В Росії лико плетуть телевізором

22 Вересня 2010
23071
22 Вересня 2010
12:20

В Росії лико плетуть телевізором

23071
В Росії лико плетуть телевізором

Телебачення в Росії стало засобом боротьби за владу і з'ясування особистих стосунків між політиками високого рангу. Так, у ці вихідні в телевізійній війні московський мер отримав нову порцію компромату від телебачення. Телеканал НТВ у суботу показав фільм про дружину Юрія Лужкова Олену Батуріну, а в неділю канал «Россия-1» продовжив тему руйнування культурної спадщини російської столиці.

 

Думаю, не буде малоймовірним припущення, що в Росії розпочинається нове протистояння, котре цілком можна порівняти з боротьбою між Троцьким і Сталіним. Команда Медведєва стрімко пішла вперед: намагаючись скинути пропутінського мера Москви, відкриваючи кримінальну справу проти міністра спорту Віталія Мутка, погрожуючи лишити Путіна підтримки правлячої партії «Єдина Росія», силуючись переманити олігархів на свій бік і майже будучи готовими випустити Ходорковського на свободу.

 

Складається враження, що сьогодні в Росії лико плетуть телевізором і телевізійна операція під умовною кодовою назвою «Личаки в кепці» - це модерний витвір політтехнологів із Кремля. Останні події в російському телепросторі дають усі підстави засумніватися, що лідер російської номенклатури Володимир Путін і надалі одноосібно втримує свою монополію на владу.

 

«Наїзд» провідних російських телеканалів на мера Москви Юрія Лужкова і боротьба за його відставку/невідставку між прем'єром Путіним і президентом Російської Федерації Медведєвим фактично висвітлює закінчення ери путінського домінування в російській високій політиці і намагання команди молодого президента показати всім, що всі ці роки він зовсім не був лише «технічним» керівником Росії.

 

Звісно, що можна по-різному ставитися до Юрія Лужкова. Але за всією цією незграбною пропагандистською телевізійною кампанією проти чинного московського мера відразу ж проглядається неприкрите замовлення однієї з частин центральної російської влади. І складається враження, що головною метою телеканалів було зовсім не прояснити правду навколо далеко не безгрішної діяльності Лужкова, а догодити замовникові й сформувати в російської громадськості стійку негативну думку щодо мера Москви.

 

Ця затяжна війна з Лужковим дуже нагадує розпочату Кремлем телевійну з іншим колишнім улюбленцем російської влади - президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Російські політичні піарники обкатали свої схеми політичного «теленаїзду» на білоруському «батьці». Можливо, під час цього вони дечого й навчилися, але «вуха» замовників, як і у випадку з Лукашенком, прибрати їм знову так і не вдалося.

 

Якщо ж спробувати вибудувати хронологію телевізійної війни з мером Юрієм Лужковим, то вона буде такою.

 

НТВ продемонстрував фільм «Дело в кепке». Де удар було завдано не лише меру Москви, а й його дружині Олені Батуріній. Також Батуріній присвятили окремий телесюжет журналісти програми «Максимум» на тому ж каналі.

 

Потім «другий телевізійний фронт» відкрив канал «Россия-1» і близький йому по духу «Россия 24», запустивши в телеефірі неприємні для іміджу мера телесюжети. Останній же телевізійний «залп» був минулих вихідних на НТВ й телеканалі «Россия-1».

 

Втім, варто пригадати й те, що до цього телевійни Кремль вів не лише з Олександром Лукашенком. Так, нещодавно новітні політичні технології було застосовано проти колишнього президента Башкортостану Муртази Рахімова, перед відставкою якого федеральні російські телеканали також випускали «залпи» компрометуючих його сюжетів.

 

Але, «наїжджаючи» на мера, Кремль при цьому блокує можливості контрудару від Лужкова. Так, в останній момент було відмінено вже анонсований показ у програмі «Момент истины» Андрія Караулова на ТВЦ фільму на захист Юрія Лужкова. При цьому начальник служби по зв'язках із громадськістю телеканалу Олександр Павлов так і не зумів пояснити, які ж насправді «технічні причини» змусили це зробити.

 

Особисто в мене склалося враження, що первинним у цьому протистоянні є те, що президент Російської Федерації Медведєв твердо вирішив «прибрати» Лужкова і його команду. Адже якщо йому успішно вдалося виграти телевійну у випадку з колишнім президентом Башкортостану Муртазою Рахімовим, то чому б не мало спрацювати і з Лужковим?

 

Розрахунок у цій неоригінальній політичній схемі саме на відповідну реакцію широкої російської громадськості. Яка довірливо повірить у модернізацію Росії і боротьбу з корупцією в Москві. Мотивація центральної влади є дуже простою: злодій мусить сидіти у в'язниці або, як мінімум, якнайшвидше бути усунений із крісла мера. Щоб і інші зробили для себе з цього відповідні уроки.

 

Коли ж розглядати ситуацію, що виникла на всеросійському рівні, то конфлікт Медведєва з Лужковим фактично вивів із рівноваги багаторічний політичний тандем «Путін - Медведєв». При цьому російські еліти поставлено перед дуже передчасним вибором, із яким вони повинні були визначитися лише восени 2011 року напередодні президентської кампанії.

 

По суті справи, ситуація з Лужковим порушила плани тандему. Зруйновано стратегію дуумвірату - якомога довше не давати відповіді на питання, хто ж буде наступним президентом. Нині ж відбулося розбалансування системи. Погодитися з відставкою Лужкова прем'єр-міністру Росії Володимиру Путіну явно не з руки.

 

І те, що прем'єр Путін досі не порушив мовчання щодо «справи» Лужкова і не виголосив публічно своєї думки, мало б непокоїти не стільки столичного мера, як президента Російської Федерації Дмитра Медведєва. Адже не знаючи достеменно, які неофіційні домовленості були між ними при передачі влади, можна спрогнозувати, що цим Путін вирішив перевірити Медведєва на вірність даному слову. І що цей конфлікт є нічим іншим, як путінським іспитом Медведєву на те, як той викрутиться з цієї ситуації?

 

Дозволю собі висунути кілька версій причин телевізійної війни з Лужковим.

 

Перший варіант. Мета - централізація влади й посилення владної вертикалі. Є норовистий мер, який тримає владу над Москвою аж із 1992 року. Він явно пересидів на своєму місці. Тому Юрія Лужкова необхідно прибрати. Існує сценарій, і він з'явився не вчора, як прибрати Лужкова. Про ці плани він не міг не знати, от і пішов в атаку, роблячи ставку на сильнішого.

 

Другий варіант. Існує план Володимира Путіна - вибори 2012 року. По всьому видно, що Путін має чіткий намір повернути собі президентство. Тому вся ця «московська гра» не що інше, як складова частина добре розробленого оперативного плану «Президентство-2012».

 

Для цього Путіну необхідно показати неефективність і безвладність Медведєва. Адже якщо президент Медведєв найближчим часом не зніме Лужкова, стане очевидно, що російським владним елітам буде дано недвозначну команду - робіть правильний вибір і залишатиметесь на своїх хлібних місцях.

 

Третій варіант. Уся ця телевізійна кампанія проти Юрія Лужкова - не що інше, як «підстава» Медведєву від його ж команди. Яка боїться, що їхній шеф зійде в 2012 році з політичної арени й вони так і залишаться ні з чим. Таким чином спровоковано ситуацію, коли Медведєв змушений буде боротися за президентське крісло і повинен показати свій характер.

 

Варіант четвертий. Володимир Путін холоднокровно чекає, коли йому принесуть «політичний труп» Медведєва. А при цьому Лужков - лише «кімнатний собачка», який має показати всім росіянам, що Дмитро Медведєв «левом» так і не став. «Московська телевізійна війна» відбувається з подачі Путіна. Володимир Путін діє тут як професійний дзюдоїст. Він тестує на майстерність свого противника, вишукуючи при цьому його відверто слабкі сторони. А далі все піде за путінським сценарієм - президент Дмитро Медведєв починає нервувати й одна за одною припускатиметься стратегічних помилок.

 

Кремль же у відповідь на заклики зберегти посаду 74-річному мерові, потягне час... і залишить його на посаді. Тоді за методами, які добре відпрацьовані в підвладному путінцям ФСБ, Росією поширять масові чутки - Путін сильний і, мовляв, зміг стриматися, а Медведєв слабкий - обіцяв зняти, не зміг, нервував і не зробив. У такому випадку всі впливові політики в «Єдиній Росії» змушені будуть прислухатися до Володимира Путіна, ловлячи на льоту кожне його слово.

 

Втім, ситуація може бачитись і з іншого ракурсу. Юрій Лужков й так піде 2011 року. Але він не може піти переможеним, здавши не лише ключі від мерського сейфу, а й і своїх людей. Він не є боягузом і тому повністю відповідатиме за взяті на себе зобов'язання.

 

Проте, як би там не було, телевізійні війни в Росії напередодні президентських виборів 2012 року цілком можуть мати своє серійне продовження. Оскільки в плани президента Дмитра Медведєва входить зняття з посади не лише одного Лужкова. І мер Москви може лише стати першим каменем відвертого протистояння між президентом Медведєвим і прем'єр-міністром Путіним.

 

Скріншот - lenta.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23071
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 926
12.10.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 760
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 568
04.09.2010 11:05
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
35 298
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 408
29.04.2010 13:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
57 456
06.04.2010 13:12
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
48 873
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 335
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 251
25.05.2009 07:50
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
9 910
09.12.2008 06:33
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
13 876
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 366
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 385
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 297
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 775
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 431
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 766
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Остап
4968 дн. тому
Потрібна людина, яка швидко знайде спільну мову з чиновниками, з бізнесом, з колишніми лужковським кадрами. Це колосальна завдання. Зараз в Кремлі йде важкий кастинг, потрібна людина не з Москви, але який в той же час близько і неформально, не по газетах, знайомий з містом. Плюс потрібна людина, яка зараз не займає ніякої посади, адже йому самому треба півроку передавати справи.
Yanres
4969 дн. тому
Ця історія з Лужковим не тільки про Лужкова і не стільки про Лужкова. Ця історія характеризує ту систему влади, яка склалася в Росії. Ця система заснована на особистих домовленостях. Вона була зроблена так, що тепер легітимно вирішити питання з Лужковим неможливо, тому що немає дієвого політичного механізму.
Буттко
4969 дн. тому
Лужков поїхав в Европи. І мабуть не вернеться, бо Ходор -живий приклад.
автору
4970 дн. тому
А нахрен вам Лужков с Батуриной, если у Вас под боком свой Космос с "красавицей женой - грузинкой". Почему журналиста со страны, где "уже давно "Телебачення стало засобом боротьби за владу і з'ясування особистих стосунків між політиками високого рангу" пектись о стране, где это только происходит. Или медведев и лужков - это эвфемизмы слов янукович и космонавт для не совсем смелого журналиста. Как здесь не вспомнить бородатый анекдот про американца, который может выйти перед Белым домом и сказать президент Америки дурак и русским (теперь украинцем) , который может выйти на майдан и тоже сказать, что американский президент дурак. Про своих правду - матку пороть кишка тонка?
Гудвин
4970 дн. тому
А что, по-моему кайф, когда Лужка мочат. И почему собственно не сказать правду о Лужке, даже при том что эта правда востребована мерзавцами? Мерзавцы мерзавцами, а правда правдой. И Лужок никакая не собака, а самый что ни на есть позорный волчара
Манкис
4970 дн. тому
нет никакой войны. 74 года челу, на пенсию пора.
Пут
4970 дн. тому
СЛАВА РОССИИ !!!!
ВПШ
4970 дн. тому
Ввабще канечно гнусно и как-то мелко что ли для Верховных правителей. Вор- сажайте в тюрьму. Просто хотите уволить и назначить другого - увольняйте. Это жизнь. бывает. И ваабще, если такой плохой, чего ж раньше не замечали ???? 16 лет ить правит.
Андрей
4970 дн. тому
Информационная война с Лужковым — пиар-катастрофа власти. На ее фоне не так уж важны мотивы действий и кадровые ...
Пересип форева
4970 дн. тому
Та забємбали ви вже своєю Росією
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду