Чому я віднині не вболіватиму за «український» футбол

2 Грудня 2008
16855
2 Грудня 2008
10:50

Чому я віднині не вболіватиму за «український» футбол

16855
Чесно кажучи, я і до цього дуже рідко вмикав телевізор. А відтак трагедії не буде – що ж, доведеться його дивитися ще менше; тож я з чистим сумлінням вимикатиму телевізор, тільки-но там з‘являтиметься якесь двоноге одоробло у футболці київського «Динамо», донецького «Шахтаря», дніпропетровського «Дніпра» чи столичного ж «Арсеналу». А також – збірної України.
Чому я віднині не вболіватиму за «український» футбол
Повторюю: з чистим сумлінням. Тому що не випадає якось уболівати за суперників тих команд, які ще недавно проходили за розрядом українських, а тепер це слово можна поставити у лапки. І зовсім не тому, що у провідних футбольних клубах української держави сьогодні більше бразильців, сербів, камерунців та білорусів, аніж уродженців Броварів, Горлівки чи Хуста. І не тому, що тренують їх здебільшого персонажі з паспортами інших держав. Справа тут в іншому.

Не буду вести мову про вищі державні цінності – з цим у сучасному світі, не лише в Україні, досить складно. Йдеться про рівень особистий. У порядному товаристві дотримуються певних правил пристойності. Навіть у разі, якщо ти вважаєш щось неправильним, існує етикет, недотримання якого засвідчує в абсолютній більшості випадків твоє невігластво або хамство. Крапка.

А тепер факти. Ось замітка в «Україні молодій». Цитую її дослівно.

Бенкет під час чуми

«У день 75–х роковин Голодомору футбольні матчі в Україні не проводили, а от президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс на збіги в календарі зважати не став і відсвяткував у суботу своє 50–річчя на повну котушку. Привітати ювіляра на базу в Кончу–Заспу прийшли майже 400 гостей, включаючи посла Росії Віктора Черномирдіна, президентів «Шахтаря» Рината Ахметова, «Дніпра» — Коломойського, «Металіста» — Ярославського, «Арсеналу» — Рабиновича. Вечір вели Микола Басков, Таїсія Повалій і гумористи з «95–го кварталу». Як повідомляє «Сегодня», обслуговували гулянку 50 офіціантів у білій динамівській формі та 50 — у синій.

Команда піднесла президентові 51 червону троянду й набір із 11 картин із зображеннями фігур футболістів. Сувенірну бутсу прислав із Мілана навіть власник «Мілана» й прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі. «Гуляли до трьох ночі», — зізнався Суркіс–молодший.

А пам’ять про Голодомор — то таке...».

http://www.umoloda.kiev.ua/number/1296/118/45832/

Чума не чума, але...

Якби то йшлося про день народження якогось підпарканного ханурика, що він із друзяками нездатен утриматись добу від уживання горілки, то і проблем не було б. А так – маємо людей публічних. Серед них – найгрошовитішого громадянина України, депутата Верховної Ради і чи не найбагатшого європейця Ахметова; чи то другого, чи то третього за статками громадянина України (а заодно й Ізраїлю, за його власним визнанням) Коломойського; ну, і Ярославський із Рабиновичем (останній, між іншим, претендує на роль глави всіх євреїв у нашій державі) - не останні бідняки. І не просто люди заможні, а й із претензіями на те, щоб кермувати якщо не вітчизняною політикою, то принаймні економікою. Що добре для Ахметова – те годиться й для України, - чому у наших координатах «Систем Кепітел Менеджмент» не видається подібним на славнозвісну «Дженерал Моторс»?

Отож бо: тільки видається. Так само, як названі мільярдери-нувориші лише схожі на Білла Гейтса. Дві ноги, дві руки, й багато доларів. І повна моральна глухота чи повна зневага (не знаю, що навіть гірше) до своїх співвітчизників – за винятком хіба що отих 500, які гуляли в Ігоря Суркіса.

Ну добре, посол Черномирдін – то не просто клінічний випадок, то позиція представника держави, президент якої офіційно веде мову про «так званий голод», в кращих чекістсько-агітпроповських традиціях, але як Басков, хоч і підданий «тандемократії», але ж співак, людина мистецтва, що мусив би бути чутливим до проблеми добра і зла? Про українську співачку Повалій та «95-й квартал» я взагалі мовчу...

А футболісти? Їм-то чого боятися? Не знаю, чи всі гравці «Динамо» були присутні на гулянці, та, наімовірніше, нікому не спало на думку пропустити з поважної причини урочистість. Так, як робили у разі необхідності засвідчити всенародну підтримку КПСС («кампанії проти Сахарова і Солженіцина») морально притомні люди за доби розвиненого соціалізму. Візьми лікарняний, поїдь у відрядження, зрештою, напиши на цей день заяву за власний рахунок, - але не грайся у брудні ігри! Чи, може, світова криза винна у відсутності моральних правил у теплої компанії, яка уособлює собою футбол України?

З іншого боку, воно, мабуть, якось пов‘язано: відсутність яскравої гри на полі, великі «бабки» за цю начебто-гру від самозакоханих гендлярів, кому наші клуби належать, і дуже сумнівні з огляду на елементарні приписи людської поведінки моральні цінності у футбольних босів і босеняток...

А щодо обслуги... Між іншим, Повалій та Басков – народні артисти України. «95-й квартал» тимчасом відверто претендує на роль чи не живого еталона національного гумору. Чи, може, гроші справді не пахнуть?

Пікантності ситуації додає те, що більшість присутніх на учті футбольних олігархів, включно із іменинником, мають єврейське походження. Не буду цитувати дослівно «Майн Кампф», бо ще звинуватять у пропаганді нацизму, але там сумнозвісний Адольф Алоїзович із разу в раз повторює – мовляв, євреї тим і відрізняються, що демонстративно не шанують історії й культури народів, серед яких живуть, що морально розкладають суспільство країн свого проживання, що гидують святощами цих країн. Отож виходить, що Коломойський, Рабинович, Суркіс і Ко взялися підтвердити правоту слів біснуватого фюрера? Виходить, що власники футболу України – гітлерівці?

...Між іншим, у часи написання «Майн Кампф» справді було кількасот персонажів (із 800-тисячної єврейської громади Німеччини, значна частина якої небезпідставно вважала себе німцями юдейського походження), які коїли дуже схожі за моральними критеріями (точніше, за їхньою відсутністю) речі. Особисто я вважаю цих мерзотників не менш винними у Голокості, ніж Гіммлера з Гейдріхом і всіма разом узятими зондеркомандами – провокатори часом навіть гидкіші, ніж кати та вбивці.

Але провокатори – це одне, а притомні люди, яких вистачає у кожній нації, – це інше. У той час як грошовита публіка гуляла в Ігоря Суркіса, поет Мойсей Фішбейн виступав на міжнародному форумі в Національній опері і говорив про подібних людців: «Нашу пам’ять хочуть убити... Вони хочуть убити український дух, українську мову, українську історію, українську минувшину й українське прийдешнє. Вони хочуть убити самé українство».
http://www.maidanua.org/static/news/2007/1227368611.html

...І ще одна прикметна історична деталь – спеціально для тих, хто вважає Голодомор нищенням винятково етнічних українців (Фішбейн про це не вів мову, про це мають пам‘ятати самі українці): лише на вулицях Києва протягом січня-лютого 1933 року було підібрано 918 померлих із голоду євреїв, за десять діб березня – 249. ОҐПУ зафіксувало прикметну розмову між робітниками-євреями одного з підприємств Бердичева, які із сумом говорили: «На руському цвинтарі лежать понад 100 небіжчиків, померлих від голоду, а на єврейському – 40, також померлих від голоду...».

То ким же треба бути, щоб демонстративно забути про всіх загиблих? Щоб власні забаганки та потребу випити й закусити ставити вище за елементарний етос поведінки мислячої істоти, якого б етнічного походження ти не був?

Мойсей Фішбейн говорив, що вони не пройдуть. Проте поки що вони йдуть, як їм заманеться, і роблять, що їм захочеться. І не видно сили, яка б їх спинила. Тяжко уявити, що хтось із провідних політиків раптом відмовиться тиснути руку Суркісу, Коломойському чи Ахметову, чи не так? Гроші не пахнуть! Що ж, доведеться зачекати, доки з‘явиться український, а не їхній футбол...
 
Богдан Казка, «ПолитикАнтроп»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Богдан Казка, «ПолитикАнтроп»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16855
Читайте також
05.12.2008 15:28
«Телекритика»
Маша Томак, «День»
18 292
28.11.2008 10:44
Олег Покальчук, «ПіК України»
11 455
27.11.2008 17:10
Петро Вольвач, «День»
11 707
22.11.2008 20:52
Катерина, студентка
7 962
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Голодоморец
5623 дн. тому
Афтар выпей йяду! Что ты этим хотел сказать? Тебя жаба давит, что Суркис может себе позволить шикарно отпраздновать день рождение в условиях экономического кризиса, а тебя не пригласили на банкет? Гитлер, голодомор, олигархи, евреи, футбол… Это ж какую фантазию надо иметь, чтобы все это связать воедино. Из-за таких как ты наша страна и будет постоянно пребывать в ж…е. Потому что ты мыслишь мыслями и действиями нашего президента. Ты не прогрессивный. Знаешь, что тебя ожидает в этой жизни: ТЕБЯ ПОСАДЯТ ИЛИ В КОНЦЕ ФИЛЬМА УБЬЮТ.

P.S. Как вообще такое уважаемое издание как Телекритика печатает такую {CENSORED}.
Алёна
5624 дн. тому
Я смотрю истерия вельмишановного президента взрастила бурные плоды. Бедный-бедный Суркис... и как ему теперь с таким клеймом жить... Мало того, что родился не в тот день, так ещё и посмел сие отпраздновать. Знаете, от того, что вы будете переключать телевизор, украинский футбол хуже не станет. И наши победы в нём по-прежнему останутся одним из немногих факторов, которые возносят нашу страну на иной уровень, а не заставляют стоять со свечкой по команде. Память и скорбь у каждого своя. А жить надо будущим.
5624 дн. тому
Як казала моя бабуся "...не плутайте грішне з праведним..." Скажіть, що Ви шановний пане Богдане хотіли сказати своєю статтею? Що ви СПРАВЖНІЙ українець. Голодомор то страшна трагедія, в Вашій статті немає ні болю ні жалю . є тільки одне САМОЛЮБУВАННЯ. А якщо Сукріс і йому подібні таки не дадуть щирим українцям загубити Євро 2012...то це буде більше для становлення України як держави чим Ваші балачки. Взялась писати про це тому , що футбольна вболівальниця я досить таки давно...... А Голодомор як трагедія мені болить в душі і не тільки 22 листопада
Георгій БУРСОВ
5624 дн. тому
В свій час обговорював подібну "тему" з харків"янином Едуардом Ходосом, "антисемітизм" якого полягає в тому, що активно закликає своїх етнічних родічів отямитися. Ходос тоді сказав, що хоче зберегти єврейський народ від приходу нового Гітлера, який вирогідно може бути народжений подібною поведінкою єврейської "еліти". А постраждають, як і трапилося за холокосту, мільйони іншіх. Бо паразитуюча, духовно вироджена від самого свого народження мєстєчкова єврейська "еліта" видкупиться, як вже було у Третьому Райху.
Доктор
5624 дн. тому
Не переживайте так. На окнах стояли свечи. А еще я помню, что моя мама имела счастье родиться 21 января - в день смерти дедушки Ленина. И ее день рождения праздновали тихо при закрытых ставнях, чтобы соседи не настучали. Все-таки те времена, надеюсь, прошли безвозвратно. А за "гитлеровцев" следовало бы и в суд подать...
Болельщик
5624 дн. тому
При чем тут Голодомор и личный праздник человека. Если президент - параноик, и одержим только своими личными идеями, которые проповедует всему народу, то это не значит, что в Украине нет нормальных людей со своими личными радостями и горестями. Здесь же еще демократия. Или вы, "щирые украинцы" уже совсем ...бнутые. А если так случится, что кто-нибудь помрет 21-22-23 августа, так что его хоронить нельзя, а ходить надо непременно с праздничным лицом. Честное слово, страна дебилов.
Z1
5624 дн. тому
Дякую ) є про що подумати
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду