Сара Пейлін: випробування на телеканалі ABС

15 Вересня 2008
16013
15 Вересня 2008
08:15

Сара Пейлін: випробування на телеканалі ABС

16013
Сара Пейлін: випробування на телеканалі ABС
Увага всього світу зараз прикута до подій у Сполучених Штатах Америки, де наближаються вибори глави держави. «Детектор медіа» розпочинає відстежувати медійну складову американських виборів. У цьому нам допомагатиме політолог і журналіст-міжнародник Віктор Каспрук.
 
Президентські вибори 2008 року у Сполучених Штатах Америки як ніколи раніше залежатимуть від того, яким чином Барак Обама чи Джон Маккейн будуть спроможні подати себе в позитивному світлі перед американськими виборцями в телевізійному і загалом медіа-просторі.
 
Кандидат від Республіканської партії Джон Маккейн минулого тижня, згідно з дослідженнями Nielsen Media Research, під час свого виступу привернув увагу рекордної кількості телеглядачів. Його аудиторія становила понад 40 мільйонів осіб. Це був явний інформаційний прорив, оскільки досі Джон Маккейн неодноразово жалівся на те, що електронні і друковані ЗМІ приділяли куди більше уваги його опоненту Бараку Обамі, ніж йому.
 
Утім, Джон Маккейн, який уже неодноразово намагався поборотися за президентське крісло, як ніхто інший повинен розуміти, що якщо участь у президентській гонці починає брати сенатор, наприклад Джо Байден, то американська преса тут же починає вишукувати і публікувати скандальні матеріали про те, за які закони голосував цей сенатор і що він конкретно сказав під час обговорення якогось біллю п’ять років тому. Якщо ж серед учасників президентської гонки з’являється губернатор якогось із штатів, в цьому випадку губернатор Аляски Сара Пейлін, відразу стає ясно, що у цьому штаті просто «неможливо жити». Так, у штабі Джона Маккейна стверджують, що компромат на Сару Пейлін нині почали збирати 30 юристів.
 
Але розслідування можуть проводити не лише юристи. Так, журналісти з телеканалу CNN оприлюднили інформацію про те, що кандидат у президенти від Республіканської партії, а тодішній сенатор від штату Аризона Джон Маккейн піддав різкій критиці у 2001 році два проекти свого нинішнього кандидата у віце-президенти Сари Пейлін, коли вона була мером маленького містечка Уасилла на Алясці. У той час Маккейн назвав надмірними витратами те, що мер Пейлін, отримавши 27 мільйонів доларів федерального фінансування, витратила з них 3 мільйони на так звані небажані проекти, включаючи 2,5-мільйонний проект проведення дороги до міста, чисельність жителів якого становила всього 5,5 тисяч осіб, та 450 тисяч доларів для заводу із переробки сільськогосподарської продукції.
 
Власне, Сара Пейлін досі була найменш розкрученим і майже невідомим широкій американській публіці політиком серед чотирьох персон, які пішли двома політичними тандемами на президентські вибори. Але незважаючи на те, що світ американського телебачення можна визначити як надзвичайно жорсткий і навіть безжалісний, проте саме він буквально за декілька тижнів зробив із Пейлін грізного і впливового конкурента її політичним противникам із Демократичної партії. Повернення Сара Пейлін до Аляски збіглося з її першим обширним інтерв’ю, яке вона дала програмі новин американського телеканалу ABС. В ньому пані Пейлін також чи не вперше публічно торкнулася питань міжнародної політики.
 
 
Відповідаючи на запитання кореспондента ABС Чарлі Гібсона про американські стосунки з Росією в разі, якщо вона потрапить до президентського офісу, та про те, чи є можливою війна з Росією, якщо Грузія може приєднатися до НАТО, а Росія знову перетне її кордони, Пейлін відповіла: «Можливо, так. Я вважаю, що коли існує угода, коли ви є союзником НАТО, і якщо інша сторона є атакованою, то ви звертаєтесь і очікуєте на допомогу». На запитання про поширення тероризму Сара Пейлін дала однозначну відповідь: «Я вважаю, що Америка має задіяти усі свої можливості для того, щоб зупинити терористів, які одержимі будь-яким способом знищити Америку і наших союзників. Ми отримали вибір усіх варіантів відповіді на подібні виклики».
 
В інтерв’ю ABС Сара Пейлін відповіла «я готова», коли її запитали, чи має вона достатній досвід, щоб працювати віце-президентом. Й додала, що вона не коливалася, коли Джон Маккейн запропонував їй номер два у партійному списку. «Я відповіла так, тому що маю впевненість у тому, що готова. Ви не можете закривати очі, коли у вас з’являється можливість стати причетним в деякому відношенні до місії. Місії, котра полягає в реформуванні цієї країни і перемоги у війні». 
 
Попри те, що Сара Пейлін не має великого всеамериканського політичного досвіду і тим паче значного досвіду інтерв’ю провідним каналам Сполучених Штатів, вона, на мою думку, достойно пройшла це досить непросте для неї випробування. Тим більше, що Чарлі Гібсон часто проявляв до неї  самовдоволену поблажливість і публічно вороже ставлення. Це можна було б цілком порівняти з кульмінацією перехресного допиту в кінофільмі, де слідчий намагається знайти неточності у відповіді свідка. При перегляді цього сюжету телеканалу ABС так і хотілося схопитися з місця й вигукнути – «Заперечую! Слідчий намагається заплутати свідка!».
 
Проте кореспондент ABС Чарлі Гібсон, як виглядає, тут явно перестарався. Адже намагаючись виставити Сару Пейлін перед широкою американською телеаудиторією в образі недосвідченого політичного аутсайдера, він не врахував того дуже вагомого факту, що будь-яка слабкість, проявлена у тій частині інтерв’ю, в якій Гібсон намагається публічно висвітлити недостатню політичну компетентність пані Пейлін, навпаки, викликала у значної частини телеглядачів зворотну реакцію – співчуття до людини, яка потрапила в ситуацію жіноненависництва та упередженості. І, що парадоксально, інтерв’ю, яке для більшості політиків було б, можливо, навіть шкідливим, пані Пейлін, завдяки її швидкій реакції на запитання і природній жіночій інтуїції, пішло на користь. Втім,  відповіді Сари Пейлін, безперечно, свідчать і про те, що вона нарощує під час президентської виборчої кампанії свою компетенцію в питаннях американської зовнішньої політики.
 
Гібсон намагався збити її з пантелику, задаючи запитання одне за одним у досить заплутаній формі. Це стосувалося й питання пріоритетного нападу, зобов’язання Сполучених Штатів поширювати демократію та відповідальність тих націй, які безпосередньо надають «дах» терористам. У дійсності ж кожен із цих політичних компонентів є складовою так званої «Доктрини Буша», і Сара Пейлін просто попросила кореспондента ABС Чарлі Гібсона більш конкретно сформулювати своє запитання. Власне, це була дешева журналістська спроба зі сторони Гібсона заплутати кандидата у віце-президенти США, змішуючи усі запитання докупи, і пані Пейлін дуже вправно її відбила. В той же час до явних мінусів чи проколів згадуваного інтерв’ю цілком можна віднести її небажання дати чітку відповідь на запитання про її позицію щодо зміни клімату.
 
Водночас можна сказати, що американське телебачення готове бути поблажливим до будь-кого з учасників цьогорічної президентської гонки. Так, можна навести приклад нещодавнього інтерв’ю з Бараком Обамою на телеканалі Fox News, яке консервативно налаштований телеведучий Білл О`Рейллі  також провів у явно пресинговому стилі.
 
Спостерігаючи за тим, як веде себе пані Пейлін перед телекамерою, можна сказати, що, незважаючи на поки що незначний її досвід, вона швидко вчиться і є хорошою ученицею в американській великій політиці. Й те, що вона не відразу визначила, що її запитують про «Доктрину Буша», і спромоглася дотепно змусити Чарлі Гібсона переформульовувати свої запитання, свідчить про те, що Сара Пейлін освоює правила поведінки з журналістами, які не завжди є коректними щодо своїх спаринг-опонентів - політиків.
 
Тим часом, ймовірно, що жорсткий підхід кореспондента ABС Чарлі Гібсона до своєї співрозмовниці - не що інше, як елементи прискореного політичного навчання. Адже, використовуючи набір своїх професійних інструментів, Гібсон фактично проводить своєрідний вишкіл перспективного новачка у великій американській політиці. Адже Сарі Пейлін доведеться освоювати навички політика вищої політичної ліги і набувати відповідної політичної кваліфікації прямо під час президентських перегонів.
 
Загалом же, не дивлячись на певний натиск і значну агресивність, Чарлі Гібсон провів своє інтерв’ю надзвичайно професійно. Він дозволив Сарі Пейлін відповідати запитанням на запитання і рідко переривав її відповіді, що надає можливість прислухатися до того, як політик закінчує свої міркування. Що, у свою чергу, допомагає телеглядачеві сформувати свою власну думку про політика. Й американський виборець бачить, що губернатор Пейлін – інтелектуальний, добре поінформований політик, відкритий до дискусії і готовий обговорювати поточні проблеми. Що, безперечно, наводить прихильників Республіканської партії на думку, що Джон Маккейн зробив правильний вибір і Сара Пейлін буде хорошим віце-президентом у його адміністрації.
 
Напередодні президентських виборів американські телеглядачі вибрали інтерв’ю з Сарою Пейлін на телеканалі ABС не для розваги, а для того аби порівняти, наскільки думки і ідеї кандидата у віце-президенти збігаються з їхніми власними, і яку перспективу для них особисто може принести реалізація цих ідей у майбутньому. Таким чином, телеглядачі ABС ніби й самі стали причетними до динамічного діалогу нової зірки американської політики Сари Пейлін та впливового і досвідченого кореспондента ABС Чарлі Гібсона.   
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16013
Теги:
Читайте також
23.03.2010 09:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
49 248
20.11.2008 17:05
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
21 033
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 365
05.11.2008 11:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
41 389
03.11.2008 06:15
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
29 381
28.10.2008 10:32
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
25 292
22.10.2008 07:24
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 773
16.10.2008 17:07
Віктор Каспрук
. для «Детектор медіа»
50 429
30.09.2008 06:30
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
16 764
22.09.2008 11:49
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
14 772
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Аргентум
5703 дн. тому
Я, наприклад, симпатизую Гілларі Клінтон. Але де ж вона?..
Leen
5704 дн. тому
Стаття досить хороша, хоча якраз Сарі Пейлін я зовсім не симпатизую. Але час покаже. Недовго залишилось.
Логан
5704 дн. тому
Я симпатизирую Саре Пейлин. Она не только очень красивая, но и умная. Супер!!!!
да да!
5704 дн. тому
Не смешите, неужели не знаете что президентами в США не становятся? Их назначают. Пять банкирских домов. Для идиотов всё политическое разнообразие сведено к двум белибердистским названиям-партиям (демо-кратиус = народовласть и рес-публикус = властьнарода) чтобы проще было назначать нужную группу служивых мудаков (администрацию Уайтхауса). Из двух то проще назначать, чем постоянно тратиться на организацию выборов из большего чем две количества партий. Банальный жидовский развод. А симпонтую в соку бабу Сару назначить президентом Рокфеллеры и Морганы могут только если их похитят инопланетяне, заберут в летающую тарелку .... (далее по тексту вы знаете). быгггггггггг
Sttil
5704 дн. тому
Да нет. Сара Пейлин - баба перспективная. Еще станет президентом... Вот увидете.
длинный волос - короткий ум
5704 дн. тому
Натаскать мартышку для выступлений... американским продюссерам... раз плюнуть! Тем более что вице-президент в США фигура забываемая сразу после выборов, и если она не самодостаточная и активно-мерзкая, типа Чейни, о ней никто и не задумывается, что она есть и какой она должна быть. Типичная Райка Богатырёва, эта вице....
Воланд
5704 дн. тому
Всего за две недели 44-летняя губернатор Аляски Сара Пейлин стала супер-героиней американской политики общенационального масштаба. А кто знал ее до этого? Никто!!! Вот, что такое сила телевидения в амеров...
Harmony
5704 дн. тому
Республиканские политтехнологи подали Сару Пейлин, как главную героиню боевика. Голливуд уже давно подметил, что образ сильной, успешной и красивой женщины, ловкими приемами разбрасывающей негодяев направо и налево, вызывает у зрителей большее восхищение и любопытство, чем привычные мужчины супер-герои. «Лара Крофт. Расхитительница гробниц», рыжеволосая Лулу из «Пятого элемента», женщина-кошка из Бэтмена, «Ангелы Чарли», героиня Умы Турман из «Убить Билла» -- все это примеры сильных женщин, полюбившихся зрителям, которые в момент выборов становятся … правильно, избирателями. Сару Пейлин можно смело назвать Ларой Крофт на американской политической сцене. Красивая, уверенная в себе женщина с голливудской улыбкой, которая была капитаном школьной команды по баскетболу, ставшей чемпионом юношеских игр на Аляске. Сара -- заядлая охотница, которая запросто может уложить лося, она является пожизненным членом Национальной оружейной ассоциации. Сара умеет справляться с трудностями и преодолевать препятствия. В 2006 году она не побоялась выставить свою кандидатуру на выборах губернатора Аляски, не смотря на то, что против нее боролись тяжеловесы республиканской и демократической партий.
Георгий
5704 дн. тому
Очень интересное начинание "Телекритики". Узнал много новых фактов. Спасибо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду