Для кого працює українське телебачення?

6 Вересня 2010
32568
6 Вересня 2010
18:51

Для кого працює українське телебачення?

32568
Чи не було б розумніше створити спеціалізований телеканал Yanukovych-TV, де і показувати лідера Партії регіонів і президента України з ранку до вечора?
Для кого працює українське телебачення?

Текст вперше опубліковано у журналі  «Детектор медіа», № 7 -8, 2010 р.

 

У минулі роки, буваючи за кордоном, часто доводилось дивитися найрізноманітніші канали телебачення інших країн. Українське, хоча й за багатьма параметрами і відставало від західного, було набагато кращим від єгипетського. Принаймні, раніше кількість низькопробних мильних серіалів в Україні була куди меншою, ніж в Єгипті.

 

Проте в 2010 році все різко змінилося. З приходом до влади Віктора Януковича змінилася не лише українська політика, змінився весь вітчизняний телепростір. Більшість українських каналів стали подавати новини у дусі програми «Время», котра транслювалася в Радянському Союзі з 21 години вечора. З однією лише суттєвою поправкою: тепер на телеекранах у майже такій же кількості, як тодішня перша персона, з'являється вже не «дорогий» Леонід Ілліч, а не менш «дорогий» у всіх відношеннях для України Віктор Федорович. А оскільки майже всі наші телеканали належать українським олігархам, то, мабуть, іншого і не варто було чекати після того як «донецькі» заполонили собою країну.

 

Нав'язування основними українськими телеканалами світлого образу Януковича настільки перевершує допустиме сприйняття, що підкрадається думка, що хтось навмисне і свідомо доводить цю ситуацію до цілковитого абсурду. І все це працює не на покращення «світлого політичного іміджу» Віктора Януковича, а скоріше, мабуть, навпаки. Адже вперше за багато років вищий керівник України став об'єктом масового складання про нього в'їдливих анекдотів, чого у таких масштабах не простежувалося ані в часи Леоніда Кучми, ані в часи Віктора Ющенка.

 

Передозування позитивним іміджем Януковича через телеекрани в той час, коли стрімко (не дочекавшись іще осені) почали підвищуватись ціни, робить «ведмежу послугу» політичному висуванцю Партії регіонів, адже в такому разі будь-який «позитив», озвучений підлабузниками з телеекрану, сприймається як насмішка над здоровим глуздом і служить антирекламою діяльності цього політичного діяча.

 

Той, хто ще пам'ятає 70-ті і початок 80-х років минулого століття, мабуть, не буде заперечувати того факту, що авторитет генсека Брежнєва напевне був би дещо вищим, якби не дуже часта поява його на телеекранах. Адже фактично щодня, в переважаючій кількості випусків всесоюзної програми «Время», на екранах телевізорів з'являвся «дорогий» Леонід Ілліч із його корявою вимовою. І в думках кожної мислячої людини починали зароджуватися сумніви, чи є Брежнєв на своєму місті і чи заслуговує країна взагалі на такого керівника.

 

Найближче оточення Брежнєва згадувало: «дорогий» Леонід Ілліч дуже любив «Время» і завжди намагався до початку програми приїхати додому. Можливо, саме тому, що таким чином він міг досхочу надивитися на себе по телевізору. Невже приблизно таке хобі й у Віктора Януковича?

Менше ніж за півроку Янукович на українських екранах дуже швидко зайняв колишню нішу Брежнєва. А вкупі з відродженням в Україні авторитарного режиму, котрий за багатьма вже параметрами починає нагадувати режим у СРСР, подібна гірка аналогія не викликає жодного сумніву.

 

Можна сказати, що з тотальною присутністю на українському телебаченні Януковича ідеологи в його команді (якщо такі, звичайно, там є - не треба плутати політтехнологів й ідеологів) явно перестаралися. Оскільки у цьому випадку, за словами класика, кількість зовсім не збирається переходити в якість. Скоріше навіть зовсім навпаки. І це колись розуміли і в СРСР. У ті ж брежнєвські 1970-ті застійні роки в Радянський Союз почали завозити журнал «Корея» з КНДР. Він друкувався на крейдяному папері в кольорі і коштував аж 30 копійок. Але вже через кілька років його розповсюдження було раптово припинено. Влада через свої джерела в КДБ довідалася, що тодішня молодь почала масово купувати цей журнал, який був набагато смішніший, аніж офіційні гумористичні журнали «Перець» чи «Крокодил». До ідеологів у Кремлі тоді дійшло, що молодих людей зацікавили не ідеї «чучхе», а той геніальний абсурд, до якого може дійти комунізм.

 

Сьогодні «донецькі» через екрани телевізорів намагаються нагодувати українців тими ж ідеями «чучхе януковичів», не відаючи про те, що хтось це вже  проходив десь років 30 чи навіть 40 тому. Можливо, це від того, що Донбас усі  майже два десятки років української незалежності законсервував СРСР на своїй території, тому й влада сучасної України видає заяложені ідеологічні шаблони минулого за одкровення сьогодення.

 

Безперечно, було б доцільно поставити запитання - для кого працює українське телебачення? Адже формат відвертого підлабузництва мав би в першу чергу не тільки насторожити Януковича, але й не задовольняти. Хочеться тут іще згадати «придумку» з часів колишнього СРСР, коли виступ «дорогого» Леоніда Ілліча Брежнєва транслювали в 70-ті роки по всіх трьох телеканалах, котрі працювали в Києві. Мабуть, для того, щоб ніхто й не міг спробувати перемкнути на щось інше.

 

І хоча нині в Києві теоретично можна дивитися не три колишні телеканали, а більше сотні, але за якістю і подачею інформації у новинах абсолютно все рівно, чи немає чого дивитися по трьох телеканалах чи по ста трьох. І це все в купі з недопущенням і блокуванням опозиції у телепросторі наводить на думку: чи варто взагалі вмикати телевізор, коли там у час випусків новин Янукович і його спічі є домінуючим і переважаючим телепродуктом?

 

Чи не було б розумніше наразі піти іншим шляхом - для пропаганди титанічної політичної праці Віктора Януковича на благо українського народу під час виконання його передвиборчої програми «Країна для людей» створити  спеціалізований телеканал Yanukovych-TV? Де і показувати лідера Партії регіонів і президента України з ранку до вечора. А інші телеканали таки використовувати за їхнім інформаційним призначенням. Бо, враховуючи, яким є на сьогодні вітчизняне телебачення (а ще й відсутність телебачення громадського), його дивитися взагалі більше не хочеться...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32568
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 926
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 072
04.09.2010 11:05
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
35 298
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 408
29.04.2010 13:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
57 457
06.04.2010 13:12
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
48 873
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 335
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 251
25.05.2009 07:50
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
9 911
09.12.2008 06:33
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
13 876
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 366
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 385
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 297
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 775
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 431
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
citi
4957 дн. тому
писок Януковича під час агітації ПР використовує на біг-мордах - їм закон не писаний
Idle-pro
4980 дн. тому
На УТ працює бригада інформаційних кілерів.
Dehumanizer
4985 дн. тому
У нас в Харькове вообще, похоже, культ личности новоявленного '' отца народов'' Януковича.На высотных зданиях по всему городу висят портреты вождя размером со стадион с надписью ''Янукович - наш Президент''.Напоминают,может кто забыл? Да мы помним, не надо так настойчиво!
Дімон
4986 дн. тому
atos // 07.09.2010 07:00:25 З таким пакетиком на люди показатися - і в Одесі уже можуть відп..стити
Кот Шуфрич
4986 дн. тому
Чудова пропозиція В.Каспрука утворити телеканал Yanukovych-TV! Гадаю, багато хто підтримав би цю пропозицію. І призначити гендиректором телеканалу Ганну Ге... за сумісництвом. Рейтинг телеканалу зашкалюватиме, 100% !!!
atos
4986 дн. тому
Автор прав. В Одессе пошли дальше-- разносят по квартирам хоз. пакеты с надписью;" ЗА ЯНУКОВИЧА" и в нем несколько "агиток" тиражом в 70 000шт. Какой дурак с таким пакетом пойдет в магазин??? Поэтому они все выброшены в мусорные ящики. Дурости предела нет и тот кто еще сегодня верит власти-отвернется от них. Но у наших СМИ,особенно "оранжевых", другая крайность--о Януковиче или с под--ой или ловят блох там где они есть и там где их нет. Нужна нормальная, объективная информация, а ПИПЛ уж сам оценит -каждый по-своему.
кокотюха
4986 дн. тому
у мене запитання до автора, яке не стосується теми статті, але торкається не менш бллючої йому, автору, теми серіалів: а скажіть, які серіали ви вважаєте продуктом високої проби? чи для вас серіал вже означає "низькопробний"? і дочого тут взагалі серіали, якщо випуски новин не менш низькопробні?
Леопольд
4986 дн. тому
Янукович спромігся повернути в Україну атрибути совковості, які попередній владі вдалося викорінити за 18 минулих років.
galvanize
4986 дн. тому
То ли еще будет, оййойой.
прв
4986 дн. тому
тю, Арфуш це вже давно сказау
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду