«Євробачення»: повний туман

18 Березня 2010
44150
18 Березня 2010
13:46

«Євробачення»: повний туман

44150
Ганна Герман-2010 один до одного повторює Миколу Томенка-2005
«Євробачення»: повний туман

Події навколо «Євробачення» закрутилися. З 18 по 20 березня має пройти новий відбірковий конкурс, який і визначить, хто представлятиме Україну у травні в Осло. І що далі ситуація розвивається, то більше голова йде колом.

 

Почати з того, що EBU, чи то ЄМС - то неурядова міжнародна організація. Підкреслю це слово: неурядова. А отже, членом її є не Україна, а Національна телевізійна компанія України. А головою організаційного комітету «Євробачення-2010» є Ганна Герман. От вам і перше запитання: який стосунок має пані Герман до НТКУ?

 

Тут варто зауважити: телекомпанії, що є членами ЄМС, мають різну природу. Єдина умова - вони є загальнонаціональними. Доводилося зустрічати інформацію, ніби телекомпанія Мальти є приватною. Але здебільшого телекомпанії, що входять до ЄМС, являють собою те саме суспільне телебачення, обіцянки створити яке в Україні лунають от уже ледь не 10 років, а віз і нині там. Тож чи можливою для будь-якої компанії суспільного телебачення є ситуація, коли оргкомітет заходу, який вона проводить, очолює державний чиновник найвищого рангу? Чи сприйматимуть це «у Європах» як нормальне явище, а Україну - як типову європейську державу, якій тільки й місце, що в Євросоюзі?

 

Невеликий відхід від основної теми. У публічних виступах новопризначених міністрів та інших посадовців час від часу лунає з різних приводів: попередня влада робила це, тож і ми робимо те саме. Перебуваючи в опозиції, представники нинішньої влади критикували владу попередню за дії сумнівної легітимності, а тепер ті самі дії правлять їм за виправдання й ледь не теоретичне обґрунтування. З таким підходом погодилися й експерти. Пригадався ефір «Я так думаю з Ганною Безулик» від 11 березня: Кость Бондаренко виправдовував сумнівну законність створення нинішньої урядової коаліції тим, що розпуск парламенту Віктором Ющенком був узагалі геть неконституційним. На жаль, Безулик не стала розвивати цю тему, принісши її в жертву обговоренню поточних подій. Інакше з'ясувалося б: 2007 року уряд Віктора Януковича формував коаліцію (точніше, конституційну більшість) у такий самісінький, як і тепер, сумнівний спосіб; саме це й стало приводом для розпуску парламенту. Оце от «ті робили, то чому цим не можна?» повсякчас призводить до дежавю, до повторення ситуацій, що вже були. Ганна Герман-2010 один до одного повторює Миколу Томенка-2005. А ще більше повторює радянську практику, коли будь-який захід міг відбутися лише «під мудрим керівництвом» і ніяк інакше. Чи не чути тут досить тривожного дзвіночка, чи не намагається державна влада перебрати на себе функції, державі не властиві й віддані в демократичних країнах чи то на громадський, чи то навіть на приватний розсуд? 

 

Але ходімо далі. Членом ЄМС є НТКУ, Перший національний телеканал. Відібрані в результаті кастингу 20 учасників відбіркового конкурсу візьмуть 18 березня участь у прямому ефірі «Шустер live» на телеканалі «Україна». Упродовж 19 березня не лише Перший національний, а й Новий канал та «Україна» транслюватимуть ролики всіх двадцяти учасників. Тоді ж розпочнеться голосування, підтримуватимуть яке всі три канали. (Голосування не за фактом виступу на спільному концерті, а за фактом перегляду фрагментів роликів, та ще й протягом двох днів - сама по собі процедура небезсумнівна.) Того ж дня всі композиції буде показано в ефірі «Шустер live» телеканалу «Україна». 20 березня відбудеться гала-концерт, де й буде оголошено підсумки. Транслюватиме його не лише Перший національний, а й Новий канал.

 

Що все це означає? Ані «Україна», ані Новий канал прав на трансляцію «Євробачення» та пов'язані з ним заходи досі не мали. Ексклюзивними правами досі володів Перший національний як член ЄМС. Як сказав Ілащук, «Євробачення» - то «власний продукт Першого національного». Вислів «канали-партнери» нічого не пояснює, бо аж надто далеко в даному разі те партнерство заходить. Та й таке аж занадто тісне (в усякому разі, не лише інформаційне) партнерство державного каналу з приватними та комерційними - річ достатньо дискусійна.

 

Чи не чути тут ще одного тривожного дзвінка? Адже все, що відбувається довкола «Євробачення», можна тлумачити як демонстрацію новою владою її концепції телебачення, її поглядів на те, яким воно має бути. Коли хочете, філософії телебачення, якої дотримується нова влада. І, судячи з усього, має бути воно єдиною керованою державою структурою, де різниця між каналами має бути приблизно такою ж, як різниця між УТ-1 та УТ-2 за радянських часів. Суто номінальною.  

 

Із погляду «Євробачення», нічим особливо поганим для України ситуація, що утворилася, нібито не загрожує. ЄМС неодноразово підкреслювала: процедура відбирання учасників на конкурс є внутрішньою справою національних телекомпаній. От що телекомпанія запропонувала - з тим ЄМС і погодиться. Але це - лише практичний бік справи. Існує ще й така річ, як репутація. А в цьому плані нинішній аврал аж ніяк не додасть Україні респектабельності. Цілком імовірно, що в ЄМС сприймуть усе, що відбувається, з ледь прихованою посмішкою - як намагання виправити одну дурість іншою, як таке собі акумулювання абсурдів. Там цілком можуть подумати, що абсурдність дій - то не лише особиста риса характеру Василя Ілащука, а характерна особливість України як такої.

 

І невелика ремарка. Протягом останніх років в Україні тривала політика підтримки української мови та утвердження її як єдиної мови офіційного спілкування держави з громадянами. Хто ж, як не Перший національний (державний) телеканал в особі його керівництва, мав, як казали раніше, «бути на передовій» цієї політики, хто ж, як не він, мусив популяризувати українську мову та культуру її застосування?

 

Давно вже призвичаїлося: керівники Першого національного (а слідом за ними й інші) перекладають European Broadcasting Union як «Європейську мовну спілку». Але стриваймо. Що означає слово «мовний»? Це - прикметник, похідний від слова «мова». Чи відображає цей прикметник характер діяльності ЄМС, спеціалізацію цієї організації? Ані найменшою мірою: ЄМС не має ніякого стосунку ані до мови, ані до літератури. Дещо заборонений, але наочний прийом: забудьте про англійський оригінал та спробуйте перекласти оту «Європейську мовну спілку» російською. Що вийде? Правильно: «Европейский языковой союз». Іншого варіанту перекладу не існує.

 

Чи не дурниця виходить? Росіяни звуть цю організацію «Европейский вещательный союз». І мають рацію: англійське broadcasting саме й перекладається як «вещание», українською - «мовлення». Ну а тепер зовсім простеньке, для третьокласників, завдання: спробуйте утворити прикметник від іменника «мовлення». Це зовсім не складно: мовленнєвий. Європейська мовленнєва спілка - саме так із погляду грамотної, а не недолуго-суржикуватої, української мови мала б виглядати українська назва EBU. Що ж, коли керівники державного телеканалу поширюють отаку українську мову, то, може, й не дивно, що утвердити її все ніяк не виходить?

 

Що ж до «Євробачення»... З суто професійної та моральної площини проблема от-от перейде у площину політичну. Власне, вже перейшла. У чому вона полягала ще донедавна? Лише в тому, що керівництво державного телеканалу вольовим рішенням й у не надто джентльменський спосіб направило на престижний європейський конкурс маловідомого, але багатого співака, чиї артистичні дані видавалися небезсумнівними. І справді: «рідкісний тембр голосу» робить людину артистом до такої самої міри, як рідкісна форма вух або зубів робить її фотомоделлю. А от із артистизмом у Лазаровича - очевидні проблеми.

 

Чи була ситуація аж такою критичною? Ну, не вийшов би Лазарович до фіналу. Представники більшості країн не виходять до нього з року в рік. Це була б аж ніяк не трагедія. Відсутність нагород на Олімпіаді Україна пережила - то тим паче пережила б і невихід Лазаровича до фіналу «Євробачення». Нуль балів йому навряд чи загрожували: друзі-поляки хоч декілька балів, але неодмінно йому б дали, вони навіть «Ґринджолам» дали, здається, цілих 12 балів. Але, принаймні, все стало б очевидним, усе було б розставлено по місцях. Той самий Ілащук залишився б, даруйте, голий. Його виправдовування не викликали б нічого, окрім гомеричного реготу.  

 

Тепер Василь Лазарович (а за компанію з ним і Василь Ілащук) може перетворитися ледь не на героя, «безневинно умученого» новою владою. Про його суто артистичні якості незабаром забудуть, про його кумедне звернення до Віктора Януковича, у якому він перелічував власні заслуги перед Партією регіонів, - так само. Знову дежавю: 2005 року героїнею «біло-синіх» стала «умучена помаранчевими» Ані Лорак. Тепер вона спокійнісінько собі агітувала за Юлію Тимошенко, а отже, й за збереження Миколи Томенка на високих посадах. Як виступить новий висуванець від України, невідомо. Як виступив би Лазарович, ніхто ніколи не дізнається. Замість фактів будуть самі лише припущення: якби ото ж би. Можна буде досхочу базікати про «талановитого співака з суто українською душею», якого «нова антиукраїнська влада» проміняла на «дешеву попсу».

 

Хто виграє від цієї ситуації, то це передусім самі Лазарович та Ілащук: навіть якби Лазарович посів на «Євробаченні» першість, така розкрутка йому б і не снилася. Хоча не полишають думки, що й для влади ця ситуація - передусім піарна: дивіться-но, мовляв, і справедливість нова влада відновила, й діяти надоперативно, в умовах цейтноту вміє...

 

Фото - www.absurdu.net

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44150
Читайте також
13.05.2011 19:58
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
21 100
19.10.2010 15:00
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
9 530
31.05.2010 20:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 871
28.05.2010 13:55
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
18 570
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 550
27.04.2010 09:11
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
27 012
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 654
22.03.2010 16:05
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
38 821
19.03.2010 19:12
Петр Григоренко, «Комментарии»
34 971
18.03.2010 14:24
Александр Зворский, «Коммерсантъ-Украина»
34 819
09.03.2010 14:51
Галина Гузьо, «Високий замок»
29 255
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
туман
5152 дн. тому
«Письма счастья» — Януковичу. Позор & Евровидение Автор: Олег ВЕРГЕЛИС печать обсудить отправить другу прочесть позже письмо редактору Финиш больших выборов настиг скандал «выборов маленьких», на очередное Евровидение (в Осло). Информпространство домучили «открытые письма» от возмущенных и обиженных в связи с Евроконкурсом. Президенту Украины, опрометчиво пообещавшему на плакатах «почути кожного», не остается ничего иного, как сесть — и слушать… этот скрежет «пираний» в аквариуме, именуемом «шоу-бизнес». Между тем каждый у нас занят делом. Бойцы из «белосердечной» агитбригады, прозванной народом «Поющие трусы», отстирывают белье, вспоминая минувшие дни и битвы, что лихо продули они. А победившие из бело-голубой «Поющей эскадрильи» тут же вцепились друг другу в глотки — за «лужайку под президентским солнцем». Золотые голоса из одной партии на всю страну клеймят позором… вокалиста из своего же стана. Последний (в свою очередь) — исходит едва ли не хрипом экзальтических клятв относительно преданности партийному Идеалу. *** …Дымовая завеса вокруг псевдоскандальчика (см. в Интернете открытое письмо президенту от Т.Повалий энд компани, а также политинформацию от обиженного евросоискателя В.Лазаровича) — какая-то совсем уж «пиротехническая». Как бы под шумок инспирированного еврораздрая решили вывести новых людей на старые орбиты — в руководящие кресла НТКУ. Не удивительно, что в списке подписантов, возмутившихся отбором на Евровидение, значатся самые искушенные ценители евромузыкальных традиций — Е.Бенкендорф и В.Арфуш. После свергнутого В.Илащука оным и предписано рулить УТ-1. В общем, медийнорастиражированная заворуха с «письмами счастья Виктору Федоровичу» видится мне чистой «опэрэттой» для дураков. И фактически каждая позиция в этих эпистоляриях — либо ложь, либо верноподданичество. Либо фарисейство — во свое корпоративное благо. Далее — ничего личного, исключительно «лингвоанализ». *** Письмо первое: В. Януковичу — от «деятелей культуры». В оном, как известно, двенадцать разгневанных «митців» возмущены коррупцией в телебизнесе, хотя одного без другого, как мы знаем, никогда не бывает. «Ми, діячі культури України, звертаємось до вас…» Сразу и хочется охладить гражданственный пыл. Какие такие «діячі» и какой такой «культуры» вообразили себя «мерилами» творческих ценностей? Очень интересно узнать их имена… Большая часть списочного состава (бьющих челом Януковичу) нашей стране, увы, неведома. Ни одного имени, так или иначе привязанного к участию Украины в Евровидении, не то чтобы нет — не пригрезится (ни Пономарева, ни Русланы, ни Кароль, ни Лорак, ни даже затюканных «Гринджол»). Симптоматично, однако уже даже издатель В.Арфуш, подписавший текст возмущенных, у нас величается «деятелем украинской культуры», а его журнал, очевидно, называется «Духовні скарби нації», а не… «Папарацци»? Чем априорны в «культуре» такие очаровательные фемины, как О.Панасивська (продюсер «Нового») или И.Лысенко (гендиректор «Нового»)? Ровно тем же, чем и туповатые ситкомы («Счастливы вместе» etc.), которые круглосуточно крутят на «сверхдуховном» канале. Оглушительную растерянность вызывает и кандидатура еще одной самопровозглашенной «деятельницы» из того же списка борцов за еврокультуру — Руслана Пысанка. Чье опосредованное отношение к «высокому» датируется годом эдак 2000-м, когда снималась у Ежи Гоффмана в роли ведьмы в картине «Огнем и мечом», поскольку трудно причислить к культуре ее нынешнюю деятельность в антрепризной халтуре «Вендетта-Бабетта» или в регулярно-телевизионной «тусе». …И названные люди, и остальные радетели-подписанты — продюсер-композитор К.Меладзе («самый красивый украинец» по версии глянца), некто Ю.Молчанов (телеканал «Enter»), а также В.Багинский и А.Гончаренко (телепродюсеры) — представители не украинской культуры (в ее исконно-смысловом восприятии), а только телевизионной промышленности… Которая занята не взращиванием духовного и истинно ценностного, а — фасованием телевизионных «продуктов» или дележем рекламных «прибылей». И иной причины для этой местной свары, помимо желания очередного передела «сверхприбыли» на основе Евровидения (а также помимо оголтелого головокружения от локальных телевизионных прибылей), нет и быть не может. Кто против? Я — за. Культура, украинская культура, в этой истории — совершенно ни при чем. Как бы за нее ни переживали «челобитчики» (кстати, странно выглядит в коллективном доносе культурная семья Повалий-Лихуты, которые здесь явно по партийной квоте, и очень жаль, поскольку ранее от грязи держались подальше). Пишут: «зухвале рішення позбавило сотні обдарованих виконавців можливості позмагатися за високе право представляти нашу країну…». Да от этих «сотен» уже голова трескается — каждый вечер по ТВ. Уже едва ли не каждый канал открыл «шлюзы» для блеска и расцвета того или иного народного (или профессионального) таланта — хоть с Говерлы он, хоть с террикона! А администрации президента, очевидно, больше нечем заниматься, кроме разборов попсовых свар? Правила Европейского вещательного союза, извините, не нарушены — никак, нигде, никем… (В чем сами «подписанты» обиняком и признаются.) Единственное, что могло бы послужить обличительным фактором в этой мутной возне — так это чистосердечное свидетельство хотя бы одного представителя жюри, которому прежнее руководство УТ-1, очевидно, ставило утюг на живот, принуждая тайно голосовать за навязанную кандидатуру «горца» Васи… Ну вот и до него, наконец, добрались. *** Письмо второе: В.Януковичу — от «евросоискателя» В.Лазаровича. Во всемирную «историю эпистолярия» это послание должно войти не на день, не на год, а на века… Поскольку здесь — эталонный образец провинциального сервилизма. И здесь едва ли не в чистой форме — художественная матрица (извините за резкость) откровенного холуйства. И еще: образ рабски преклоненной поющей головы… «Я гордий тим, що ще в 2006 році моїм голосом зазвучав Перший Марш Партії Регіонів, було проведено більше ніж 40 концертів по регіонам в підтримку Вашої партії…» Это пишет не обреченный на расстрел узник ГУЛАГа, безнадежно апеллирующий к «левому Маршу» и к количеству «проделанной им партийной работы»… Это — в начале XXI века — обращается к политику, казалось бы, свободный человек из свободной страны… Певец, у которого, кстати, и голос лучше, нежели у некоторых прежних командированных на Евро. У которого есть какие-никакие, но все-таки профессиональные заслуги в графе «карьера». Тем не менее он сервильно продолжает… «У 2007 році під керівництвом режисера-постановника Олександра Ревзіна приймав участь у передвиборчому турі Партії на телемостах з регіонами України. У 2009—2010 рр. мої композиції увійшли до промо-альбому в підтримку Вашої кандидатури на пост Президента України. Не дивлячись на те, що я не був членом Партії Регіонів, своєю творчістю завжди підтримував виключно Партію, яку Ви очолюєте…» Сразу тянет дописать — «…а если не вернусь из боя, прошу считать меня однопартийцем!». Интересно, откуда подобная трусливая риторика у «сина простої української родини, який, проходячи до школи щодня по 10 км, мав на меті здобути певну освіту та розвиватися як особистість…» Видно, тревожен был этот путь (в 10 км), если «особистість» вырождается в услужливого официанта (чего изволите? щас спою!), а не формируется в гордого независимого артиста (наподобие его предшественников из тех же мест: Яремчука, Зинкевича, Ивасюка), который должен в подобном скандальном случае либо сам уйти (с высоко поднятой головой), сохранив лицо, либо хотя бы не снимать с этого лица… маску. ...Вот такие «письма счастья» и летят из разных концов от разных гонцов дорогому Виктору Федоровичу. Читает, небось в Межигорье, улыбается...
ZoZulkA
5153 дн. тому
Особисто мені на сам мачо Лазарович, ні його пісня не подобаються. Европу лисиною не візьмеш. Як на мене, то туди треба відправляти Джамалу - хоч її творчіть я не розумію, але вона дуже хаизматична, цікава і не шаблонна.
фима
5153 дн. тому
А впрочем, все закономерно. Украина никогда не ценит своих героев. Вот такого настоящего Мужчину, к примеру. Это ли не образец? Но о нем тишина. http://koordinatorudpn.livejournal.com/198964.html#cutid1
фима
5153 дн. тому
Неужели непонятно, что поедет на Евровидение именно Лазарович. Речь идет о соблюдении "демократичеких" норм отбора? Получите демократический отбор.
Andre
5154 дн. тому
Суперкандидаты здесь----u k r a i n e w.c o m
глядач-журналіст
5154 дн. тому
Автору статті - хвала і честь. Сміливо, а головне - справедливо. Щире спасибі, Борисе.
Знающий
5154 дн. тому
Летом 2009 года катался анонс будущей Фабрики-3 на Новом канале, который гласил, что победитель Фабрики поедет на Евровидение 2010. Сценарий того, что сейчас происходит, Лысенко разрабатывала давно. Чему здесь удивляться? Она привыкла добиваться своего. И для этого у неё есть всё: телеканал именно этого сегмента, Арфуш, Меладзе, поддержка Герман, и обойма рафинированных мальчиков - артистов, за которых, как раз и будут голосовать подростки девушки, а именно на них всегда и держался интерактивные смс - голосование.
Jack
5154 дн. тому
Лузерович - это был плевок в душу народу Украины, и не то, какой он певец, а как его избрали. То, что Герман с подачи Арфуша решила устроить на этом пиар Партии Регионов - ну так правильно сделала, кстати, сам Лузерович пел всю жизнь по-русски и за ПР, так что слепить из него «талановитого співака з суто українською душею» не удастся
Знающий
5154 дн. тому
Лысенко и Арфуш не скрывая, двигали Козловского на Евровидение в одной из программ Шустера. Естественно, интерактивом в виде смс, обычно активно пользуются девушки - писюхи 13-18 лет, которые создают фан-клубы, крадут деньги у родителей на журнал COOL и обвешивают стены плакатами артистов. Вот Лысенко и надеется, что именно кумиры этого возраста и пола победят в финале. А кто это может быть? Естественно, это будет парень, причём из Лысенковской фабрики звёзд ( а не Лорак, как пишет автор). Подняв артиста на которые Новый канал имеет полные права, Лысенко получает как прокат артиста за большие деньги, чем сегодня он стоит, плюс обойму рейтинговых программ. Что касается бюджета поездки артиста на Евровидение, для Нового канала - это не проблема. Тратились "в никуда" и большие деньги, например, сомнительного качества Фабрика 2 стоила структуре $3 миллиона.
Космополит
5154 дн. тому
Шановний пане Грабоський! По-перше, питання було не до Вас. По-друге, "Перший"- це в Україні. А в Росії Первый канал. По-третє, питання у тому, чому від України до ЕМС входить лише Перший Національний, а в Росії Євробаченням займаються два канали. Сподіваюся, я пояснив зрозумілою для Вас мовою. І не гакайте, це селянство. Бувайте, мій шановний русофоб.
Вічний_Жид
5154 дн. тому
• Рефератик так собі, на трієчку, студенте Бахтееве (можливо БахтеЄве-?). Ліричні відступи щодо «легітимності-нелигітимності» або «віщанням-вещанием» нічого крім бажання запитати «и шо ты этим усем хотел сказать?» не викликають……?
О.К.
5154 дн. тому
це лише один яскравий штрих до загальної картини, яку януковичі пишуть по тих самих лекалах, що 5 років тому писали ющенки. кінець їм буде такий самий, хіба що, болючіший.
Сергій Грабовський
5154 дн. тому
Навіть російськомовним космополітам варто інколи думати. Що таке "Перший" та РТР за своїми статусами, га?
Космополит
5154 дн. тому
Тогда, может быть, уважаемый автор объяснит, почему в России отбор и трансляцию Евровидения проводят по очереди Первый канал и РТР?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду