Останнє «Євробачення» України?

10 Березня 2010
45583
10 Березня 2010
08:18

Останнє «Євробачення» України?

45583
Побачене на відбірковому конкурсі не дає гарантії, що цього року представник України вийде до фіналу.
Останнє «Євробачення» України?

Це нагадувало суботній вечір у сільському ресторані. Ну, може, в райцентрівському. Аудиторія в залі сиділа за столиками. На жаль, порожніми - судячи з того, що вихоплювала камера, на них стояло хіба що щось на кшталт попільничок. А уява так і малювала кухлі з пивом - знаєте, такі радянські, гранчасті, масивні? І тарілки з оселедцями міцної витримки - майже колекційними.

 

Зате поживу для уяви давала музика. Саме вона збуджувала картинки провінційного свята. На Першому національному відбувався національний відбірковий конкурс «Євробачення». Переможець був давно відомий і безальтернативний. Обирали пісню. От цікаво: коли керівники каналу оголосили, що на «Євробачення» цього року поїде Василь Лазарович і саме він, вони аргументували це тим, що представник України має представляти українську пісню з українським мелосом. А виявилося, що три з п'яти конкурсних пісень написав німецький композитор, а ще одну - румунський. Якось, даруйте, не дуже віриться, що композитори з усього світу ставали в чергу, щоб їхні пісні співав сам Лазарович, а йому тільки й залишалося, що вибрати найгідніші. Тож коли Василь Ілащук одразу після виконання конкурсних пісень останнім зусиллям волі стримував скепсис щодо щойно почутих пісень і героїчно тримав гарну міну, а потім додав, що хотілося б ще й національного колориту, стало майже смішно.

 

Одну з пісень Лазарович виконав російською, ще три - англійською, а останню - англійською, яка плавно перейшла в українську. Оця остання й перемогла. Перемогла, притому, безальтернативно: не було жодного члена журі, який не виділив би саме її - деякі казали щось про те, що інші пісні взагалі уваги не варті, а з цієї, мовляв, ще можна щось зробити. Тож коли Ілащук заявив, що з усього почутого йому сподобалася хіба що п'ята пісня, й підкреслив при цьому: «Ця пісня - підкреслюю, що серед тих п'яти композицій, що ми прослухали», він ніби підсумував загальну думку. Тож перший національний залишився вірним своїм традиціям. Коли так само відбирали пісню для Ані Лорак, теж ані для кого не було секретом: чотирьом пісням від самого початку було відведено роль наповнювача, а пісню, яка прозвучить на «Євробаченні», насправді давно вже обрано й без конкурсу; саме її Ані Лорак виконувала останньою.

 

Ставило журі й просто-таки надзавдання: і Лазаровичу англійську добре вивчити, й аранжування пісні чи то доробити, чи то зовсім змінити. Утім, навіть попри всі ці надзавдання, здається-таки, Ілащук сказав: якби цей конкурс відбувався не у Європі, а в Америці, то пісня стала б світовим хітом. Скромненьке таке надування щік. До речі: якось заведено представляти членів журі під час програми чи хоча б наприкінці. А раптом хтось з глядачів уже забув, хто є хто? Василь Ілащук, взявши на себе функцію модератора, натомість звертався до членів журі по іменах.

 

Була й ще одна підказка «голосувати треба отут»: перші чотири пісні Лазарович виконав у супроводі балету, абсолютно неорганічного для його манери співу (що й відзначив хтось з членів журі), то п'яту - у супроводі композитора, що акомпанував на роялі.

 

Голос у Лазаровича справді поставлений. Хоча й інтонаційно небагатий - це не був спів кумира, що підкоряє стадіони. Рідкісний тембр? На моє суб'єктивне враження, він не змусив звернути на себе увагу. Усе ж, аби змусити слухачів насолоджуватися рідкісним тембром голосу, потрібні певний рівень майстерності й певний рівень музичного матеріалу. Як сказав хтось із класиків: «Не имей Амати, а умей играти». Харизма? Іноді її хотілося назвати негативною - лютий, просто тобі мефістофелівський погляд співака міг спопеляти, але не захоплювати. Чи можна його виправити за два місяці? Ой не знаю. Наталі Могилевській, яка припускалася тієї ж іміджевої помилки, знадобилися на це роки, але не факт, що протягом цих років демонічний погляд «ранньої» Могилевської не приклеївся до її усталеного в уяві аудиторії іміджу занадто міцно. Що ще відчувалося в Лазаровича - то це відчуття студента перед іспитом. Коли пісню, що перемогла, він виконував удруге, вже після голосування, це було вже зовсім інше виконання - вільне, розкутіше й від того набагато краще.

 

Голосування було змішаним: 50% від журі та 50% від глядачів. Показували результати якось сумбурно, так і не звівши їх до купи. Коли переможну пісню заздалегідь визначено, цього й не треба. Усе, що стосувалося голосування глядачів, вели Марія Орлова та Тимур Мірошниченко. Вони ж представляли й гостей. Чомусь діалоги та жарти ведучих видалися завченими.

 

Ірина Розенфельд, «популярність якої започаткував Перший національний». Чомусь, даруйте, видалося, що шалена популярність цієї співачки так Першим національним досі й обмежується. Після неї вийшов дует «Світязь». Отут думка про провінційний ресторанчик вкоренилася остаточно, здалося, що наступним номером буде циганський хор. Який стосунок мали куплетисти зі «Світязю» до «Євробачення»? Хтозна. Хіба що Дмитро Гершензон був у журі. Проспівала Тетяна Недзельська, потім Катя Бужинська («А у нас на Україні люди всі співучі» - ну дуже вже свіжа пісня й ще більше євробаченнєва), потім «Гарячий шоколад». Ото були й усі вітчизняні гранди.

 

Далі розпочалися «Мелодії та ритми зарубіжної естради» - виступи учасників цьогорічного «Євробачення» з інших країн. Єва Рівас із Вірменії - так собі, непогано, але й нічого оригінального. Міро з Болгарії (ведучі підкреслили: його обрали так само, як і Василя Лазаровича, безальтернативно) - не факт, що вийде до фіналу, хоча й не без драйву. Ведучі оголосили його пісню як «You're an Angel», хоча співав Міро болгарською, й було дуже добре чути: «Ангел - се ти». Софі Ніжарадзе з Грузії. Ведучі сказали, що вона мала співати на московському «Євробаченні», тому самому, де Грузія вирішила не брати участі. У субтитрах ім'я співачки було зазначено як Софо. Між іншим, співачка з таким ім'ям представляла Грузію на конкурсі 2007 року.

 

А потім на сцену вийшла Сафура з Азербайджану. От заради її виступу варто було дивитися всю двогодинну трансляцію. Попри те, що відчувалося: пісня є недорепетируваною, це було оригінально, свіжо, нестандартно. От де був і голос, і тембр! Єдиним, що псувало враження, був типовий пострадянський балет, що перебував на своїй хвилі й анітрошечки не потрапляв у настрій пісні.

 

А завершив парад гостей Брендон Стоун, композитор, що написав три пісні для Лазаровича.

 

Підводячи остаточні підсумки конкурсу, Ілащук пожартував: найбільше йому сподобався саме виступ Стоуна. Це був вельми сумнівний як для Лазаровича комплімент.

 

...Побачене на відбірковому конкурсі не дає гарантії, що цього року представник України вийде до фіналу. Що буде, як не вийде? Надто вже багато чого здано в заставу - й українська пісенна традиція, і український мелос, і український національний колорит. Послухати керівників Першого національного, то цього року на «Євробачення» їде не більше не менше, як уособлення самої України. Ой боюся, як би нас потім не почали переконувати: Європа з її споживацтвом не доросла до рівня нашого співочого народу, вона не розуміє справжньої культури. І як би Україна з виглядом батьківщини недооцінених геніїв не грюкнула щосили дверима «Євробачення». Колись країна ще одного ну дуже співочого народу - Італія - саме так і зробила, після того як черговий продукт її музичного конвеєру здобув на «Євробаченні» лише 14 місце.

 

Фото www.yousta.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45583
Читайте також
13.05.2011 19:58
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
21 101
31.07.2010 08:30
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
26 253
24.07.2010 12:20
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 649
31.05.2010 20:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 871
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 550
27.04.2010 09:11
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
27 012
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 654
22.03.2010 16:05
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
38 821
04.03.2010 13:31
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
32 664
16.02.2010 06:44
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
25 125
08.02.2010 09:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 245
01.02.2010 17:28
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
57 970
25.01.2010 16:59
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
22 157
18.01.2010 15:27
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
12 501
18.01.2010 10:19
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 443
28.12.2009 13:53
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 821
17.12.2009 07:46
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 055
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
KOBLIA
5156 дн. тому
Уполномоченый экс-командиром УТ-1 г.Илащуком вице-президент Женя Каленский 6 марта провалил отборочный тур Евровидения с Лазаровичем, а сейчас тот же Каленский будет проваливать повторный отборочный тур , но уже с Арфушем. "Пацан развел всех" - Илащука, Лазаровича (с него ещё и бабло снял), Герман, Арфуша и Гошу Бенкендорфа. Правда , если ещё успеет... Сегодня Илащук, пока его ещё не уволили, подписал Контракт с Лазаровичем на его участие от Украины на Евровидении в Осло, следовательно , если т.т.Каленский-Арфуш проведут повторочный тур претендентов поехать в Осло, Лазарович подаст в Суд на НТКУ, и , соответственно, его выиграет, имея на руках Контракт. После такого скандала и позора Украину вообще могут дисквалифицировать с Евровидения. Позор то какой и для Герман, и для Януковича, и для НТКУ и всей Украины !!!
NTKU
5159 дн. тому
Шановні, фуууууу! Хто давав команду "фас"?! Нашому народу якось довірили вибрати Мера міста Києва. Вибрали! Велике людське "ПАСІБА" А Ви ще тут розказуєте, що цей Народ має вибирати представника від України. А ще, відверто дайте собі відповідь на таке запитання "кого з представників інших країн-учасників Ви можете назвати?" Думаю, що нікого! І невже представники інших країн не "сирі" шоубізнесові продукти. Від жіночих груде 3го розміру і поп вже всі втомилися. Оскільки Василь ВЖЕ в "строю", то нехай спробує! Василь, тримайся!
Валерія
5160 дн. тому
Я дуже сумніваюсь, що ми в Фінал вийдемо цього року. В нього гарний голос, але пісня по-моєму жахлива. Може щось зможуть вигадати яскраве з виступом, але, скоріш за все ні. Краще б дали людям проголосувати, а не самі вибирали. Ну добре, побачимо...
Георгий БУРСОВ
5160 дн. тому
Не так уж давно, в 70-х годах прошлого века, поэт Васыль Симоненко вопрошал "Чому ви лише повторяєте? Де ваші власні думки?". Употребляя суржик-русизм "повторяєте", имел ввиду, прежде всего копирование совками малоросами (совками хохлами) образцов центрально имперской массовой культуры. В том числе имел ввиду поэтико-песенную шароварщину, творящую "под" Шевченка или "под" других столпов 19 века. Но и предполагал появление нынешних "повторялок" лорак-куек-кароль-либерман, потасканных-истасканных молодух из трио виагра, или многоликий сценический продукт кующего бабки культуртрегера никитина, услаждающего "тетю Соню" с одесского Привоза. И прочее-прочее обезьяничанье звИзд нашей эстрады, делающих под глобально-обезличенный конгломерат афро-американской "культуры", призванный, чтобы в странах тысячелетиями культурной Европы, показывающей пример всему миру, навсегда забыли свое НАЦИОНАЛЬНОЕ, начиная с национальных языков. Уж лучше бы делали под себя. Последней антизадаче откровенно служит глобалистский конкурс Евровидения. Не пропев хотя бы один куплет на "общепонятном английском", рассчитывать на победу бесполезно. Васисуалий Лазарович с чугунно-металлическим голосом - сырой продукт, сырее не бывает. Растиражированное в стране нашим горе-экс-президентом национальное "кумовство" - вот главная причина выталкивания полуфабриката Лазаровича на Евровидение. В централизованной, тоталитарной России почти бесполезно рассчитывать на успех, или, хотя бы, на вторые роли, без полученного благословения от маразматической старухи эсенгешной эстрады АЛЛЫ. В либерально-демократической Украине таких центровых маразматических "старух" сразу несколько. Весь этот диспут: кто более достоин представлять Украину - не что иное, как когтистая грызня за будущие бабки наших "старух", а эти, в отличие от АЛЛЫ, и без яиц, и с яйцами. Если организаторы Евровидения додумаются присуждать еще и "золотую малину" самому отвратительному или самому слабому исполнителю, по мнению аккредитованых журналистов, то Васисуалий - золотко "тетелэ Сони и дяделэ Илащука" - имеет неплохой шанс триумфально войти с черного хода... в историю не прекращающейся украинской стыдобы.
Завистник
5160 дн. тому
Что значит: "вы бы лучше поддержали человека"? УТ-1, по глубокому недоразумению ставший Национальным каналом, предлагает мне на свое личное усмотрение выбранного субъекта, которого никто не знает в моей стране, который не владеет профессией, который визуально являет собой воплощение дешевой шароварщины и жлобства - поддержать?! А если я на него гоню - то я неудачник? Неудачник - это ваш Лазарович, потому что умение петь - это еще не профессия. Артист должен владеть целым комплексом знаний, техникой, движением, ритмикой, актерским мастерством, умением держать зал, обаянием, наконец, - тогда он артист. А это - набор штампов! И когда вы говорите о национальной культуре, песне, - вы забыли, что на дворе 21 век и современная музыка, песня и сам артист сегодня космополитичны по своей сути во всем мире. Носить вышиванку - это еще не самоидентификация, это самодеятельность и ретроградство. Носить вышиванку, стилизованную Готье (а он очень удачно это сделал) - вот это современное искусство. Что, Руслана не национальный продукт? Национальный. Но она же не ходит в плахтах 19 века!!! Лорак - носитель не национальной культуры? Украинское "лицо" сегодня должно быть в "make up" СОВРЕМЕННОСТИ!!! Маренычи, трио "Лыбидь", Кудлай, Бобул и прочие - это другая эпоха, она прошла и если они не смогли развиваться вместе с миром, а Леонтьев, Ротару и, простите, Шер с Тиной Тернер смогли - это говорит не о предательстве национальных культур, а об эволюции артиста в процессе жизни. Лазарович - ископаемое из неофита, он дремуч и жутко несовременен и вы предлагаете всем, живущим в современном мире опять откатиться на поколение назад и "поддержать человека"? Для того чтобы выйти на сцену - нужно ИМЕТЬ ПРАВО выйти на нее, а не просто амбициозное ЖЕЛАНИЕ коломыйского пастушка. И навязывая рынку и обществу подобный продукт - вы уничтожаете Украину, она остается такой же дремучей и сельской, какой была при Шевченко. Цените Шевченко и Франко, но вы же остановились в развитии! Вы не создаете новых, современных гениальных, бессмертных вещей, вы аппелируете только к прошлому, потому что вы не способны ничего создать. И в 21 веке продолжаете гулкое эхо в мозгу прикрывать Кобзарем. Если этому завидовать - в стране не хватит психбольниц. Убожество.
NTKU
5161 дн. тому
Поражает мнение Неудачников.Им какого Президента не посади в кресло НТКУ-все равно плохо. Все бегут в члены профкома, который бы сохранил их "шкуры" присокращение. Трусы и бездельники! И вообще, в НТКУ достаточно оставить 500 человек, которые есть профпригодны.остальных на свалку. Каксательно Василия Лазаровича, как представителя от Украины, так Вы бы, ЛЮДИ, помогли и поддержали человека, а не гнобили его при всех своей еврейской натурой. Ни одна страна из учасников Конкурса не позволяет себе таких низких поступков. Жаль, что в вас, Зависники и Неудачники, столько желчи. Осторожно, не захлебнитесь!
hodos
5161 дн. тому
Лазарович - агент влияния Хабада. Почетный член клуба "69". Вобщем, парень очень ценный! А Илащук типичный шабес гой.
2Г.Б.
5162 дн. тому
Причому тут Чернівці? Лазарович, слава Богу, не звідси... Він із При-(чи За-)карпаття.
Герман и Левочкин
5162 дн. тому
Дорогие и уважаемые Герман и Левочкин, ну уберите же вы этого дебила Илащука с канала, а новый президент НТКУ пусть проведет новый отбор на Евровидение. Вот и счастье тогда всем настанет!
Г.Б.
5162 дн. тому
Когда на Славянском базаре в Витебске гран-при получил израильтянин с голосом отвратительно блеющего молодого козлика, с кольцами-атрибутами педика в ушах, тогда объяснялось все просто. Из 12 членов жюри 9 были теми самыми "нашими" (заводилой была профессиональная эстрадная соска Пугачева). Когда обсуждаемого на ТК козла привезли из "интернациональных" Черновцов и внаглую подставили, как "выбор Украины"... что можно сказать? "Педико-интернационал" обнаглел донельзя. Украину активно продолжают лишать украинского лица, украинского голоса, украинского будущего. Подобные явления, плюс вкрай наглеющая русификация очень возможно, что приведут к очередной "Хмельнитчине". Кому это нужно?
Зіппо
5162 дн. тому
Останній - ну и прекрасно. Нечего там делать.
Підспівувач
5163 дн. тому
sea // 10.03.2010 00:47:05 жааах! ми всі помреемооо!!!!!!!!!! - ггг! Помирать — то з музикою!
sea
5163 дн. тому
жааах! ми всі помреемооо!!!!!!!!!!
Я
5163 дн. тому
На следующий год нужно приглашать Gogol Bordello
Mokridi
5163 дн. тому
2 факт. Фак ю
факт
5163 дн. тому
Дуже жаль,що автору все нагадало рідний сільський ресторан,може, ще райцентрівський,рідне пиво в гранчастому кухлі і оселедць міцної витримки.Дуже обмежена культурна база!З таким багажем тільки в телекритики і можна.
Нюта
5163 дн. тому
Капець нам. 2010 -- рік тотального СОРОМУ в Україні
Масяня
5163 дн. тому
Так все нормально! Який президент, такий і кандидат на Євробачення! Все має бути у відповідності.
Хі-хі...
5163 дн. тому
так всі співали під фанеру і Лазарович у першу чергу. Який голос :)))
L'amurchik
5163 дн. тому
Дурдом...нас після цьогорічного Євробачення взагалі будуть вважати країною ідіотів. Я вважаю, що без хороших грошей тут не обійшлося....коли дивився трансляцію на Першому, було відчуття, погоджуюусь з автором, наче у сільському клубі. І переміг син голови колгоспу. А голова сам Пан Ілащук....)))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду