Для нації чи для «головного глядача»?

25 Листопада 2008
10468
25 Листопада 2008
14:40

Для нації чи для «головного глядача»?

10468
Для нації чи для «головного глядача»?

22 листопада в Україні відзначали День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій. Телеканалам у цей день було рекомендовано утриматись від трансляції розважального телепродукту. Також чимало каналів із власної ініціативи демонстрували документальні фільми, присвячені трагічним подіям 1932-1933 років. Чи виконало в цей день телебачення свою соціальну функцію? Що саме найбільше запам’яталось із показаного в цей день? «Детектор медіа» запитала експертів:

 
1. Чи адекватно, на вашу думку, поводилось українське телебачення 22 листопада? Що було зроблено правильно, що – ні?
 
2. Які програми, фільми, трансляції з нагоди Дня пам’яті ви можете відзначити позитивно, які – негативно?
 
3. Чи виправдана, на вашу думку, вимога до телеканалів у День пам’яті жертв голодоморів відмовитися від розважальних програм?
 
 
Богдан Червак, директор департаменту інформаційної політики Держтелерадіо:
1. Вважаю, в цілому українське телебачення адекватно відреагувало на 75-ті роковини Голодомору 1932-33 років. Більшість каналів не транслювали так званих розважальних програм, уникали інших програм, які би не відповідали духу цієї трагедії. Приємно, що Національна телекомпанія України дала прямі репортажі з усіх заходів за участю керівників держави. Крім того, на регіональному рівні обласні державні телерадіокомпанії готувалися до цієї події, показували різні документальні фільми власного виробництва про Голодомор. Тому можна говорити про серйозну і потужну інформаційну кампанію із супроводу 75-ї річниці Голодомору.  ЗМІ в цілому адекватно відобразили атмосферу цього дня. Я думаю, що було все зроблено правильно.
 
2. Дуже сильний фільм був показаний на Першому - «Голодомор. Хроніка геноциду». Мені здається, що це настільки переконлива та аргументована документальна стрічка, що вона не могла залишити байдужим нікого. Було чимало документальних стрічок, побудованих за принципом діалогу, коли очевидці розповідають про ті страшні події. Вони, можливо, програвали у динаміці, зате були необхідні як документальні свідчення, як приклад усної історичної пам’яті українського народу.
 
3. Цілком виправдана, оскільки така вимога відповідає, по-перше, самій даті, а це сумна і трагічна дата українського народу; по-друге, така вимога відповідає християнській традиції українського народу, яка говорить про те, що потрібно утримуватися від різних розважальних заходів у такі дні; і по-третє, якщо ми хочемо привернути увагу світової спільноти до Голодомору як геноциду українського народу, то без таких заходів нам не обійтися.
 
 
Дмитро Табачник, народний депутат України, член Партії регіонів:
– Телеканали діяли тільки для одного з 46 мільйонів глядачів. Тільки для Президента Ющенка. Я думаю, що решта глядачів їх не цікавили. Це по-перше, а по-друге – здоровий глузд не може винести, а тим більше коментувати те, що робить Перший національний державний канал. Тому що та безодня фальсифікацій історії була ошелешуючою для компартійних ідеологів. Скажімо, для Михайла Суслова та Валентина Маланчука.
 
Решта каналів діяли так само, тільки більш толерантно, намагаючись догодити Президенту. Скажімо, вперше до відвертої брехні в цей день опустився «Інтер». У них був сюжет щодо знесення пам’ятників у місті Києві. І там вони брали інтерв’ю у так званого пам’ятникознавця Віктора Личевського, який сказав, що жоден із пам’ятників у місті Києві не є оригінальним художнім твором, всі вони вторинні копії. Для мистецтвознавства занадто зухвало, для невігласа занадто примітивно. Я не буду говорити про інших, але той пам’ятник Косіору, що зламали – це робота одного з найвидатніших українських скульпторів Івана Васильовича Макогона. А взагалі таке враження, що в новинах перевіряти інформацію чи питати фахівців стає радше рідкісним винятком, аніж загальним правилом. До того ж тут абсолютно однакові сюжети! Я взяв і порівняв новини 22-го числа на двох чи трьох каналах, навіть подача сюжетів та послідовність така сама.
 
В цей день я дивився тільки сюжети в новинах. Це солодке холуйство я не спостерігав ніде, крім новин.
 
В тому ключі, як зараз подаються події Голодомору, це є фарсом. Фарс, тому що під тим не має ніякого історичного підґрунтя. Тому обговорювати, чи правильно в цей день відмовлятися від розважальних програм, на мою думку, є абсолютно вторинним. Адже перш за все не варто брехати в ефірі. А все інше, які програми тощо – це другорядне. Бо на тлі неправди не так важливо – були в цей день розважальні програми чи ні. До того ж розважальні програми бувають різні. Наприклад, є фонди класичної музики. Їх вважати не розважальними? Тобто, я ще раз підкреслюю: справа у бажанні та вмінні говорити правду і в наявності смаку. Ані бажання говорити правду, ані смаку, я не можу відзначити на жодному телеканалів. А найжахливіший із точки зору фальсифікації історії – як завжди, Перший національний.
 
 
Кость Бондаренко, директор Інституту проблем управління імені Горшеніна: 
1, 2. Я думаю, що українське телебачення поводилося у відповідності до тих нормативних документів, які розроблялися останнім часом у Секретаріаті Президента і загалом що стосувалися Голодомором. Другий момент: телебачення поводило себе в руслі тієї політики, яка на сьогоднішній день пропагується Президентом. Тобто вони підтримали ініціативу Президента і, наскільки я бачив, весь день перетворили на суцільний День пам’яті. Зокрема, на українських телеканалах стояли логотипи, пов’язані з цим днем. 
 
3. Свого часу я був в Ізраїлі, у квітні, коли відзначався День пам’яті жертв Голокосту. І в той день на жодному ізраїльському каналі не було жодної розважальної програми. Така норма діє не лише в Україні. Я переконаний, що в дні, пов’язані із жалобою, варто відмовитися на один день від розважальних програм, інакше що це за жалоба?
 
 
Мирослав Мамчак, генеральний директор ТРК «Бриз» (Севастополь): 
2. Позитивом був показ документалістики, пов’язаної з Голодомором. Це те, що найбільше вражає і найбільше відображає ситуацію. Прямі ефіри за участю істориків – це повчально і потрібно. Такі фахівці, як Володимир Сергійчук, справді глибоко знають тему і факти, вони працювали з документами. Натомість абсолютно не потрібні обговорення за участю політиків, наприклад, коментарі Нестора Шуфрича російським каналам щодо потрібності відкриття меморіалу жертвам Голодомору. Це ганьбить пам’ять людей, невинно загиблих страшною смертю. 
 
3. Абсолютно виправдана. І відмовитися від розважальних програм слід не тільки телеканалам, а й усім ЗМІ. Тому що це день пам’яті. Поминаючи близьких, ми не влаштовуємо танці. Тож якщо ми шануємо своїх батьків, маємо шанувати і чужих. Це повинен бути наш моральний принцип, а не вимога – віддавати шану людям, загиблим страшною смертю. А неповага до минулого повертається в майбутньому неповагою до нас самих.
 
 
Олег Вергеліс, редактор відділу культури газети «Дзеркало тижня»:
1. Питання адекватності в ситуації загальнонаціонального трауру відпадає саме собою, телебачення повинно сумувати. Скажу відверто: я, коли перемикав канали, не помітив нічого, що йшло б усупереч ідейним, моральним засадам жалоби. Мені здається, що канали певною мірою відчули обов’язок і таким чином зверстали свої програми. Поміняли деякі фільми – наприклад, «Інтер» замість оголошеного «Білоруського вокзалу» замінив чимось іншим, американським (може, це теж ідеологія). Було відчуття суму на телебаченні, такого суму, суму і суму. Чи було його забагато – не знаю, це питання до психологів та психоаналітиків Але сум відчувався – у новинах, фільмах; такий ніби «туман суму» оповив українське телебачення. А що стосовно програмного продукту – хто на що був здатен. 
 
2. Я вважаю дуже адекватною позицію каналу СТБ, який поставив з 10-ї ранку до 6-ї вечора повністю радянський серіал «Два капітани». Це історія людських взаємин, вона не такою мірою ідеологічна, як комусь здається, історія поколінь, моралі. Цей фільм не викликає радості, захоплення, бажання танцювати чи співати… Він про вічні речі: зрада, дружба і т. п. Це було вдало.
 
На жаль, у нас немає у запасі такого фільму, який би ширше показав цю тему (окрім «Голоду 33-го року» Янчука). Можливо, наші кінематографісти щось знімуть…
 
Крім «Двох капітанів», я дивився в ефірі «Війну світів» Стівена Спілберга. Це фільм-катастрофа, фільм абсолютно не «розважального» характеру, тому мені здається, що це теж вдалий крок. Розумієте, набрати матеріалу, щоби наповнити всі канали національними проектами, дуже важко. Крім того, слід пам’ятати про глядача, про його запити і т. д.
 
Абсолютно адекватно вибудували ефір ICTV. Новини у них були, я би сказав, стримані, коректні, не «клікушеські».
 
А з негативом мені якось «не пощастило». Загалом, думаю, не варто шукати серед телевізійників «ворогів народу»; оцінюючи проекти, треба бути дуже толерантним, стриманим і адекватним, а не кидатися з шаблями й автоматами, мовляв, «а от ви такі!». Мені здається, що всі старалися, всі хотіли; але чи всі змогли – питання дуже непросте. Принаймні, з одного боку, було витримано баланс цікавості для глядача, а з іншого – ніхто не радів у цей день.
 
3. Мабуть, це все-таки потрібно, щоби нагадати. Але тут не повинно бути тоталітарної настанови «або буде так – або закриємо і заберемо ліцензію». Має бути міра довіри до телеканалів, до керівників, розрахунок на те, що вони люди, котрі живуть у цій країні і розуміють, що є пропаганда, а є мораль. Люди не такі дурні, вони розуміють, де одне, де інше, і пропаганда часто їх відштовхує. Якщо канали більше думатимуть саме про мораль – все буде добре. Має бути певна нота печалі. Але не пропагандистської, коли тебе насильно штовхають, а така, щоби глядач сам зрозумів і сам вирішив. Це завжди ефективніше.
 
 
Тарас Петрів, голова Національної комісії з питань утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України:
1. Я, на жаль, не можу охопити весь обсяг усіх телеканалів, але у всіх випадках я натрапляв на досить хороший контент і можу відзначити загалом дуже вдалу роботу журналістів.
 
2. Зокрема, мені сподобалася робота 5-го каналу. Він вибудував дуже цікавий марафон, куди були запрошені люди, котрі мають документальні свідчення про Голодомор – історики, дослідники – і деякі думки було надзвичайно цікаво послухати. Крім іншого, з дуже великою пошаною ставлюся до роботи ведучої підсумкової недільної програми. Вона подавала цю величезну трагедію українців через свій власний досвід. Мені здається, що такого висвітлення Голодомору через спогади рідних, через власні розмірковування бракувало на інших телеканалах. На мою думку, подекуди це варто було робити менш бюрократично «за вказівкою».
 
Крім того, особисто мені завжди дуже цікаво спостерігати прямі включення. Я бачив такі включення на Першому національному, і, мені здається, був хороший коментар Юрія Макарова. Я б хотів відзначити власне цю роботу.
 
З негативних моментів: я завжди критично ставлюся до роботи за вказівкою, за наказом. Думаю, варто було би більше зважати на творчу складову, і хотілося б, щоби ми такі дати вшановували не бюрократично, не просто підписуючись під чимось, а знаходили інші можливості. Адже телебачення – це велика творчість, і дуже часто буває прикро, коли такі непрості сторінки української історії програють у порівнянні з творчими знахідками розважального характеру – того ж Нового року. Можливо, можна було б організувати роботу трохи по-іншому. 
 
3. Без сумніву. Тут не обов’язково було навіть комусь про це говорити – телевізійні канали повинні були би робити це самі. Творчі колективи – як у дні національних трагічних споминів, так і у будь-які моменти, що стосуються етичних питань – повинні самі реагувати на такі речі. Бо дуже часто медіа є своєрідним «термометром» суспільних настроїв або суспільної етики, і я вважаю, що журналісти мають випереджати будь-які інші суспільні прояви своїм ставленням до різноманітних процесів.
 
 
Леся Воронина, дитяча письменниця:
1. Думаю, що вони поводилися неадекватно – як завжди. Я «стрибала» по каналах. На якихось бачила моторошні кадри з дітьми-скелетами з розпухлими ногами – це було дуже страшно і, звичайно, відповідало тому моментові, але коли я переключалась на інший канал, то там співали радісні пісні, і це створювало жахливий дисонанс. Взагалі все було невиважено, непродумано, і через те враження залишились абсолютно суперечливі. 
 
2. Включення були дуже цікаві. Я дивилася, як збиралися люди, ставили свічки – люди, яких ніхто не організовував і не заохочував, а вони приходили, аби згадати про своїх померлих. На якомусь каналі бачила, як дівчина-журналістка розповідала, що вона вирішила день проголодувати, аби відчути, що переживали ці люди... Не впевнена, що це насправді дасть бодай приблизне уявлення про муки тих людей, що вмирали з голоду, але зворушливо те, що молода людина про це замислилась . Найбільше враження – від свідчень людей, які були дітьми в той час і вижили. Це було майже на кожному каналі і, мабуть, це найбільше переконує у тому, що наш народ пережив геноцид. На тлі цих розповідей цілковите ігнорування деякими телеканалами 75-х роковин голодомору було просто блюзнірським. І це я спостерігала не лише на розважальних каналах.
 
3. Я не знаю, чи можна людей змусити до того, щоб вони відчували співчуття чи висловлювали своє ставлення до голодомору, страждали разом з тими, хто це пережив. Мабуть, це питання совісті, відповідальності кожного. Не хочу переходити на високі матерії, але все залежить від власних моральних цінностей людини. Не обов'язково говорити лише про  Голодомор і цілий день транслювати тільки такі матеріали, пов’язані з цією трагедією – можна було просто не давати «розважалівку» в цей день. 
 
Взагалі говорити про якісь вимоги щодо вираження співчуття – це абсолютний нонсенс. Можливо, дехто з керівників телеканалів, показуючи в цей день комедії, вирішив продемонструвати свою незалежність. Зрештою, вони добре знають, що за таке «вільнодумство» їм нічого не буде. Це не смішно, це огидно. Хоча мені здається, що заборона - не той метод, яким треба боротися за пам'ять жертв Голодомору. Це справа сумління та етичних норм кожної людини, яка працює на каналі чи керує каналом.
 
Коли в цей день багато людей, і я теж, запалюють свічки на вікнах, а на якомусь каналі йде комедія – я вважаю це блюзнірством, абсолютно щиро. Але багато людей зараз вважає, що демонстративні покази процесу вшанування жертв Голодомору – недоречні. Так само, як дивує зведення помпезного пам’ятника, схожого на кістяк новорічної ялинки з цибулинкою-куполом нагорі, в той час, коли є дуже камерний, справжній і не кричущий пам’ятний знак на Михайлівській площі, куди люди приходять не лише 22 листопада, а цілий рік. Будь-які демонстративні акції здаються мені штучними й нещирими. Коли людина страждає, вона не грає на публіку, а мовчить від болю й скорботи.
 
 
Мирослав Попович, філософ:
– Я подивився декілька каналів (ICTV, «Плюси»), до них не маю претензій. Якщо б цей день на державному рівні можна було залишити днем трауру, тоді природно, буде знято розважальні програми, вивішено прапори тощо. Але цей день не було оголошено Днем трауру, і був заклик щодо добровільної участі у відзначенні цього дня. Тому я думаю, що і претензій не можна висувати до каналів, бо вони поводилися адекватно та відповідно. Адже вони віддали шану цьому дню.
 
Думаю, що тут не має бути примусу; такі речі не повинні мати обов’язкового характеру для людей, які цього не розуміють та не відчувають.
 
Найбільше враження на мене справив фільм Сергія Буковського «Живі». Це було досить сильне враження. Його треба пускати на телебачення, і бажано, щоб це не було кампанією на один день. Це має бути темою, яка підіймається тривалий час (звичайно, ненав’язливо), тому і цей фільм варто крутити якомога частіше.
 
Щодо програм, які транслювали українські канали, у мене немає ані претензій, ані чогось такого, що я міг би відзначити. Хіба що ця свічка, яка справляє враження, це прекрасний витвір мистецтва, який відповідає настрою, що панував у цей день. А так – не варто шукати помилки каналів у цей день. Оскільки сам по собі трагічний привід – все одно що якби ми прийшли вчора з похорон і почали перебирати, що священик сказав не так, чи достатньо родичі плакали. Мені щось на думку не спадало під цим кутом розглядати, як канали показували цю урочистість.
 
 
Віктор Коваленко, менеджер проектів київського представництва міжнародної консалтингової компанії PBN:
1. В день 75-х роковин Голодомору 1932-33 рр. в Україні, на мою думку, логічним було дивитися державний телеканал, а не інші. Перший національний канал, а також деякі інші, цілком правильно й адекватно транслювали церемонії вшанування пам’яті загиблих біля нового монументу жертвам Голодомору в Києві, виступ Президента України. Коментатори за кадром були коректні. Після цього Перший канал адекватно показав вітчизняну документальну стрічку про Голодомор з інтерв’ю зі свідками тієї трагедії.
 
2. Як позитив відзначу вечірній показ на Першому каналі документального фільму «Радянська історія», зробленого латвійським режисером Едвінсом Снором. Я з цікавістю переглянув цю стрічку.
 
3. Ця рекомендація слушна. В такий трагічний день варто утримуватися від веселощів.
 
 
Сергій Руденко, головний редактор порталу «Буквоїд»:
– Чесно кажучи, я не багато дивився телебачення у суботу. Але я помітив, що програма була відповідна поминальному дню. Це абсолютно адекватно, коли в державі в поминальний день оголошується жалоба, коли телеканали мусять дотримуватися цих вимог. Я думаю, що будь-хто з глядачів, які вмикали телевізори і бачили запалену свічку в куточку, розуміли, про що йдеться, і не думаю, що у них було з цього приводу роздратування. Я як глядач абсолютно спокійно поставився до того, що не було розважальних та гумористичних програм. Навіть «Фабрику зірок» на Новому пересунули на неділю. Це абсолютно адекватна позиція. Я думаю, що телеканали можуть це робити й без додаткових нагадувань влади, адже це наша спільна історія, спільна пам’ять.
 
 
Богдан Бойчук, письменник:
1. Я дивився один телеканал і дуже мало знаю, як поводилися інші. Це був Перший Національний, і думаю, що вони гідно відзначили цю дату, присвятивши цілий день цій тематиці. Я позитивно оцінюю їх програму. 
 
2. Мене вразила конференція в Оперному театрі. Особливо те, що Саакашвілі говорив українською – це була несподіванка для мене. Виступи інших президентів мали відповідне політичне і символічне значення. 
 
3. Я думаю, що ні. Таке неможливо. Такої стандартизації до загальнонаціональних дат я ніде ніколи не бачив – чи то в Америці, чи деінде. Звичайно відзначає один канал, і то не цілий день. Але щоб всі канали цілий день? Це було б монотонно, нецікаво і не потрібно справді. Якщо один канал гідно це презентує, то хто хоче побачити – той побачить, а змушувати людей бачити це всюди – це вже недемократично. 
 
 
Тарас Возняк, головний редактор журналу «Ї»:
1. Я думаю, що основні, найбільш респектабельні канали вели себе достатньо пристойно. «Інтер», «1+1», Перший канал, 5 канал... Решта – я їх навіть не дуже оглядаю.
 
2. Я особливо чогось такого не зауважив, але думаю, що Перший канал однозначно позитивно на це відповів. Проблема загалом у тому, що у людей нема розуміння, наприклад, що таке Різдво – і на Різдво пускають якусь порнографію. Не тому, що люди злі або хочуть нашкодити, просто вони темні, дрімучі. Те ж саме стосується і Голодомору. Коли якісь канали пускають якесь непотребство чи гидоту, то дуже часто не лише тому, що вони хочуть ігнорувати Голодомор,  але це просто дрімучі й темні люди. Частково деякі канали тим і хибували. 
 
3. Абсолютно виправдана. Але ця вимога має бути вимогою серця, сумління і совісті, а не тільки адміністративною. Це питання виховання нації в цілому, а вона у нас у дикому і не окультуреному стані.
 
 
Віктор Уколов, народний депутат України, член фракції БЮТ:
1. Адекватно, але не зовсім. Мені здається, що ми трохи зловживали депресивністю тематики. Треба врахувати, що діти так само дивляться телебачення і показувати все жахіття Голодомору для маленьких дітей у денний час трохи нерозумно. Коли телеканали розповідають, що люди їли людей, це може шокувати дитячу психіку.
 
З іншого боку, мені би хотілося бачити на різних каналах різну подачу, а не транслювання виступу Президента по всіх телеканалах одразу. Очевидно, були різні аспекти драми Голодомору, а одночасна й однакова подача до певної міри нівелювала саму проблематику. Мені, наприклад, цікаво, чому в організації та виконанні Голодомору брали участь у тому числі й українці. Мені цікаві висновки на майбутнє. Чи можуть люди заради своєї кар’єри, заради прислуговування владі, йти на винищення своїх співвітчизників, свого народу? Про це ніхто не говорив. Але сподіваюся, що через рік ми матимемо якісніший підхід.
 
2. Мені сподобалася подача 5-го каналу. Там були гості з різними точками зору. Ведучі, зокрема Роман Чайка, не мали самоцензури. І це було цікаво і повчально дивитися. Вони не перейшли певної межі, за якою притуплюється сприйняття цих подій.
 
Сподобалася також подача у новинах «1+1». Стандартні сюжети там було замінено репортажем у прямому ефірі з Михайлівської площі. Звичайно, важливо, що роблять у цей момент Президент, прем’єр, політики, але ще важливіше, що роблять прості люди. 33-й рік – це не була суто політична драма, щоб тільки політиків показувати. Є тисячі свідків, і є відгук у звичайних людей. Було набагато важливіше побачити, як прості люди несли свічки на площу і що вони говорили.
 

3. Вимога є невиправданою, заклик є виправданим. Зрештою, йдеться про людське співчуття. Якісь дитячі програми мали би бути. Я як батько чотирьох дітей не вітаю те, що на маленьких дітей валився потік страшної, жахливої інформації. Слава Богу, ще не відключили до кінця російські канали і можна були переключити і показати дітям якусь казку або фільм.

Олександр Голуб, народний депутат, фракція КПУ:
 
– Я був у відрядженні, тому не бачив усі заходи, які були. Але, як на мене, вони були дуже заполітизовані: не стільки історичні фати, як політичні оцінки і намагання прив’язати все до сьогоденних реалій України. На мій погляд, це основна вада всіх програм, які транслювались у цей день.
 
По-друге, фактично всі без винятку вони були спрямовані на підтвердження тези Ющенка, що голод 1932-33 років був геноцидом. Але ж ми знаємо, що є дослідники не лише в Україні та Росії, а й серйозні дослідники у США, які так не вважають. Жодної згадки про це не прозвучало. Якщо ми прагнемо об’єктивності та свободи слова, то, напевно, цей підхід не відповідає тим критеріям, які були. Як на мене, в принципі було забагато цієї інформації, вона виглядала більше як політичне шоу, ніж намагання згадати і пожаліти тих людей.
 
Звичайно, про це треба згадувати, але не в тих дозах і не в такому ідеологічному спрямуванні. Я би не визначав позитив та негатив трансляцій у цей день. Все, що стосувалося цих подій – від новин до пізнавальних програм, – було на однаковому рівні на всіх каналах. Це теж вада, бо канали втрачали своє обличчя. Не було намагань подумати, як подати цю трагедію по-своєму.
 
Вимога щодо відмови від розважальних програм була виправданою. Є такі дати в історії кожної країни, коли канали мають утримуватися від трансляції гумористичних та розважальних програм.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10468
Читайте також
28.11.2008 10:44
Олег Покальчук, «ПіК України»
11 456
27.11.2008 16:19
Маша Томак, «День»
4 321
22.11.2008 20:52
Катерина, студентка
7 962
21.11.2008 15:46
Маша Томак, «День»
4 454
21.11.2008 07:05
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 219
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дем. Наблюдатель - ДЛЯ Наталія // 26.11.2008 14:13:23
5631 дн. тому
Я все-таки отвечу, если Вы - не возражаете. Вы, пани Наталю, говорите, что " більшість громадян повинні позбавитися нездорового СКЕПСИСУ " и не " кивати на Президента чи Прем"єра ". Только Вы не замечаете того, что приводит к скепсису. Держава, в лице её высшего руководства,очень хорошо помнит помнит об трагедиях - Батурин, проигранная Потавська бытва, Круты, репрессии и Великие Голоды ХХ века, но не помнит об победах, хотя бы выигранное сражение над ляхами Хмельницким под Жовтыми Водами вспомнили, а не только про Копотопскую битву с московитами, да и, вообще, что говорить о победе, если День Победы в украинской историографии преаратился в День Памяти, тем самым создавая Культ унижения и поражения, который и приводит к НЕЗДОРОВОМУ СКЕПСИСУ, разочараванию в справедливом государстве, а для все общество брекает на бессмысленное существование. "А як у Росії, на мові якої Ви пишете? Там інша картина?" - мне все равно, что происходит в РФ. Мне хочется, что бы тут не было намного хуже, чем там. Для этого лично я делаю все, что от меня зависит, только я сам шановна пани не могу сделать ВСЕ даже, если меня наделят самими высокими полномочиями, ведь каждый кузнец своего щастья, но, к сожалению, многие хотят построить счастье за счёт других, а не совместно выстраивать будущее во благо всем и себе в том числе. Вот так вот. Прочитавшим мой пост - благодарю за внимание)))) Удачи и не падайте духом!!!
Наталія
5631 дн. тому
Дем, підняті питання болючі для України, як і все інше. Але я згоджуся з тим, що вся неприємна ( поки що не катастрофічна ) ситуація у державі ні в яке порявняння не може йти з тією катастрофою для українського народу, яка відбулася у 33 році. Певно ви все таки неуважно слухали очевидців трагедії( або і взагалі їх не слухали) Людям нікуди було втекти і ніде врятуватися, бо дійсно панував комуно- фашизм , сучасною мовою говорячи"беспредел" старі люди все це ще пам"ятають- і колгоспи, де працювали за трудодні, і партійних босів, які вваажали себе надлюдьми. Доки ми офіційно не засудимо здлочини комунізму,, отак і бовтитимемося у невизначеностіЩодо пропорції бідних і багатих- правда, що середнього класу у нас мало і виживати йому важко. А як у Росії, на мові якої Ви пишете? Там інша картина? Думаю, ні. Треба кожному вболівати за свою державу- починаючи звісно з перших осіб, але і хоча б більшість громадян повинні позбавитися нездорового скепсису. Тоді щось буде. а інакше... Якщо кивати на Президента чи Прем"єра. а самому жити у багнюці і думати лише про шлунок( а ще про"русский язык")... Невже людина само собі не огидна?
хтось
5631 дн. тому
Ха-ха-ха!!! "...АНОНИМ БЕЗ ИМЕНИ..."!!! От насмішив! А "Дем. Наблюдатель" - це нє анонім???!!! А Литвин нічё і нє дєлаєт!! Він навіть не в опозиції, так - носиться зі своєю "платиновою" картою!... От тільки би вона на порох не петворилася!!!...
Дем. Наблюдатель - ДЛЯ // 26.11.2008 06:28:57
5631 дн. тому
Да, былое в никакое сравнение не идёт с сегодняшним днём . Вчера СМИ лили крокодильи слёзы над Великим Голодом, а сегодня - смеются над ним. Общую тенденцию дикого сарказма, которого себе даже русские шовинисты не позволили по отношению "к так называемому" по их мнению, в СМИ можно выразить одним анекдотом, опубликованным в "Обзоре" (25 ноября 2008 года). Анектод, вот он. " Запись в дневнике киевского школьника: "Ел на минуте молчания, посвящённой Голодомору" ". Вы, господин АНОНИМ БЕЗ ИМЕНИ, о том, что " право вибору є" разглагольствуете. Может оно у вас и есть - с этим спорить никто не станет, но ведь как никак а 3К - кумовство, коррупция и кощунство - ограничивают свободу выбору, впрочем не мне обьяснять это людям, которые постоянно страдают от таких негативных явлений. Вот вам показательный пример. Я не стану приводить статистческую цифру: на одного очень багатого приходится 45 очень бедных людей на территоии Украины. Расскажу, что некоторые, думающие, люди обращались к одному очень богатому человеку с целью приввлечения капиталовложений в одну прогрессивную интеллектуальную технологию, а он отказал им, однако, как выяснилось позже на ширарные иномарки для своих одноразовых лохундр он не залееет в отличии от учёных, к которым он относится кощунственно пренебрежительно. Эти люди вынуждены были уехать инвестора в другой стране и нашли его.Не зря Литвин в интервью Вашингтон Пост ехидно сказал на вопрос: "А что вы будете делать, чтобы украинцы вернулись домой с заграницы?" - "А зачем что-то делать? Пусть они и дальше работают там. Работают легально. И привозят сюда для своих родственников иностранные гостинцы и перечисляют заработанные деньги" -примерно такой был ответ, действительно человек "беспокоится" за "свой" народ, чтобы он ему тут не создавал лишних проблем державный деятель готов его послать далеко-далеко .
5632 дн. тому
vit и прочим пациентам психушки. почитал и посмотрел, что тут пишут. Не могу не согласиться с "1" , а что касательно вас, то пример исключительного лицемерного вранья, но не писаки "1", а иного лицемерия вы, впринципи, выбрали удачно. Цитата: "Ми відкидаємо нахабну, ганебну брехню про те, що звинувачуємо будь-який народ у цій трагедії." Но русские должны почему-то покаяться и т.д. и т.п... Такой лейтмотив всех заявлений и выступлений чиновников разного уровня и именно с таким подтекстом были подготовлены программы отдельно взятых лояльных понятно кому телеканалов, в т.ч. государственного тв. и еще: не знаю,на кого работаете вы vit,но нет сомнения в том, что успешно развивающаяся европейская страна Украина,едва ставшая на ноги к 2002-2004 годам, стараниями стадно-рефлексных дебилов,пришедших поорать херню на майдан за дармовую похлебку и лживые обещания, именно при вашем участии отброшена за прошедшие 4 года на почти 20 лет назад - в нищету, бедность, голод, холод, отключения тепла и электроэнергии, галопирующую инфляцию,неконтролированный и необоснованный экономически рост цен и в небывалый разгул коррупции, уличного и всех мастей бандитизма. И вы не как не можете и не хотите этого понять, так как являетесь примером тупости и безмозглости. жаль, что таких не изолируют от общества
5632 дн. тому
1, Ніяк не можна порівняти все те, що відбулося у 33 році із нашими часами. Дійсно, і медицина ніяка, і смертність велика, і хвороб багато, але ж право вибору є. Інша справа, що люди не бажають мислисти і не роблять висновків. У часи тоталітарної держави ніхто не мав права діяти і мислити самостійно., і рятувати своє життя також. Якби голодомор визнали геноцидом та ще й застосовували покарання за його заперечення, суспільство стало б інше.
мейтимер шаймиев
5632 дн. тому
И этими березами будут - Великий Туркестан и Китай
древляне
5632 дн. тому
Путинцы кончат как Князь Игорь Старый - МЕЖДУ ДВУХ БЕРЕЗ
Vit
5632 дн. тому
Вот пример исключительно лицемерного вранья: 1 // 25.11.2008 16:59:25 пишет: "трагические для РАЗНЫХ НАЦИОНАЛЬНОСТЕЙ события...превратили в лживое и подлое охаивание русских, якобы устроивших голодомор" А вот что сказал Ющенко "Ми відкидаємо нахабну, ганебну брехню про те, що звинувачуємо будь-який народ у цій трагедії. Це не так. Злочинець один - це імперський комуністичний радянський режим" Так кто тут охаивает русских? А эта бредовая фраза чего стоит: "искать истинных виновных ... следует ... у лепших друзей Украины - грузинов за Сталина (Джугашвили) и других выходцев с кавказа." Нет, или написал совсем больной человек, или на службе (в Финансо-Собирательной Бригаде)!
АЛЁ
5632 дн. тому
Ющенко - вообще говоря, неплохой мужик (в точном значении этого слова). Надежный, тихий, духовный - но только в пределах семьи и клана. Темперамент пасечника не может покинуть пределы клана. Диаспора проспекулировала его таким имиджем и сделала всех нас как бог черепаху. Искренне уважая Виктора Андреевича и держа руку у сердца при Президенте Украины (лучше бы эта держава всё-таки переназвалась Русью, чтобы Московия вкакалась навеки) , скажу не тая - державу должен держать не только мужик, но и Муж. Чтоб вот это наползшее из Московии, Жидовии и Европии консультативное быдло сидело себе по давкам и не икало. И если уважаемый В.А. не сделает до Нового Года прямого правления - опять атаманы, как в 1919-м, всё засрут
1
5632 дн. тому
Есть еще онда историческая параллель. Когда при грузине Сталине умирали от голода миллионы людей, в книгах, на радио, в газетах и в "акциях" публично осуждали преступления "проклятого царизма" и поминали жертв "царизма" столетней давности, не замечая трупов в селах в настоящий момент. Точно также и сей час, когда миллионы украинцев живут за чертой бедности. еле сводят концы с концами и вымирают от бедности и скотского уровня медицины, в стране устроено циничное показательное причитание ("празднование") над жертвами голодомора с вкидыванием в это многомиллионных средств. Видя это кощунство, жертвы голодомора переворачиваются в своих могилах. Возмутительно!
1
5632 дн. тому
Очень грустно было наблюдать, когда скорбные события, заслуживающие с одной стороны - отдать дань памяти жертвам, а с другой стороны - оценить и проанализировать трагические события из истории народа, превратили в ПОКАЗАТЕЛЬНЫЙ ФАРС, сама суть котрого, на мой взгляд, оскорбляет память жертв голодомора. "І ми долучилися до трауру..." рапортуют телеканалы и отдельные "писатели" форума... Вот, дескать, даже логотипы на каналах стилизованные расставили... Можно теперь поставить галочку, "зачет" - отчитались, выполнили, и т.п. Но за этим "отчитались" отсутствует главное - реальное душ евное сопереживание за имевшие место исторические события и реальная скорбь по жертвам. Большего вреда исторической памяти, чем показательная формальная "акция" (а некоторые каналы это "акцией" и называли) придумать просто нельзя. Что же касательно самого "празднования"события (кстати, "празднованием" и "отмечанием" это некоторые участники "акции" именовали в новостях), то "авторам - вдохновителям" "празднования" и журналистам "правильных" (5 канала и Первого Национального) порекомендолвал бы отпраздновать похороны своих близких родственников - с салютами, фейреверками и прочей фарисейской атрибутикой. Мало того, трагические для РАЗНЫХ НАЦИОНАЛЬНОСТЕЙ события, упомянутые мною каналы с особым рвением, отрабатывая "заказ", превратили в лживое и подлое охаивание русских, якобы устроивших голодомор. Хотя от голода в равной степени умирали как украинцы, так и русские, поляки, евреи, греки, молдаване и все остальные нации, составляющие НАРОД УКРАИНЫ. И если уж искать истинных виновных и требованть у кого-то "национального покаяния"за геноцид, то скорее уж его следует истребовать у лепших друзей Украины - грузинов за Сталина (Джугашвили) и других выходцев с кавказа. Сами же действия, приведшие к трагическим последствиям и голодомору, совершались руками не русских,а своих же украинцев, в т.ч. из некогда ленивых крестьян, выходцев из тех же сёл, которые выгодно (ввиду нежелания и неспособности работать на земле) продвинулись по партийной линии, в т.ч. путем доносов и клеветы на своих более "зажиточных" и успешных соседей (знаю -о чем говорю, т.к. моя бабушка и её семья пережили эти события, точнее из
П"ятачок
5632 дн. тому
Щоб Уколов та й Чайку не похвалив...))))
хтось
5632 дн. тому
Пане Попович! Думаєте, «що тут не має бути примусу; такі речі не повинні мати обов’язкового характеру для людей, які цього не розуміють та не відчувають?». Ох вже ця наша «толерантність», «делікатність» і «ненав’язливість»!!!... Це тільки нам усе можна нав’язувати!!!...От бачите - Влад «В субботу украинский каналов не смотрел вообще. Понравился концерт Задорнова на канале Рен-ТВ и несколько юмористических сериалов на НСТ. Большое спасибо этим каналам за нормальный субботний вечер». Спеціально гумор дивився у цей День… Що ж - його право. А якби от так «без примусу» усі наші канали у цей День катали концерт «Задорнова и несколько юмористических сериалов». Вам це було дуже приємно?... Дивуюся… Пане Уколов! Так може заради того, що «…діти так само дивляться телебачення і показувати все жахіття Голодомору для маленьких дітей у денний час трохи нерозумно. Коли телеканали розповідають, що люди їли людей, це може шокувати дитячу психіку» нам взагалі не вшановувати великої людської трагедії???!!!... А може простіше, щоби «маленькі діти» просто один день не подивилися телевізор? Оченята поберегли б… А мама казочку могла би сама розповісти дитині раз на рік…
Наталія
5632 дн. тому
А щоб б інше міг сказати Табачник? Він тепер у партії комуністів охоронятиме "шедеври". які давно пора знести . а комуно- фашистську ідею викинути на смітник історії. А тоді можна буде і не так помпезно вшановувати жертв голодомору, бо вони нарешті одержать спокуту. А поки що конкретних винуватців трагедії не названо
Влад
5632 дн. тому
В субботу украинский каналов не смотрел вообще. Понравился концерт Задорнова на канале Рен-ТВ и несколько юмористических сериалов на НСТ. Большое спасибо этим каналам за нормальный субботний вечер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду