Лукашенко vs Путін: медіавійну розпочато

4 Вересня 2010
35298
4 Вересня 2010
11:05

Лукашенко vs Путін: медіавійну розпочато

35298
Білоруський телеканал ОНТ реалізував інформаційну помсту Олександра Лукашенка Володимиру Путіну
Лукашенко vs Путін: медіавійну розпочато

Все менше часу залишається до президентських виборів у Білорусі. З цього приводу російське телебачення постійно показує негативні сюжети про білоруського президента Олександра Лукашенка. Немовби раніше вони й не підозрювали про його диктаторство і лише сьогодні раптово прозріли.

 

Але мова не про те. Олександра Григоровича таки допекли й він нарешті вирішив і собі взяти участь в інформаційній війні з Володимиром Путіним. Так білоруський телеканал ОНТ пішов просто-таки на неймовірний колись крок - він ущент розкритикував російського прем'єр-міністра Володимира Путіна, подавши сюжет про його пропагандистську участь у нещодавньому автопробігу «Чита - Хабаровськ». Сюжет розпочинається кадрами із «Золотого теляти» і, треба розуміти, в цьому випадку Путін має асоціюватися в білоруського телеглядача з образом легендарного афериста Остапа Бендера і його знаменитою участю в автопробігу по бездоріжжю.

 

Цей сюжет вийшов на білоруському телеканалі ОНТ ввечері 1 вересня під промовистим заголовком «Скандал в русском сегменте Интернета». Невідцензурований двохвилинний ролик спростував геть усе, що федеральні канали старанно вживлювали в свідомість російського телеглядача не один день. Читинські відеоаматори, опублікувавши без дозволу російської влади зйомки фрагмента недавньої поїздки російського прем'єра на російському автомобілі по російській дорозі, вмить розвіяли всю попередню роботу пропагандистської машини путінського режиму.

 

Показ на телеканалі ОНТ став інформаційною помстою Олександра Лукашенка своєму російському недругу прем'єр-міністру Володимиру Путіну, і можна не сумніватися, що подібні відплатні кроки білоруського диктатора російському лідеру будуть повторюватися. Адже білоруський «бацька» цілком усвідомлює, що Путін здатен скинути його в 2011 році, використовуючи для цього агентуру ФСБ в Білорусі. І може це зробити досить легко.

 

Тепер можна не сумніватися, що подібні сюжети про фактичного керівника Російської Федерації прем'єр-міністра Володимира Путіна будуть часто з'являтися в програмах ОНТ, чергуючись із відео про звитяжну роботу самого Лукашенка на благо білоруського народу.

 

Але якщо раніше просочувалась інформація, що Олександр Лукашенко став президентом завдяки добрим зв'язкам із російськими спецслужбами, котрі затвердили його 16 років тому в якості кандидата у президенти, то тепер не можна виключати того, що ставленик цих же російських спецслужб лідер Росії Володимир Путін прийняв одноосібне рішення усунути Лукашенка з довічної президентської посади.

 

Також варто пригадати той факт, що виступ Лукашенка в Держдумі Росії в 1994 році, який приніс йому дуже багато балів під час передвиборної кампанії в Білорусі, став можливим завдяки підтримці з боку Комуністичної партії Росії й особисто її керівника Геннадія Зюганова. Тепер же Лукашенко втратив підтримку і російських комуністів, і російської православної церкви. Адже за всі 16 років свого перебування на президентській посаді він не виконав домашнєього завдання Кремля - передати Білорусь під повний контроль Росії. А лише вдало імітував своє бажання (якого в нього ніколи, як виявилося, й не було), щоб Білорусь стала складовою Російської Федерації.

 

Можна не сумніватися, що Лукашенко добре вивчив досвід українських виборів 2010 року, коли Москві вдалося задіяти всю свою розгалужену агентурну мережу в Україні для ініціювання конфліктів усередині демократичного табору. Одним із наслідків роботи цієї мережі стало те, що СБУ за часів президентства Віктора Ющенка впритул не хотіло помічати активізації агентури ФСБ напередодні і під час президентських виборів.

 

Хоча для кроків у відповідь Путіну в Олександра Лукашенка залишається не так уже й багато часу. Та, як показує досвід, він не може спиратися повністю на своє білоруське КДБ, адже велика кількість його теперішніх працівників вищого і середнього ешелону були й кадровими працівниками в КДБ часів Радянського Союзу. І тісні зв'язки й контакти між білоруськими і російськими кадебістами не припинялися всі ці роки білоруської незалежності часів диктатури Лукашенка.

 

Потри всю хиткість сьогоднішньої позиції, все ж у Лукашенка залишається величезний «кулак» підвладних йому силових структур. І в ситуації, коли його буде поставлено перед історичним вибором - передати узурповану колись владу і понести відповідальність за всі свої злочини чи зберегти владу й уникнути відповідальності, - він, скоріше за все, обере останній варіант.

 

Сьогодні політичні ставки в Білорусі занадто високі. На жаль, не можна виключати, що в протистоянні з білоруським народом Олександр Лукашенко використовуватиме всю силу силових структур, а це, у свою чергу, може спровокувати криваву боротьбу з наслідками, котрі наперед важко спрогнозувати...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35298
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 930
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 074
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 571
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
4988 дн. тому
Ага! Я тоже чего-то не понял. Ну поехал человек на "калине" , ну попиарился. Вам то чего? Слышь поэты, вы бы так стихи писали как лимоны воровали когда деньги собранные свем миром, по карманам сунули. Напиши стихи, сколько школ по Украине стоят как душ, без крыш. Напиши оду о наших подъездах! Слабо ? Напиши как разтащили военное имущество и, что осталось от военных городков. Так вот это все, "ничто в сравненье с украинским фуфлом". Писаки европейские.
Паша
4989 дн. тому
А в чем проблема? поездка премьера - это не испытательный пробег лады-калины-спорт. кортеж - это все необходимые для его эффективной работы на местах службы, журналисты кстати тоже, ну и вся местная тусовка с ним ехала, отчитывалась. Вот ходить типа в одиночку по магазин- это пиар. а тут очевиден рабочий характер поездки. Если оппозиция называет этот пробег предвыборным- ну так на то и оппозиция. Зачем столько патетик?
Борис
4990 дн. тому
А что мы, собственно, хотели, Рты позажав и сидя в уголке? Россию в желтой "Ладе" отымели, Как девку в припортовом бардаке. Избенки в ряд, румяные пастушки, И пахнет резедой, а не дерьмом. Потемкин, брат! Твои, князь, деревушки Ничто в сравненье с путинским фуфлом.
Zorro
4991 дн. тому
Переться по пустой читинской трассе в окружении сотни холопов... И ровно настолько же, насколько он труслив, он презирает налогоплательщиков, которые оплачивают эти пацанские эскапады из своего кармана.
2 007
4991 дн. тому
ви явно плаваєте в матеріалі. керівник кгб не мінявся з 2008 року. всі зміни, що відбулись взимку мали характер горизонтальної ротації. агентурну мережу в сучасній білорусії не зможе розвернути жодна розвідка світу.
Ода
4991 дн. тому
Не нужно быть экспертом в кимоно, Чтобы понять известное давно: "Калина красная" приличное кино, "Калина" желтая - приличное г...но.
007
4991 дн. тому
Ви мало знаєте, що робиться в сябрів. І за шо Лука зняв керівника КГБ недавно....
005
4991 дн. тому
росія не має жодної розгалуженої агентури в білорусії. відомо, що білорусь (до речі, як і придністровє) має одну з найкращих спецслужб в сх. європі. те, що співробітники кдб білорусі служили в кдб срср і мали щільне партнерство з фсб ні про, що не говорить. всі вони розуміють, що собою являє сучасна росія, і яке місце вони посядуть в "білорусі без лукашенка".
Валерій
4991 дн. тому
Конфлікт між Росією і Білорусією лежить не в економічній, а політичній площині. Це конфлікт особистого характеру. Путін і Лукашенко дуже схожі один на одного. Видно, що вони ненавидять один одного. Все накопичувалося поступово: Лукашенко не визнав Північну Осетію і Абхазію, довго відмовлявся вступати в Митний Союз. Він намагається безмитно ввозити нафту в країну, - в результаті все дійшло до точки кипіння.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду