Уго Чавес почав боротися з інтернетом

23 Березня 2010
49251
23 Березня 2010
09:30

Уго Чавес почав боротися з інтернетом

49251
Президент Венесуели закликав усе прогресивне людство підтримати його ідею «контрольованого інтернету»
Уго Чавес почав боротися з інтернетом

Президент Венесуели Уго Чавес розпочинає черговий етап наступу на доступ до нецензурованої інформації. Цього разу венесуельський президент має намір взяти під свій контроль мережу Інтернет. Прокуратурі наказано дослідити основні опозиційні сайти, а їхніх прихильників закликали до уважного прочитання класики соціалістичної думки.

 

Те, що тепер боротьба з інтернетом стане державною справою, підтверджує виступ самого Уго Чавеса по венесуельському телебаченню з промовою, в якій він звернувся до всього прогресивного людства з проханням підтримати ідею «контрольованого інтернету».

 

Ми вже писали про наступ Чавеса на телебачення. Схоже, що наступним кроком має стати введення урядом Уго Чавеса цензури в інтернеті. Президент Венесуели заявив по національному телебаченню, що інтернет не повинен бути місцем, «де люди роблять і говорять все, що їм заманеться». «Інтернет не може бути безкоштовним інформаційним ресурсом, ресурсом з вільним доступом, - наголосив Чавес, - Не можна допускати, щоби в Мережі будь-хто міг висловлюватися на будь-яку тему. Необхідно виробити регулюючі закони і всі країни повинні приєднатися до цього процесу. Закони, закони і закони. Діяльність користувачів інтернету повинна контролюватися властями. Не можна дозволяти безкарно отруювати свідомість громадян. Це дуже серйозно. Дозволяти таке не можна. Я не можу посадити у в'язницю всіх підряд. Мають бути закони і контроль на рівні регіональних властей, і громадяни самі теж повинні на це реагувати».

 

Телезвернення відразу ж після закінчення його трансляції було опубліковано на сайті Noticiero Digital, де своїми думками діляться громадяни Венесуели, котрі перебувають в опозиції до режиму Уго Чавеса.

 

Причиною обвинувачувального вироку Чавеса якраз і став сайт Noticiero Digital, де на сьогодні налічуються більше 120 тисяч зареєстрованих учасників форуму і на який заходять тисячі відвідувачів з усього світу. Але можна спрогнозувати, що це лише привід, щоби почати наступ на багато інших незалежних інтернет-ресурсів. Наступним кроком може стати кампанія проти соціальних мереж, передусім Facebook і Twitter, котрі стали потужним каналом комунікацій тих, хто не згоден із діями венесуельського уряду, хоче відкрито висловити свої думки і донести до співвітчизників те, що режим волів би приховати від народу.

 

Отже, венесуельський диктатор Уго Чавес приєднався до списку політиків і правителів, які закликають регулювати те, що відбувається в інтернеті. Що за великим рахунком здійснити повністю неможливо. Бо якщо навіть примусити інтернет-провайдерів блокувати певні сайти в Венесуелі (як це зроблено в Китаї), то через проксі-сервери (такі, як Microsoft ISA Server, Squid, UserGate, Kerio winroute firewall, CCProxy), VPN (Віртуальну приватна мережу) та інші інструменти, котрі дозволяють зберегти конфіденційніст), цілком можливо обійти будь-яку цензуру, введену урядами.

 

Очевидно, що наступ Чавеса на свободу слова в інтернеті - це зворотна реакція на дефіцит електроенергії та продовольства в країні, зниження рівня освіти й охорони здоров'я, зношені інфраструктури, погану політику щодо будівництва житла, водні проблеми та нікудишні дороги. Режим просто не здатен закрити ці всі «дірки» і тому намагається заткнути рота тим, хто не хоче миритися з подібними «здобутками» соціалізму по-чавесівськи. До слова, якщо простежити тенденції «демократизації» в Україні і вислови окремих діячів нинішньої влади, то не можна виключати того факту, що і нас також намагатимуться вести боротьбу з інтернетом. Адже ЗМІ, телебачення і радіо «януковичам» буде легше «підкорити» через тиск на їхніх власників.

 

Для Чавеса сьогодні важливо, щоб венесуельці, як і кубинці, втратили волю до спротиву комуністичному режиму і звикли жити в злиднях та за умов соціалістичних репресій. Фідель Кастро може спокійно померти, адже тепер його справу продовжить його правонаступник і спадкоємець Уго Чавес. Венесуела з колись багатої і добробутної країни все більше перетворюється на подобу «нової» Куби. Чавес прийшов до влади тоді, коли Венесуела була демократичною країною, а тепер ситуація в цій країні за всіма параметрами є надзвичайно серйозною. Радники з Куби зробили свою справу, і нині Чавес намагається в усьому закріпити навічно правила несвободи, які він самочинно встановлює для Венесуели.

 

Власне, за першим кроком Уго Чавеса відбувся і другий. «Створена інстанція з розслідування зловживань в мережі при медіакомітеті Національних зборів, котра почала обговорювати введення нових правил. Медіакомітет засудив "неетичне" використання інтернету. А Національні збори призначили спеціальну комісію, котра розслідуватиме діяльність веб-майстрів, які скоюють вчинки, що є злочинами за кримінальним кодексом Венесуели і Конституцією. Вона складається з депутатів з Постійної комісії з питань внутрішньої політики, прав людини та конституційних прав, Постійного комітету з науки, технологій і соціальних комунікацій венесуельського парламенту. Комісія буде відповідати за забезпечення ролі державної влади та контролювати, щоб ЗМІ відігравали свою роль, а не створювали ситуації, які порушують мир і спокій венесуельців», - пише впливова незалежна венесуельська газета El Universal. Що ж, зрозуміло, що не існує нічого нового під сонцем. Уго Чавес просто наслідує інші тоталітарні режими, котрі, не зустрічаючи спротиву з боку своїх громадян, від цензури переходили до прямих репресій проти інакодумців.

 

Варто, щоби цей простий урок історії з венесуельського досвіду могли б засвоїти і в Україні. Намагання жорстко контролювати інформаційний простір були відчутними в останні роки правління Леоніда Кучми; певні жести в цьому напрямі час від часу робили команди президента Ющенка та прем'єра Тимошенко. На щастя, лідери цих команд зважали на реакцію громадськості і давали своїм зброєносцям відмашку. А от тепер намагання «збірної януковичів» усе і швидко взяти під свій контроль дуже таки нагадує перші кроки Уго Чавеса до диктатури й тоталітаризму. Якщо цензура і переслідування за інакодумство змогли «перекинутися» з Куби на Венесуелу, то переймання подібного «досвіду» Росії і Білорусі може відкинути Україну також на десятиліття назад. І варто над цим замислитись зараз...

 

Фото - www.novoskop.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49251
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 926
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 072
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 569
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 409
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 335
25.05.2009 07:50
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
9 911
09.12.2008 06:33
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
13 876
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 366
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 385
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 297
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 775
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 431
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 766
15.09.2008 08:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 015
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тру
5046 дн. тому
Чотири ліберально налаштовані клоуни - дали чотири дурнуваті коментарі... До Чавеса нафтодолари йшли до Америки і в кармани олігархам, а при Чавесі народ став отримувати дивіденти, і хай вони не живуть, як в тій же США, але в порівняні з минулим... Але хіба дермократи можуть розуміти прості істини?
Onuko
5152 дн. тому
Дії Чавеса свідчать, що його режим вступив в наступну логічну фазу свого існування. Втративши свій головний козир — фантастичні доходи від продажу нафти і можливість нафтодоларами затикати роти, як опозиції так і більшості населення, приписуючи усі вигоди цієї нафтової «манни небесної», мудрій політиці свого уряду, — Чавес нині змушений вдатися не лише до маневрування на внутрішньому і зовнішньому політичних плацдармах, а й до усіх інших засобів виживання нестабільного політичного режиму.
Альберт
5153 дн. тому
Несмотря на все нефтяное богатство страны, легко предвидеть и экономические проблемы будущей социалистической Венесуэлы. «Мы дадим крестьянину не только землю, но и трактор, - говорит Чавес. - Но крестьянин не должен забывать, что это не его личный трактор, и даже не трактор коммуны, а народный трактор». Нашему человеку не надо объяснять, какая судьба ждет этот несчастный народный трактор.
Дример
5154 дн. тому
Я не можу посадити у в'язницю всіх підряд - а хочется небось?
Гонсаллес
5154 дн. тому
Что Ким Чен Ир, Муамар Каддафи, Уго Чавес, Путин или Александр Лукашенко - такие персонажи, которые держатся за власть мертвой хваткой, и скорее до смерти задушат страну отеческой любовью, чем уйдут в отставку и останутся «просто гражданами». Да не могут они уйти – за ними слишком много всякого разного. Для сохранения себя во власти они готовы на любую риторику, на любые сговоры, готовы со слезами на глазах присягать тому, что вчера яростно отрицали. И все, конечно, во имя народа и во благо народа. Абсолютно искренне. С огромной силой убеждения.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду