сергієм Мальневим, «Балтія» з Геннадієм Куркіним, «Історичні факти».

У вечірньому слоті каналу іномовлення ліквідацію великої кількості мобілізованих росіян у Макіївці коментував воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Про те, як в Росії все погано і безперспективно, розповів керівник проєкту «Служба підтримки» Ілля Красильщик.

Кореспондентка каналу Альона Грамова виходила на зв'язок зі студією з Дружківки, де внаслідок ворожого обстрілу зруйнували сучасну льодову арену, а її колега Анастасія Волкова — з Костянтинівки, де українські військові влаштували для дітлахів і дорослих різдвяне свято.     

На думку політтехнолога і письменника Михайла Шейтельмана, російська література сама по собі не має фашистських коренів, а «люди, які нас атакують, взагалі книг не читають». Але нині росіяни заплямували Пушкіна, Фета, Достоєвського, тому зараз в Києві, в Херсоні, інших українських містах не повинно бути площ Льва Толстого, пам’ятників Пушкіну тощо. Шейтельман також сказав, що Росію після війни слід зобов'язати змінити назву на Північна Росія, і поділився цікавими міркуваннями про «велику» російську культуру, роль якої перебільшена ще з часів Сталіна.

Голова правління асоціації «Нафта і газ України» Андрій Закревський переконаний, що блекаут в Україні уже неможливий, навіть якщо прийдуть холоди. «Росіяни пишуть, що хохлам природа допомагає», — процитував Закревський, на що ведучий зауважив, що це слово слід взяти в лапки, бо і в такому контексті воно звучить образливо.

На думку економіста Олега Пендзина, піку падіння економіка Росії досягне в березні нинішнього року. Це сталося би раніше, якби деякі країни — Індія, Китай, Туреччина тощо — не допомагали Росії обходити санкції.

Водночас кремлівські злочинці продовжують вважати, що в них усе не так погано, зазначив російський опозиційний політик Геннадій Гудков. «Путін оголосив політику війни», — констатував Гудков, додавши, що не вірить у 70-відсоткову підтримку війни в Росії. Завершив він на оптимістичній ноті: «Думаю, що 2023 рік буде таки роком перемоги над путінізмом». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1048
Теги:
Читайте також
10.01.2023 19:34
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 241
01.01.2023 23:20
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
837
31.12.2022 17:36
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 425
30.12.2022 21:37
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 255
29.12.2022 22:20
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 022
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду