Медіа у виборчій кампанії в США: фінальний підсумок

3 Листопада 2008
29381
3 Листопада 2008
06:15

Медіа у виборчій кампанії в США: фінальний підсумок

29381
Цього разу нові медіа відіграли величезну роль в остаточній мотивації американського електорату.
Медіа у виборчій кампанії в США: фінальний підсумок
У вівторок, 4 листопада, у Сполучених Штатах Америки відбудуться президентські вибори. Минули місяці напруженого політичного протистояння, велику роль у якому відігравали й американські медіа. Тому, можливо, нині саме час поговорити про загальну роль медіа у виборчій президентській кампанії у цій країні.
 
Якщо телевізор був головним чинником у президентських перегонах у 1960 році, і фактично телевізійні дебати між Джоном Кеннеді і Ричардом Ніксоном тоді визначили переможця, то нині, в епоху 24/7 кабельних мереж телебачення, появи нових модерних ЗМІ типу Facebook, MySpace і YouTube, блогів та спеціалізованих Інтернет-сайтів, ситуація докоріннім чином змінилася. Можна сказати, що сьогодні новини й інформація в Америці після обробки набувають форми медіа-видовища. Конструювання медіа-видовищ формується таким чином, аби привернути до себе максимальну кількість аудиторії протягом якомога більшого часу, поки не з’явиться нове видовище і не замінить попереднє.
 
Крім того, не можна скидати з рахунку роль регіональної преси. Так, 1 листопада газета Arizona Republic із рідного штату Джона Маккейна Аризони надрукувала фактично звернення до всіх аризонців, котре має назву «Виборці, все ще не закінчується для Маккейна». В ньому зокрема говориться: «Ті з вас, хто, шукаючи виправдання для того, аби не голосувати, тільки дивлячись на результати опитувань, говорять: ”Барак Обама вже обраний. Наш голос не має жодного значення”. -  Нісенітниця! Голосуйте. Не дозволяйте ЗМІ втовкмачити вам, що Джон Маккейн не може бути обраний. Голосуйте. Пам’ятайте, що ви маєте використати ваше виборче право. Не відкидайте цього. Голосуйте!». І хоча це виглядає, як крик про допомогу Республіканської парті, але певну частину жителів штату Аризона він неодмінно здатен мобілізувати на активне голосування за Джона Маккейна.
 
В останні дні кандидати у президенти мобілізували роботу своїх виборчих штатів. Так, на мою електрону скриньку (а я, відповідним чином зареєструвавшись як журналіст, регулярно отримую послання з американських партійних штабів) того ж 1 листопада надійшов лист від Девіда Плоуффа, голови передвиборчого штабу Барака Обами – «Обама для Америки». От що він надіслав: «Я пишу, щоб повідомити вам, що ми бачимо хвилю підтримки у штатах, у яких ми не очікували бути близькими до перемоги, включаючи Джорджію і Північну Дакоту. Але останнє поле битви – головна можливість: рідний штат Джона Маккейна Аризона, де ми сьогодні виходимо в ефір. Демократи не мали змоги конкурувати у цих штатах у минулі роки, і кожний із них може відкрити дорогу до перемоги у день виборів». А днем раніше, 31 жовтня, прийшов лист за підписом Мішель Обами: «Разом ми можемо переконати виборців у їхньому виборі. У ці завершальні години ми можемо отримати для Барака підтримку мільйонів і мільйонів американців».
 
Очевидно, що ці три наведені уривки із звернень можуть слугувати ілюстрацією до того, якою напруженою і безкомпромісною є боротьба між двома кандидатами на посаду президента Сполучених Штатів. І тут роль медіа і Інтернету просто важко переоцінити. В цьому сенсі важливим є дослідження доктора Пола Гаридакіса, доцента дослідження комунікацій в Кентуккському державному університеті. Цей вчений довго вивчає впливи ЗМІ на політичний ландшафт у Сполучених Штатах та на майбутні рішення американського електорату. Гаридакіс, який разом із Гарі Хансоном, доцентом журналістики і систем масових комунікацій, і студентами досліджує вплив YouTube на вибір американців, наголошує на тому, що хоча витрати на телевізійну присутність у наш час продовжують показово зростати, але президентські вибори 2008 року – це перший випадок, коли соціальні ЗМІ, такі як MySpace, YouTube і Facebook відіграли дуже істотну роль у переконанні електорату. На його думку, технологія і використання цих інструментів є такою новою, що детальне і всебічне вивчення ролі суспільних і масових ЗМІ все ще не здійснене.
 
Багато людей, вважає Гарідакіс, «переглядають відео і використовують традиційні ЗМІ, зокрема телебачення, щоб отримати політичну інформацію про кандидатів, але вони також заходять в Інтернет і використовують соціальні мережеві сайти, щоб подивитися, кому їхні співгромадяни надають підтримку. Інформація, ретельно відібрана ними із соціальних мереж, ймовірно, є інформацією, яку вони знаходять найбільш правдоподібною і переконливою. Вони прислухаються до свого приятеля, зайшовши на його сторінку на MySpace, і це не обов’язково мають бути традиційні послання, які використовують кандидати, щоб досягти своїх виборців. Кандидати виборчому сезоні 2008 не спромоглися використати повністю владу цих інструментів».
 
Проте використання під час президентської гонки 2008 року медіа-видовищ перебувають поза шаблоном звичайних медіа-подій. Вони часто набувають драматичного виміру і стають схожими на змагання, подібні до Олімпійських ігор чи боротьбу за «Оскар». Можна сказати, що президентські кампанії в Сполучених Штатах стають не тільки загальноамериканськими, але й глобальними світовими медіа-видовищами, які часто виглядають, як захопливий багатосерійний політичний серіал із гарантованим для глядача продовженням.
 
Якщо пригадати первинні вибори у Демократичній партії, то ми побачимо, що вони виглядали, як тріумф політичного видовища. У даному випадку, політична конкуренція між Гілларі Клінтон та Бараком Обамою стала для американських телеглядачів захоплюючим медіа-дійством. Адже у політичному герці зійшлися перший серйозний кандидат-афроамериканець і перша серйозна кандидатка жіночої статі. Внутрішньо-демократичні змагання виявилися не менш драматичними, ніж загалом уся президентська кампанія 2008 року. Праймеріз у різних штатах, розтиражовані телебаченням, врешті-решт виявили перевагу Барака Обами над жінкою-кандидатом.
 
Адже від самого початку первинних виборів у штаті Айова, де в січні Барак Обама отримав приголомшливу перемогу, політичне суперництво перетворилося на захопливе видовище надії, змін і молодості. На додаток до його виступів у ходы президентської кампанії, які кожного дня після первинних виборів мобілізували рекордні натовпи його прихильників, Обама навіть виступив з енергійною промовою після програшу на інших праймеріз у штаті Нью-Гемпшир.
 
Також був вражаючим Інтернет-наступ Барака Обами на всіх можливих напрямках. Він спромігся зібрати безпрецедентну кількість грошей для залучення Інтернету і отримав понад один мільйон друзів у Facebook, а також мобілізував молодих прихильників для розсилки на свою підтримку текстових повідомлень електронною поштою. Його виступи стали доступними для широкої електоральної аудиторії на YouTube, а розсилка листів на підтримку Обами через Інтернет підкріплювала впевненість у перемозі їх кандидата у прихильників Демократичної партії.
 
Важко заперечити той факт, що американські ЗМІ за час президентської кампанії спромоглися створити справжній культ Барака Обами, і їхній ідол став віртуальним кумиром десятків мільйонів американців, які прагнули позитивних змін для своєї країни. Ресурс народної політичної мобілізації надихав усе нових і нових потенційних прихильників Обами і, врешті-решт, став функціонувати ніби автономно від нього самого. Скрізь у головних містах Америки з’явилися передвиборні плакати – на зупинках громадського транспорту, переходах, будівлях і дошках оголошень. Сотні різноманітних афіш і наклейок зі словом «Сподіваємось» агітували за свого кандидата. Навіть вуличні художники робили написи «Обама» на стінах і у велелюдних публічних місцях.
 
Можна сказати, що протягом майже двох років американці на своїх телеекранах мали прекрасну безкоштовну розвагу під назвою «президентське шоу». Тепер вона закінчується фінальним акордом у вівторок і незабаром ми уже точно знатимемо те, хто ж буде надалі керувати світом. Медіа-видовище закінчується і разом із ним «злітає» із телевізійних екранів чарівна історія кандидата, який на політичному ярмарку зумів так привабливо і переконливо себе подати публіці. І хоча це видовище було дещо затягнуте по часу, але ніхто не може закинути його режисерам, що воно було нецікавим і нудним.
 
Проте немає жодного способу, в який ця історія з американської політики може продовжуватись. Ніхто не зможе змусити вибори 2008 продовжуватись після 4 листопада (якщо, звичайно, не відбудеться затяжного епілогу, як у 2000 році). Але краще сьогодні пропустити подібний сценарій, бо будь-яка драма повинна мати величне закінчення. Але чи можна на нього сподіватися? Адже після 4 листопада для американського електорату настає час залишити казку і повернутися до реального світу. Світу в якому Барак Обама вже не буде героєм. Де він уже не буде таємничим, а більшість його прихованих недоліків стануть помітними. Адже до цього Барак Обама перебував у стані «заручення» з американським суспільством і воно воліло бачити його лише у рожевому світлі. Однак, що станеться, коли почнеться щоденна рутина, а пелена «політичної закоханості» впаде до долу? Але цю людину уже буде вибрано і герой поволі стане перетворюватися на антигероя.
 
Поміж тим, якщо спробувати проаналізувати, якою була президентська кампанія у американських ЗМІ 2008 року, то не можна не помітити того факту, що вона була, можливо, найбруднішою за весь час домінування засобів масової інформації над остаточним вибором американського електорату. Обидві сторони президентських змагань вилили одна на одну велику кількість бруду в рівних пропорціях. Але найбільш неприємною виглядала цинічна стратегія експлуатації ретельно спрямованої стратегії, котра спонукала сенатора Джона Маккейна і усю Республіканську партію до відповідальності за діяння президента Джорджа Буша. Американські ЗМІ часто подавали це таким чином, неначе Маккейн – це ніхто інший, як сам Джордж Буш. Часто-густо ЗМІ переходили у політичному протистоянні будь-яку лінію пристойності, подаючи президента Сполучених Штатів ледве не злочинцем, який несе в собі інфекційну політичну хворобу, яка у разі обрання передасться Джону Маккейну у спадок.
 
Але «хвороба» американської політики може полягати не у цьому. Якщо Барак Обама 4 листопада дійсно здобуде перемогу, то всі національні бастіони влади у США опиняться в руках Демократичної партії: Сенат, Конгрес і Білий дім. А це вже стає дещо схожим на зразки політичної одностайності у комуністичному Радянському Союзі. Адже цілком очевидно, що політичне життя країни куди краще обслуговується, якщо гілки влади діляться між різними політичними партіями. Тож вибори президента 2008 ставлять багато питань не лише перед американським суспільством. Оскільки від того, хто стане наступним 44-им президентом Америки, залежатиме, яким буде світ у наступні чотири роки…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29381
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 924
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 071
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 567
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 408
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 334
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 248
20.11.2008 17:05
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
21 033
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 365
05.11.2008 17:35
Андрій Кашуба, «Українська правда»
18 618
05.11.2008 11:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
41 390
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 293
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 773
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 430
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 764
22.09.2008 11:49
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
14 772
15.09.2008 08:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 014
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Власта
5654 дн. тому
Обрання чорношкірого Президента США свідчить про провалення політики «експорту демократії», що проводився останні роки в Іраку, Грузії, Україні та яка була спрямована частково проти Росії. Нажаль влада України виступила як політична шльондра, знехтувавши інтересами держави для досягнення особистих цілей. Я сподіваюсь, що з приходом до влади Обами антиросійський тиск на Україну зменшиться, а після президентських виборів в Україні до влади прийде більш адекватний Президент
Радість
5654 дн. тому
Самый еврейский Конгресс 04.11.08, НЬЮ-ЙОРК, АЕН (Алекс Штраус) - Забудьте о мистере Смите, в этом году в Вашингтон собирается мистер Штайн, так характеризует газета New York Times, будущую расстановку сил в Конгрессе, указывая, что он обещает быть самым еврейским за всю историю Соединенных Штатов. При всей стране ожидается всплеск поддержки кандидата в президенты от Демократической партии, одновременно и количество евреев, избранных в Конгресс, может достичь рекордного уровня. Прежний рекорд был зафиксирован в 2006 году, когда евреи получили 30 мест в Палате представителей и 13 – в Сенате. Теперь демократы рассчитывают, по меньшей мере, на четыре новых мандата в Палате представителей, на два места претендуют евреи, которые представляют Аляску и Феникс. На стороне республиканцев свои "козыри", например, Эрик Кантор, уже четыре срока избирающийся в конгрессмены от штата Вирджиния. Ходят слухи, что он намерен стать лидером меньшинства в ожидаемых после выборов перестановках. Количество евреев-сенаторов, как полагают, останется неизменным. После президентской кампании с активной риторикой со всех сторон о том, "хорош ли для евреев" демократ Барак Обама, аналитики обеих партий согласились с тем, что само количество еврейских законодателей гарантирует внимание правительства к проблемам Израиля и еврейским вопросам, вне зависимости от того, какая именно партия займет места в Белом доме. Демократический конгресс будет произраильским, в равной степени, как и Республиканский, отметил Айра Форман, исполнительный директор Национального еврейского демократического совета. Он указал на последовательную поддержку Израиля в рамках нынешнего руководства. Согласно данным газеты New York Times, 27 мест в Конгрессе остаются спорными: демократы рассчитывают выиграть в 238 округах, а республиканцы – сохранить за собой не менее 170 мест из 435. www.mignews.com
Прохожий
5655 дн. тому
В случае победы Обамы и прихода Байдена на пост председателя верхней палаты, демократы получат в Сенате большинство, благодаря чему смогут утвердить своих кандидатов в Верховный суд. При таком исходе дел администрация Джорджа Буша может столкнуться с перспективой судебного преследования.
Одесит
5655 дн. тому
Ще раніше, коли і подумати не могли, що на пост президентаСША може претендувати чорношкірий, існувала така думка, що кінець Америці настане тоді, коли президентом США стане негр. Долар похитнувся, президент чорний - це і єпочаток кінця?
Rice
5655 дн. тому
Обама - это начало конца белой цивилизации. Маккейн - молодец- выгребает за ошибки Буша, держится как настоящий боец. Я надеюсь, что президентом будет Маккейн, с небольшим перевесом.
911
5655 дн. тому
я за обаму, але здається маккейн більш здатен надавати раші по хлєбалу в разі потреби
OldBoy
5655 дн. тому
Думаю ситуація з цими виборами буде як і минулого разу 50 на 50, але після тривалого підрахунку голосів поступляться вже республіканці і презом стане Обама.
Дніпровець
5656 дн. тому
Ні, він просто хоче в'їхати в Білий дім за рахунок тих, хто здебільшого сидить на велфері, низькооплачуваних та молоді, котра взагалі ніколи не голосує, але дуже добре сприймає гасла про соціальну справедливість. Тому усі аналітики й кажуть, що якщо Обамі вдасться привести молодь на виборчі дільниці, то він переможе.
Ирокез
5656 дн. тому
Конец Америке, если всё-таки эти гоблины выберут Обаму-мараму президентом. А жаль...
Umka
5656 дн. тому
Относительно барака обамы, который был первым чернокожим старостой курса в истории престижнейшей гарвардской Школы права, то мама дорогая... украинским борцам за демократию до этого парня - як до неба пішки.
Рудольфф
5656 дн. тому
Обама угробить американський капіталізм. Америка завжди перемогала за рахунок підприємливості більшої частини населення. Зараз дуже велика частина населення США є паразитами, але активними паразитами, які завзято боротимуться за свій паразитичний спосіб життя. Ну і Сара мені зовні подобається. За Маккейна та Пелін
Соер
5656 дн. тому
Америку в барак обамы!
Shkip
5656 дн. тому
Ах, если бы мне всегда было 20 лет! Я бы мог не задумываться, откуда у государства деньги. Я был думал, что оно справедливо берет их с тех, у кого их в достатке, а не там, где легче найти. Что монстр IRS набирает самых лучших и они трудятся там со всей душой, день и ночь, на общее благо, а не досиживают до пенсии, за которую придется платить мне и моим детям. Я был бы за всеобщую медицину, даже для нелегалов, невольной опоры преступности, неплатящих налоги, и их детей, за обучение которых тоже платить мне. Я бы думал, что бесплатная медицина - это когда хорошо для всех, а не то, что нужно за год вперед записываться к специалисту, чтобы срочно проверить раковый диагноз. Я бы не знал, что начало бомбардировкам Югославии и концу видимости международного права положил не "придурок" Буш, а весь такой приятный Билл. Мне было только 11 лет когда это случилось, и папа с мамой не объяснили мне, что такое oral sex и почему нужно кого-то бомбить, когда ты доказываешь, что если женщина had sex with me то это еще не значит, что I had sex with her....
Мирус
5656 дн. тому
А кто как считает, суровая борьба с Хиллари пошла Обаме на пользу(раскопали всю грязь заранее, американци привыкли видеть его по телеку) или во зло (боролся с половиной собственной партии, вместо того чтобы сосредоточится на Маккейне). Имхо, на пользу.
Looking
5656 дн. тому
Це не вибори Барака Обами. Це вибори преза США. Маккейн переможе!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду