Фідель Кастро – останній герой комуністичного телебачення

27 Серпня 2010
17891
27 Серпня 2010
10:03

Фідель Кастро – останній герой комуністичного телебачення

17891
Придушення інакодумства, яке нині вже почав культивувати режим «януковичів», наштовхує на думку, що не один лише Уго Чавес зміг чогось навчитися в Кастро
Фідель Кастро – останній герой комуністичного телебачення

Останнім часом Фідель Кастро знову почав активно з'являтися на телебаченні. Хоча навіть під час свої вимушеної відсутності на телеекранах через хворобу Кастро не припиняв писати свої колонки у ЗМІ, розвінчуючи американський «імперіалізм» і союзників США.

 

Можна сказати, що 84-річний Фідель Кастро вже настільки звик до уваги публіки, що всі ці 4 роки майже повної відсутності на телебаченні йому, скоріше за все, було не менш важко переживати, ніж саму хворобу. Нині ж він намагається надолужити упущене. Так, днями кубинське телебачення показало новий сюжет за участю Фіделя Кастро. «Вічний революціонер» зустрівся в аеропорту Гавани з кубинськими медиками, котрі повернулися на батьківщину після відрядження до Болівії.

 

Кастро подарував кубинським лікарям свою останню книгу, причому кожен подарований її екземпляр було позначено автографом самого команданте. А виступаючи з промовою, лідер кубинської революції подякував медикам за їхню інтернаціональну допомогу братському болівійському народу. Проте, як і завжди, Фідель Кастро не втримався зробити декілька різких політичних заяв, зокрема на адресу Сполучених Штатів Америки.

 

 

 

 

Загальновідомо, що Кастро полюбляє довго говорити, чого навчився у нього його учень і прихильник президент Венесуели Уго Чавес. Однак після хвороби він уже просто фізично не здатен промовляти до народу, як колись - по 7 чи 8 годин, і тому змушений обмежуватися значно коротшими і більш стислими виступами.

 

Балакучий і здоровий на вигляд Кастро може говорити про що завгодно, але не про звільнення політичних ув'язнених на Кубі чи про свободу слова для кубинського народу. Ці теми є очевидними табу для внутрішнього глядача, і про них «залізний Фідель» просто уникає говорити. Ніби це не лише його не стосується, а немов подібних проблем взагалі ніколи не існувало й не може існувати в кубинському суспільстві. Фідель Кастро може говорити про екологію, Іран, Сполучені Штати, але не про саму Кубу. Адже кубинський телевізор усе витерпить, коли фактично немає альтернативних доступних джерел достовірної інформації ззовні.

 

Теперішній Фідель із усіх сил намагається грати роль такого собі мудрого лідера нації, котрий хоча вже й не обтяжений владними обов'язками, але все одно відіграє вирішальну роль у розробці ідеологічного шляху, яким піде в майбутнє кубинська нація. І як мудрий лідер він уже більше не спирається на силу своєї колишньої посади, аналізує ситуацію нібито неупереджено і прагне силою комуністичних переконань довести свою правоту.

 

Своїми нинішніми публічними виступами на телебаченні Кастро прагне прикрити ідеологічні й політичні провали нинішнього кубинського керівництва. Видаючи за ідеологію комуністичні міфи, замість того щоб запропонувати кожному громадянину своєї країни об'єктивне вивчення фактів, без нав'язування упереджених думок чи переконань.

 

Раніше все, що б не сказав Фідель Кастро, мало сприйматися на Кубі як істина в останній інстанції і не мало підлягати жодним сумнівам. Таким чином ідеологія мусила заміняти собою істину і переконання вироблятися нібито автоматично з ідеологічних причин. Схвалення урядової версії подій (що, до речі, знову намагаються нав'язати нам сьогодні в Україні) на Кубі давно вже стало для більшості працівників кубинських ЗМІ (котрих ретельно відфільтровано й відібрано владою) єдиним критерієм інтелектуальних підходів до більшості поточних кубинських питань.

 

Власне, вся біографія колишнього кубинського лідера - це постійний зв'язок із телебаченням і невпинне зомбування свідомості кубинців через засоби масової інформації. Звісно, декілька років тому Кастро виглядав зовсім не так, як 1977 року, коли він уперше дав інтерв'ю відомій американській телеведучій, журналістці й письменниці Барбарі Уолтерс для ABC Evening News. Через двадцять років Барбара Уолтерс побачила перед собою зовсім іншу людину.

 

 

 

 

Але Фідель Кастро як завжди напористий і свято вірить у свої комуністичні переконання, що б у відповідь йому не казала Барбара Уолтерс. Він, як і раніше, заперечує, що на Кубі існують утискання і несвобода засобів масової інформації, газет, телебачення і радіо. Його аргументи дуже нагадують аргументи режиму «януковичів», котрі намагаються переконати весь світ у тому, що з лютого 2010 року в Україні зовсім не зникла, навіть не зменшилася свобода слова, а українські ЗМІ, телебачення і радіо за президента Януковича вільні, як ніколи.

 

На Кубі режим братів Кастро, як і режим «донецьких» у нас, має підтримку меншості, але комуністи завжди подавали свою владу як вираження волі власного народу. Можливо, ідеологам нинішньої української влади варто було би пройти стажування на Кубі, щоби повчитися краще видавати злидні переважної більшості кубинського народу за щасливе життя за соціалізму, а відверту диктатуру й жорстоку боротьбу з тими, хто думає інакше, - за розквіт демократії по-кубинському? Хоча дехто вже таке стажування, здається, пройшов...

 

 

 

 

 

 

Звісно, в Януковича немає й близько тих ораторських здібностей, котрі має Фідель Кастро, і тієї харизми, яку мав колишній кубинський лідер у країнах «третього світу», але придушення інакодумства, яке нині вже почав культивувати режим «януковичів», наштовхує на думку, що не один лише Уго Чавес зміг чогось навчитися в Кастро.

 

Кастро був людиною величезного інтелекту (хоча й руйнівного) і непохитної волі (чого не скажеш про Януковича), хоча від самого першого моменту його революція була театром одного актора.

 

Кастро піднімав кубинський народ в ім'я справедливості й надії на блискуче майбутнє. І все це в дійсності збулося. Тільки... для політичного клану братів Кастро. Фідель Кастро отримав все, що хотів, - владу, славу, велич революційного героїзму, але так і не спромігся за всі ці роки при владі втамувати в собі жагу бути телезіркою. Звісно, політичною.

 

Думаю, варто звернути увагу на той факт, що в одному з листів до своїх близьких ще в червні 1958 року Кастро підкреслив: «Щойно закінчиться ця боротьба, я починатиму реальну боротьбу в моєму житті. Я вестиму боротьбу проти Сполучених Штатів. Я вважаю, що це моє справжнє призначення». І що цікаво, жодного слова про боротьбу за добробут власного народу. Це «залізному Фіделю» було просто нецікаво, бо не давало змоги (як і тепер Уго Чавесу) заявляти про свою виняткову роль борця з американським «імперіалізмом» на міжнародній арені.

 

Після тріумфу кубинської революції інтелектуали сподівалися на досягнення соціальної справедливості не тільки на Кубі, але й для інших країн «третього світу». На жаль, ці надії не справдилися. Незабаром стало зрозуміло, що світ отримав ще одного диктатора, нічим не кращого за свого попередника Батисту. Політичні репресії проти інакодумців (дисидентів кидали у в'язниці, катували і вбивали) стали політичною реальністю очікуваної свободи, до якої так прагнув кубинський народ.

 

Те, що Кастро помітно відновив своє здоров'я, - дуже добре. Проте дуже сумнівно, що історія виправдає все, що приніс кубинцям Фідель Кастро за всі ці роки. Адже кубинці втомилися від страждань, жертв і того, що все вирішували за народ без його участі. Хоча спадок Фіделя міг бути зовсім інакшим...

 

Кубинські уроки варто було б урахувати й у нас, в Україні. Адже сьогодні ми вже опинилися за півкроку до диктатури режиму «януковичів». Віктор Янукович, як і Фідель Кастро, нині заполонив усі екрани телевізорів. З нього так само ліплять мудрого лідера нації, котрий насправді цій нації не може дати нічого, крім злиднів і невпевненості у завтрашньому дні.

 

Віктор Янукович має великий пієтет до Фіделя Кастро. Варто пригадати, що вже на другий місяць по приходу до влади Янукович нагородив Фіделя Кастро і його брата Рауля Кастро українськими орденами. Обидва брати, згідно з офіційним формулюванням, були нагороджені за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-кубинської співпраці. При цьому Фіделю Кастро дістався орден «За заслуги» I ступеня, а його братові - одна з найвищих нагород України, орден Ярослава Мудрого I ступеня.

 

Ще залишається нагородити й венесуельського диктатора Уго Чавеса - як близьку демократичну душу. А там, можливо, і «Хамас» із «Хезболлою»? Тим більше, що рідна Януковичу Росія зовсім не вважає ці ісламістські угрупування терористичними організаціями.

 

Однак, як би там не було, Фідель Кастро - останній герой сучасної комуністичної історії. І таким його зробило великою мірою телебачення. Кастро і після фактичного завершення своєї політичної кар'єри ніяк не може відвикнути від «наркотику» публічних виступів, навіть тоді, коли все суттєво важливе давно вже виголошено і проголошено.

 

Віктора Януковича, котрий останнім часом просто-таки тотально заполонив собою екрани українського телебачення, цілком може чекати доля антигероя. Адже він і його команда вправно і невпинно, як салямі, відрізають по шматочку на користь Росії український суверенітет. Але ж Фідель Кастро принаймні не бажав ні до кого приєднуватись і завжди тримав дистанцію від Кремля. Подейкують, правда, що він додав до свого прізвища додаток Рус, щоб показати керівництву Радянського Союзу свою відданість комунізму. Так це чи ні, не беруся судити. Та за будь-яких обставин, можливо, краще б і Янукович став Януковичем-Русом (щоб ще більше сподобатися Путіну), але перестав би при цьому знищувати українську державність?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17891
Читайте також
03.11.2010 09:44
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
40 926
22.09.2010 12:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
23 072
06.09.2010 18:51
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
32 568
26.05.2010 08:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
71 408
29.04.2010 13:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
57 457
06.04.2010 13:12
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
48 873
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 335
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 251
25.05.2009 07:50
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
9 911
09.12.2008 06:33
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
13 876
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 366
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 385
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 297
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 775
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 431
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 766
22.09.2008 11:49
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
14 775
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Luis el cubano
4987 дн. тому
Правильная статья на все 100%. Автору спасибо.
Slava
4994 дн. тому
Уважаемый Аватар! Будет нам жаль кубинцев или нет - зависит от самих кубинцев. А себя случайно не жаль?!
Аватар
4996 дн. тому
Жаль кубинцев. Кастро забрал в них 50 лет жизни. А что будет дальше совсем не понятно.
Slava
4997 дн. тому
Не о том речь, Fedia! А коммунистической пропагандой здесь и не пахнет! Вопрос о следующем: Кто поддерживает режим Кастро и почему он еще существует?!! Только не надо бреда о демократичности США во внешней политике. Нашли бы следы ядерного оружия и ввели бы войска, как в Ирак! Или разбомбили бы, как Югославию, придумав этнический конфликт креолов-негров и креолов- недонегров... И не менее важный вопрос: Что будет представлять Куба после Кастро?! Демократия, счастье, процветание?!! Очень сомневаюсь... Скорее наоборот! Плавали - знаем!!!
Fedia
4997 дн. тому
Да ніхто і не тримається за Кастро. Більше мільйона втекло з цього острова «Свободи». І це ви прекрасно знаєте, Slava. Як і те, що на Кубі багато людей елементарно голодують. Так, що не ліпіть тут свою комуністичну пропаганду.
Slava
4997 дн. тому
Если отбросить очевидно глупую пропагандистски ангажированную аналогию Кастро с Януковичем, то имеет смысл задаться вопросом: "А почему кубинцы все-таки держатся - и очень держатся!- Фиделя?!!" Если бы не держались, да при таком по-настоящему северном соседе, как у них, то и духу от Фиделя не осталось бы! Очевидно! А потому, что без Фиделя КУБА - это банановая республика, которых имя - легион и которую очевидно трудно - и не стоит!- искать на карте. Фидель - это формула самоуважения кубинцев как кубинцев, а в противном случае это как страна Ганделупа, географическое недоразумение, как многие из бывших советских республик, вынужденных срочно и безуспешно изобретать свою великую историю. Неутешительно как-то...
Петро
4997 дн. тому
Дуже схожа аналогія. Янукович хоче стати теж Кастро.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду