Останні теледебати: Ватерлоо для Маккейна?

16 Жовтня 2008
50429
16 Жовтня 2008
17:07

Останні теледебати: Ватерлоо для Маккейна?

50429
Останні теледебати: Ватерлоо для Маккейна?
Останні дебати між кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії Джоном Маккейном і кандидатом від Демократичної партії Бараком Обамою не принесли несподіванок для тих, хто уважно стежить за президентською гонкою в Америці. Роль рефері у третіх дебатах дісталася відомому американському коментатору, тележурналісту Сі-бі-ес  Бобу Шейферу. Дебати тривали півтори години.
 
Як стверджувала напередодні телекомпанія Ей-бі-сі, Джон Маккейн чудово усвідомлював, що ці теледебати – остання перед виборами серйозна можливість залишити хороше враження у глядачів.
 
Однак, як показало опитування, проведене на замовлення американських телекомпаній Сі-ен-ен і Сі-бі-ес, сенатор-демократ Барак Обама втретє переміг свого політичного опонента, сенатора-республіканця Джона Маккейна. І, як свідчать дані опитування телекомпанії Сі-бі-ес, 53% телеглядачів вважають переможцем цих дебатів Барака Обаму, і лише 22% – Джона Маккейна. А 58% телеглядачів, що спостерігали за дебатами по телеканалу Сі-ен-ен, віддали перемогу так само Бараку Обамі, а 31% визнали переможцем Джона Маккейна.
 
Отже, коротко про перебіг теледебатів. Спочатку коментатор із Сі-бі-ес Боб Шейфер, котрому випала честь бути ведучим останніх дебатів, нагадує про їхній регламент і про те, що вони присвячені внутрішній політиці. Ставити питання буде сам пан Шейфер. Одразу ж впадає в око зміна «інтер’єрного формату» теледебатів. Адже цього разу Джон Маккейн і Барак Обама не стоять за трибунами, як це було під час двох попередніх дебатів, а сидять за столами. Що це? Відмова від помпезності, намагання дати відпочити змореним довгими перегонами кандидатам? Проте, ще менш зрозуміло, чому Джон Маккейн цього разу одягнув синю («демократичну») краватку, а його опонент Барак Обама навпаки – червону («республіканську»).
 
Відповідати на запитання ведучого Маккейн почав із того, що американці розгнівані економічною ситуацією, і вони мають на це право. Джон Маккейн запропонував державі викупати іпотечні борги, щоби громадяни залишилися у своїх будинках. На що Барак Обама відповів: «план Полсона» – це важливо, але це лише перший крок. І підкреслив: щоби підтримати середній клас, треба забезпечити людей роботою і скоротити податки.
 
Звернімо увагу, що у своїй полеміці з Маккейном Обама обрав незвичну риторику. Так, уже на початку дискусії він ніби поєднував свою позицію з позицією Джона Маккейна. Це звучало так: «Сенатор згоден зі мною», «я і сенатор Маккейн підтримали». При цьому Маккейн намагався штурмувати позицію опонента тим, що за Обами бізнесмени платитимуть більше податків. Обама тут же дав йому відсіч: «Ми обидва хочемо скоротити податки. Але Маккейн збирається скорочувати податки для корпорацій, а я – для 95% американців».
 
Учасники теледебатів дуже зосереджені і сконцентровані. Звісно, адже на кін історії поставлено посаду президента Сполучених Штатів, і ніхто не хоче програвати. Зосереджений Джон Маккейн чомусь при цьому дивиться повз камеру. Барак Обама теж. Погляд Обами строгий і прямий. Але чому ніхто з кандидатів не дивиться в бік телеглядачів? І поки Барак Обама говорить, Джон Маккейн загадково посміхається, як такий собі «політичний сфінкс». Зате Барак Обама під час виступу Маккейна зосереджено свердлить очима стіл, видивляючись на ньому Ватерлоо для Джона Маккейна.
 
Зрозуміло, що теледебати не обійшлися без взаємних звинувачень і докорів, позаяк кожен із претендентів на американське президентство прагнув показати себе у найкращому світлі і водночас – викрити найвразливіші сторони свого опонента. У запалі словесної дуелі сенатор Джон Маккейн назвав кандидата від демократів людиною подвійних стандартів. Барак Обама не забарився з відповіддю – дошкульно порівняв свого партнера по телевізійному ефіру з президентом Джорджем Бушем. Обама ніби намагався вживити у підсвідомість потенційних виборців, що більше 80% громадян країни незадоволені сьогодні діями уряду Сполучених Штатів.
 
Головною темою підсумкових теледебатів було питання американської економіки і шлях виходу з фінансової кризи. І це при тому, що плани стосовно того, як вирішити це складне над завдання, давно вже було оприлюднено Маккейном і Обамою в ході попередніх двох теледебатів.
 
Ведучий Боб Шейфер поцікавився, чим же хороші антикризові плани кожного з кандидатів. Джон Маккейн бадьоро заявив: турботою про простих американців. Він запропонував знизити податки в обсязі 52,4 мільярдів доларів для пенсіонерів. І тут же Маккейн словесно вчепився у свого опонента, звинувачуючи того у намірі підвищити податки і штрафи.
 
Обама уміло відбивався: його план реформ націлений на оздоровлення економіки у найближчому майбутньому, а не на завойовування голосів виборців. У зв’язку з цим він запропонував сформувати федеральний фонд обсягом 60 мільйонів доларів, із якого виділятимуться позики для створення нових робочих місць.
 
Крім того, кандидатам у президенти США довелося відповідати на запитання ведучого Боба Шейфера стосовно реформи медичного страхування й освіти, відстоювати чесноти своїх напарників, кандидатів у віце-президенти, висловлювати свою позицію стосовно вільної торгівлі з країнами Південної Америки. Причому робити це все в умовах жорстокого тиску з боку ведучого, котрий дуже ретельно стежив, щоби кожен із опонентів мав рівну можливість викласти свою позицію.
 
Пояснюючи, чому він обрав саме Сару Пейлін, Маккейн назвав її зразком американської жінки, борцем із корупцією, реформаторкою, справжнім «ковтком свіжого повітря», прихильницею сімейних цінностей. Вона розуміє потреби простих родин, казав Маккейн, і навіть не зовсім простих – наприклад, родин, що зіткнулися з аутизмом, «вона зменшує податки і скорочує адміністрацію». 
 
У свою чергу, Барак Обама чітко пояснив, чому він обрав напарником саме Джо Байдена. Мовляв, Байден завжди на стороні простих людей, він прихильник чесної політики і розділяє його основні переконання: знижувати податки не для корпорацій, а для громадян, і інвестувати в американський народ.
 
Найбільш динамічні з усіх трьох, ці теледебати проминули надзвичайно напружено і навдивовижу швидко. В їх кінці Джон Маккейн подякував ведучому Бобу Шейферу і своєму опоненту Бараку Обамі за «здорову дискусію», при цьому підкресливши: «Наша країна потребує нового курсу. Я знаю, як повести її вперед, і я довів це усім своїм життям. Інтереси країни для мене завжди були понад усе. Якщо ви мені довірите стати її лідером, для мене це буде величезною честю».
 
А лейтмотивом завершального слова Барака Обами стало таке твердження: «Найбільшою помилкою для нас стане те, якщо ми продовжимо й далі йти тим же курсом. Ми повинні інвестувати в наш народ, у створення нових робочих місць, у допомогу середньому класу. Я готовий співпрацювати з обома партіями, щоби домогтися вирішення посталих проблем. Я невпинно працюватиму на благо нашого народу».
 
Не можна не звернути увагу на те, як весело попрощався з телеглядачами коментатор Сі-бі-ес Боб Шейфер: «Я вам скажу зараз те, що мені завжди говорила моя мама: йдіть голосувати, це надає відчуття сили». Загалом же можна сказати, що враження від останніх теледебатів залишилися дуже позитивні. Адже обидва претенденти виглядали гідно, а далі все залежатиме від прихильності американського електорату.
 
У межах президентської кампанії, котра вже зараз вступає у найінтенсивнішу фазу, Джон Маккейн навряд чи зможе радикально переглянути свою виборчу концепцію. Адже до фінішу залишається менше 20 днів. Американські телеглядачі, котрі були свідками трьох дебатів Джона Маккейна і Барака Обами, побачили, що жодні розробки команди підтримки Маккейна не змогли подолати його відриву від Обами, котрий лідирує стабільно і впевнено. І незважаючи на те, що під час ночі теледебатів Джону Маккейну вдалося краще і переконливіше пояснити свою економічну філософію, ніж за увесь час президентської кампанії, домогтися хоч якогось перелому електоральних симпатій на свою користь йому так і не вдалося. Треті дебати наочно показали: після того, як кандидати в президенти пройшли довгий шлях до ключів від Білого дому, американським виборцям куди комфортніше і зручніше бачити саме Барака Обаму 44-м президентом Сполучених Штатів Америки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
. для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50429
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 924
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 071
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 567
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 334
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 248
20.11.2008 17:05
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
21 033
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 365
05.11.2008 11:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
41 389
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 381
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 292
27.10.2008 15:20
Юлия Савицкая, Lenta.ru
26 128
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 773
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 764
22.09.2008 11:49
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
14 772
15.09.2008 08:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 014
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анубис
5671 дн. тому
А мне, например, смешно смотреть на происходящее в Соединённых Штатах. Вот она, хвалёная отлаженность их демократической системы... Демократия - это, конечно хорошо, но беспредельная демократия неизбежно должна сожрать себя сама. Неужели началось?
Рушайло
5673 дн. тому
Согласен с вами Юрий. Сегодня амерам не позавидуешь. Ситуация очень похожа на нашу, выбора нет. Просто нет!!!
Юрий
5673 дн. тому
Несчастная Америка,в такой тяжелейшей экономической ситуации какая у них сложилась,практически банкротство государства,судьба сыграла с ними злую шутку дав им кандидатов в президенты: негра-популиста и старого маразматика времен холодной войны. Похоже это конец англо-саксонской гегемонии в мире. RIP!
Некифір
5673 дн. тому
І Пейлін - це не королева! Це хіба нормально що перед вибором віце-президента Маккейн зустрічався і спілкувався з кандидатом всього один раз в житті?! А той факт яка вона пуританка, виступає проти дошлюбного сексу, не перешкодив її 16-річній дочці завагітніти. А 42% не підтримають кандидата лише тому, що йому 72 роки. Проти негра ж по різних опитах від 3% до 12%.
Goodvin
5673 дн. тому
Че то мне подсказывает что Обама это типа нашего Горбачева. И в кризисные моменты у него конечно больше шансов. И вообще, как по мне мистер Буш надолго отбил охоту голосовать аз консерваторов, тем более за старых, т.е. костных т.е. не успевающих оперативно реагировать на события. Кстати до сих пор помню Клинтона который гулял по парку с премером Израиля и лидером Палестины. Толерантность Обамы дает шанс этому миру сбить военную температуру.
Маковецький
5673 дн. тому
Колись Рейган не пішов на компроміс з комунізмом, і комунізм упав. Більше всіх виграли від цього жителі СРСР. Зараз Буш воює з іншою імперією зла, імперією войовничого ісламу. Якщо він цю війну програє, то буде погано всім, і мусульманам насамперед. Тому я за Меккейна!!!
Оптимист
5673 дн. тому
Я не сторонник демократии как формы правления, и не ее противник. Каждый народ живет так, как хочет и как может. Если выборы существуют в таком виде уже пару сотен лет и сами американцы не выражают желания что-либо тут менять, значит это то, что им нужно. Поэтому выборы в США заслуживают уважения, равно как и их результат. А кто для нас лучше, Маккейн или Обама сказать заранее невозможно. Надеюсь, никто всерьез не будет принимать слова из предвыборных программ или обещаний.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду