Голодомор-2008: люди - масовка

22 Листопада 2008
7965
22 Листопада 2008
20:52

Голодомор-2008: люди - масовка

7965
Голодомор-2008: люди - масовка
Пам'ятати минуле – думати про майбутнє.
 
Про майбутнє думаємо, от тільки минуле нам чомусь намагаються нав'язати – наказом, попередженням, залякуванням. 
 
У кожного був дідусь, бабуся, а то й мама, які пережили страхіття Голодомору. Кожна родина пам’ятає їх, по-своєму, сімейному, щиро згадує тих, кому не судилося дожити до цих часів… і побачити Голодомор сьогоднішній. 
 
Просто його намагаються не помічати. «От згадаєте минуле…» - сказав Президент, і всі мають поспішити вшановувати і згадувати. Примусово.
 
Звичайні, нудні будні студентського життя порушив наказ кафедри – обов’язково бути всім присутніми на заході, присвяченому Голодомору, у призначений день, час і місце. І додавалась погроза: «тим, хто не прийде на (мітинг, акцію, виставку, лекцію), світить виключення з університету». Ввечері п’ятниці, після лекцій, усі мали прибути на Європейську площу. Український дім обгороджений, виставлена посилена охорона, яка нікого, хто виявив хоч якусь зацікавленість і бажання відвідати виставку картин про голодомор, у приміщення не пускає. 
 
Вхід простим людям ЗАБОРОНЕНИЙ. Вони чомусь не можуть ушановувати. Підійшовши ближче з надією на те, що, може й нас не пустять, міліціонери запитали: «студенти?». «Так», - із острахом відповіли ми, й перед нами відразу відкрився вхід, а в спину пролунало міліцейське: «МАСОВКА».  
 
Здалося, ми йдемо в театр абсурду, і ми ж у ньому граємо масовку. Отже, далі – масовка. Далі в Українському домі її зустрічає ще одна огорожа, ще одні люди у формі, а також металошукачі та ще додаткові люди у цивільному, які ретельно перевіряють сумки, одяг, ахтось вивертає кишені. 
 
Далі вишикувались викладачі різних вишів, які кивком голови зустрічали кожен свою масовку. Що мало відбуватись у залі, ми не знали, тож наша масовка посунула на другий поверх, побачивши оголошення про виставку фотографій та картин із розповідями про те, як жилось у 32-33-му роках. Телевізори показують кадри тих часів.
 
Тут масовка і задумалась: а звідки ці кадри взялись, коли всі документальні підтвердження знищувались? Дід розповідав, що навіть приходили спеціальні люди в хату і знищували особисті фотографії, якщо на них були занадто худі родичі. Не дозволялось навіть допускати думки, що тодішня політика, як згодом виявилось - геноцид (досі не визнаний світом), це смерть українського люду. Але, припустімо, хтось зміг уберегти пам’ять. Над цим працювали історики, очевидці, більшість із них, до речі, сьогодні знову переживають голодомор по-сучасному. Замість того, щоб підвищити пенсії і не тримати тих, хто пережив Голодомор, на голодному пайку сьогодні, встановлюють пам’ятник. З телевізора тільки й чути про темпи зведення меморіалу. Чи не здається тому, хто його задумав, що цей пам’ятник височітиме на кістках померлих від голоду сьогодні.  
 
Проходячи залою далі, бачимо оголошення, що поверхом вище розмістилась виставка «Голодомор очима українських художників». Наша масовка вжахнулась. Здається, кожен твір - хворобливе уявлення про голод, приправлене власним штрихом тільки заради того, щоб звернули на його твір увагу. Або малювали, щоб відчепились. Особисто моє враження - виставка вульгарщини. Біля кожної картини – хлібина із запаленою свічкою. Хліб, як мене і учасників нашої масовки вчили з дитинства – це найцінніший скарб. Куди дінуть буханці після виставки? У смітник? Ось це і є ставлення і до минулого, повага та шана тим, хто не пережив Голодомор. То, може,  повчилися б шанувати сьогодення і нарешті звернули увагу на простих людей, які понад усе люблять свій дім, свою родину, свою країну? І колись люди перестануть бути масовкою.
 
Катерина, студентка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина, студентка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7965
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
це ще раз хтось
5635 дн. тому
Анна говорить «… прадед с огромным трудом в 30-х вывез свою семью из-под голодающего Курска…». Так у тому то й річ, що – «ВЫВЕЗ»!!! А з українських сіл Н Е М О Ж Н А БУЛО-О-О-О В И Ї Х А Т И !!! Людям НЕ ДАВАЛИ МОЖЛИВОСТІ РЯТУВАТИСЯ ВІД ГОЛОДНОЇ СМЕРТІ!!!!!!..................... Шо, Аня, так і нє врубілась, нє поняла прікола! І для тих, кого коробить від «перекручування історії - не ТРЕБА БУЛО КРУТИТИ ІСТОРІЄЮ, щоб тепер не доводилося її «перекручувати»!!!...
хтось
5637 дн. тому
Ви тільки послухайте риторику УСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ защітніков совєтской власті! Сама лиш зневага, образливі епітети, НЕНАВИСТЬ І ЗЛОБА!!! – КАКАЯ ВЛАСТЬ – ТАКІ Й ЗАЩІТНІКІ!!!... «… лишь 2-е студентов не были русскоязычными». Чорт забирай, а тих решту студєнтов хтось колись запитував ЯКІ вони язичні???!!! Чи їм просто тупо чіталі па-русскі і пісалі формули латініцей «и иногда греческий алфавит?!». Да! «Это не составляло НИКАКИХ проблем... Русский, украинский - какая разница?!». Стара риторика – «какая разніца, лішь би человек хороший» - говорили колись і завжди при цьому розмовляли… російською!... Дивна річ, що для усіх національностей, і справді, не було проблеми засвоїти російську. От тільки у росіян вони завжди були з вивченням мов республік де вони проживали!!!... Впрочєм – єслі «какая разніца» то зачєм ізучать?! Тим більше, що УСІ БУЛИ ЗМЕШЕНІ ЗНАТИ ВЄЛЄКІЙ МОГУЧІЙ РУССКІЙ ЯЗИК!... Азійські народи навіть були силоміць переведені на кирилицю!!! Уявляєте, як азербайджанцеві читати свою давню історію кирилицею???!!! Гм! А зачєм? Зачєм чітать стару історію, якщо «старший брат» напісал новую - па-своєму? А скільки см?роду було, коли молдавани вирішили повернутися на латинку (бо і їх перевели на кирилицю!!!). Отакі були совдеповські реалії! А тєпєрєчя – їх чегота лішают!!! Вони й досі так і не зрозуміли, що саме таким ставленням до «молодших» братів САМЕ ВОНИ і призвели до розпаду Союзу! Ніколи не було дисидентів, котрі боролися за ковбасу! (Бували голодні бунти, доведенного до відчаю народу). Але ніколи це не було визначальним у правозахисників! Вони боролися за можливість людей бути собою: знати свою історію, користуватися своєю мовою (у СВОЇЙ (!!!) республіці). Аня хоч усю правду сказала!!!... - «Я ВАС НЕНАВИЖУ!!!! ЗА ТО ЧТО ВЫ ЛИШАЕТЕ МЕНЯ… МОЕЙ ИСТОРИИ!!!». Бачите, у них - «своя» історія. Їм глибоко начхати на правду, на істину – у них вони свої! Класна позиція! Безпрограшна – все що самі собі понавигадували – все їхнє! Але ж вони «свою правду» не самі сповідували! - УСІ ПОВИННІ БУЛИ у ЦЕ вірити протягом 70-ти років!... І нічого! А тепер, коли можна повернути правдиву історію - внучата катів стали горою за радную савєтскую власть!... Анна говорить «… прадед с огромным трудом в 30-х вывез свою семь
Наталія
5637 дн. тому
Ну то й що, Ліна, що двірникам треба ходити на державні заходи? А якщо свідомість у людей пробудеться дуже не скоро? Давно пора застосовувати примусові міри до тих , хто не розуміє. Інакше держава розвалиться
Ліна
5637 дн. тому
Не тільки студентки ходять у «масовки»…. Напередодні почула розмову двірників, що їх ЖЕК офіційно повідомив – хто не буде присутнім на заході, присвяченому Голодомору, знімуть по 200 грн із зарплатні!! І люди збиралися йти, бо зарплатня і так мізерна….
Наталія
5637 дн. тому
Ото ж то, стандартно все у вас виходить , гигикаєте, імбицили, самі до себе.
стандартно как-то, надоело...
5637 дн. тому
"українців таки утискають, так все у руках самих українців"... похоже на онанизм, сами себя "утыскають" а в "геноциде" винят марсиан. Обратитесь к пере-избранному Черновецкому, он в курсе шо и как украинцам руками делать, судя по его популярности это ум, честь и совесть Украины... куда там московским царям и путиноидам! гыыыы
Наталія
5637 дн. тому
Ну по перше. Анна, дадонь та" иже с ними" є справжньою масовкою , я також підозрюю, що це все в одній особі, звичайна собі інетівські витівки. Провокацій вистачає всюди. Я також у претензії до нинішньої влади, однак не так уже і погано жилося в Україні аж до нинішнього року, в усякому разі. були елементи свободи слова, що уже немало. У Росії нічого цього немає. Люди там забиті своїми царями і царьками . правда, плюс їхнім керівникам, що так поуляризують народжуваність, багатодітні сімі"ї у Росіїї- не рідкість. Правда, що пом"янувши померлих у 33- му, мусили б і наші керівники думати про розбудову української держави належним чином., А що українців таки утискають, так все у руках самих українців.
дадонъ
5637 дн. тому
Та не-е-е, Анна никогда не пойдёт в массовочное стадо, Наталия. Это ваше риднэ быдлячье "национал"-стадо, а Анна интернационалистка, без фетишей и мещанских предрассудков, обходится без пастуха, её не майдауны с "голодоморами" влекут, а наука и театр, что рагулям просто не по уму. Просто Анна ещё не поняла, что нынешнее украинское нацистское государство есть враг для неё, что не её, это государство, чуждое и циничное. Она всё пыталась его полюбить, но оно вытворяя против неё враждебные действия никак не укладывалось в её попытки принять его. Радует только то, что свалившееся на голову всем проживающим на этой территории вдруг-государство, хиленькое и держится на понтах таких же хиленьких умом и духом "патриотив", они сами его и умертвят своим псевдо-патриотизмом (идиотизмом). СЕГОДНЯ НУЖНО ДУМАТЬ ТОЛЬКО О ТОМ, КАКОЕ ГОСУДАРСТВО СМЕНИТ НЫНЕШНЕЕ, ПОТОМУ ЧТО ЭТО НЕИЗБЕЖНОСТЬ УЖЕ ЭТОГО ПОКОЛЕНИЯ.
Наталія
5638 дн. тому
Такі як Анна, і є масовкою. Їх скрізь як комашні. "Они все ненавидят!" А кого ви любите?себе у своїй маразматичній ненависті?
Анна для хтося
5638 дн. тому
"Може саме такі заходи нас і об’єднають колись!" -- это вряд ли... Создается такое ощущение, что наш през настолько болен и дезориентирован, что СПЕЦИАЛЬНО поднимает именно такие темы, которые сталкивают лоб в лоб, стенка на стенку полстраны на полстраны... голодомор... отключение российских каналов... кинотеатры с украинским дубляжем... и т.д. ... Лично мне жутко. Я родилась в этой стране. Я говорю и всегда говорила на русском языке... За 9 лет моей работы в ВУЗе лишь 2-е студентов не были русскоязычными... Это не составляло НИКАКИХ проблем... Русский, украинский - какая разница?! Формулы все-равно латиницей пишем и иногда греческий алфавит... И вдруг. Меня заставляют читать высшую математику на укр... ну ладно. ВУЗ стал национальным - это необходимо. В принципе не трудно. Хорошо. Но когда в областном драмтеатре моя любимая пьеса вдруг внезапно оказалась "україномовною"... я ушла. Не выдержала. Это было... меня лишили части моей свободы. Кино... Я не могу пойти в кино?! В русскоговорящем регионе?! Фух. Спокойно. Ничего страшного. DVD диски решают проблему. Дома посмотрю... Я не посмотрю ОРТ и РТР? Ничего... Спутниковая антенна. ГОЛОДОМОР??? Мой прадед с огромным трудом в 30-х вывез свою семью из-под голодающего Курска в относительно благополучный Донбасс! Они не все - но ВЫЖИЛИ!!! ГОЛОДОМОР????!!!!! ГЕНОЦИД???!!! Я ВАС НЕНАВИЖУ!!!! ЗА ТО ЧТО ВЫ ЛИШАЕТЕ МЕНЯ МОЕЙ СВОБОДЫ В МОЕЙ СТРАНЕ!!! МОЕЙ ИСТОРИИ!!! Ах да... "может именно такие мероприятия нас и объеденят когда-то!"... ну-ну.
5638 дн. тому
ТОШНИТ СМОТРЕТЬ НА МОЛЯЩЕГОСЯ ЮЩЕНКО НА ТЕЛЕЭКРАНЕ. ЕЩЕ ДО ОРАНЖ.РЕВОЛЮЦИИ. Катя - пеши истче!
хтось
5638 дн. тому
Чому людей опановує такий «праведний» гнів з приводу того, що було централізовано організоване вшанування голодомору? Аналітики стверджують, що «…якщо аналізувати телевізійний контент, можна засвідчити: за останні два роки багато чого змінилося». Ну і як Ви думаєте, чому змінилося? Чи ж не тому, що ці заходи відбуваються «централізовано»? А чому «запалених свічок в оселях простих українців щороку більшає»? Чи не тому, що про це багато говориться і люди щораз більше проймаються цїєю трагедією!? Якби про це не говорилося – хто знав би, що треба ту свічку ставити і коли! Дехто говорить «Люди виконуватимуть накази, укази, розпорядження, а їхні серця залишатимуться байдужими»? Але ж не залишаються якщо свічок в оселях простих українців щороку більшає! Люди просто привчаються, як поводити себе у День скорботи! Дома їх не навчили, то може «централізовано» й треба вчити???!!! Мені чомусь «централізація» цілком не завадила поставити свічку пам’яті… Так, Катерино!У кожного був дідусь, бабуся, а то й мама, які пережили страхіття Голодомору. Кожна родина пам’ятає їх, по-своєму, сімейному, щиро згадує тих, кому не судилося дожити до цих часів… і побачити Голодомор сьогоднішній. О-о-о-о-о! То це Ви наслухалися про «голодомор» сьогоднішній (чи не від таваріщя Сіманєнка)! Не кощунствуйте! Чи може Ви пропонуєте, як пані Герман, - просто піти до церкви, тихо помолитися, поставити свічку… Комусь, очевидно дуже хочеться, щоби так було! Але це вже було! Одні взагалі заперечували голодомор, як вигадку БУРЖУАЗНИХ (!!!) націоналістів (як і сьогодні дехто), інші тихо згадували і поминали… У всіх державах проводяться вшанування на державному рівні (у Польщі, наприклад). І ніхто там не закликає – тихенько на самоті випити сто грам чи поставити свічку! Такі речі прийнято відзначати цілим наром – усім разом! Спільне горе – то й вшанування спільним повинно бути! Ну, а що ми, наразі, не разом… Може саме такі заходи нас і об’єднають колись! А якщо на місцях хтось і «перегнув палку» - чи вартує в такий День про це так «щиро» репетувати???!!... А «пам’ятати їх, по-своєму, сімейному» - ніхто ж не боронить поминати своїх рідних у сімейному колі!!!...
катерина
5638 дн. тому
я вдячна що ви відгукнулись на мій лист. я дійсно студентка и писла те що є на справді.. у меня є бабуся яка народилася в 1927, вона пережила голожомор. і це не брехня. я погоджуюсь що скаржитися найлегше. але мій лист не був скаргою, я лише описала як проводять подібні заходи за участю студентів і вреження самих студентів (моїх однокурсників).
Наталія
5638 дн. тому
Добре,що студентка Катерина вчиться милисти( якщо вона дійсно "студентка".) Дійсно. вшанування жертв голодомору треба проводити не завдяки кількості, а з доромогою якості заходів. а так можна згодитися, що у наших нинішніх вшануваннях є елемент знущання. На більшості площах стоять пам"ятники головному кату українського народу. Якщо влада не збирається їх зносити, незважаючи на указ Президента. самі студенти могли б. Писати та скаржитися- найлегше
мдя...
5638 дн. тому
когда там уже выборы президента???
гыдко всё это!
5640 дн. тому
Катя, вы очень трезво оценили нынешнюю украинскую власть. Хочу лишь дополнить для полноты картины, что ложь Ющенка только держится на невежестве обывателей. Вот показали его подчинённые по телевизору человека и подписали титром "свидок голодомору", "свидетель" этот говорит пару фраз, после чего его обрывают и продолжают сдабривать передачу УЖЕ ПОЛНЕЙШЕЙ ЛОЖЬЮ, после которой на неё клюёте даже вы, трезвомыслящий молодой человек. Прочитайте начало вашей заметки. Вы написали что ваш дедушка и ваша бабушка пережили "голодомор". ТАК ВОТ ЭТО ЛОЖЬ! Не может быть у вас дедушки или бабушки, переживших "голодомор 32-33г.". Ющенко выдаёт свидетелей голода 1947 года за "свидкив голодомору 1932-33р.". И это только самое простое, что он подменяет. Он подменяет кадры ХУДОЖЕСТВЕННОГО КИНО (кстати российского "РАБКИНО") выдавая их за "кинохронику голодомора", подменяет фотографии голода в Приволжье в 1921-22г. за "голодомор в Украйини".... из 2,7млн. погибших от голода украинцев рисует "дэсяткы мильёнив загыблых", когда всего в СССР от голода умерло 10,4 миллиона. Почему он не фетишизирует голод 1947 года, а ухватился за "геноцид 32-33гг."? Почему 1934 год уже не "геноцидный", ведь Сталин умер аж в 1953году!!!!!? Почему Сталин не довёл "геноцид" до конца? Не потому ли что голодомор устроили колхозные бухгалтера-приписчики Ющенки с партсекретарями Кравчуками, выдав на гора цифры "перевыполнения плана" по хлеозаготовкам, после чего сёла остались "с хлебом" из приписанных фиктивных процентов? А сегодня эта приспособленческая мразь ищет себе оправдания и дурачит народ, поучет его, требует "вшановать" то, что такие же как он устроили ради собственной карьеры!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду