День мовчання для реклами

21 Листопада 2008
4443
21 Листопада 2008
15:46

День мовчання для реклами

4443
Після того, як Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до керівників телерадіоорганізацій з вимогою утриматися від розважальних програм у День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій 22 листопада, українські телеканали заявили про відповідні кроки. У сітках мовлення більшості з них з’явилися спецвипуски новин і документальні фільми, присвячені трагедії.
День мовчання для реклами
Усі опитані «Днем» основні гравці українського телепростору («Інтер», «1+1», «Перший», «СТБ», «ICTV», «Новий канал», «Україна», «5 канал») відмовилися від розважальних програм, і  від рекламних блоків, деякі мовники — перенесли суботні розважальні проекти на неділю, 23 листопада. Усі без винятку транслюватимуть звернення Президента України Віктора Ющенка до українського народу з нагоди Дня пам’яті жертв голодомору (15.45), а також загальнонаціональну хвилину мовчання (16.00).
 
Згідно з повідомленням прес-служби каналу, «Перший» висвітлюватиме «всі заходи, які відбудуться у Києві за участі перших осіб держави.» Зокрема, з 9 ранку канал транслюватиме молитву за жертвами голодоморів «Зі святими упокій...» в Софії Київській, далі — Міжнародні форуми «Народ мій завжди буде» і «Україна пам’ятає! Світ визнає!» (за участі президентів восьми країн світу), церемонію офіційного відкриття та освячення Меморіалу жертвам Голодомору, традиційну акцію «Запали свічку». Після зазначених трансляцій канал покаже документальні фільми власного виробництва «Голод-33. Свідчення очевидців», «Голодомор. Технологія геноциду» (у двох частинах), «Одужання. Особистий рахунок». «Дитяче Євробачення-2008», яке мало б транслюватися 22 листопада у прямому ефірі, буде показано на «Першому» в записі 23-го числа, про це повідомляє «Детектор медіа».
 
Одразу після хвилини мовчання, в ефірі каналу «Інтер» вийде спеціальний випуск новин, а о 00:30 (із суботи на неділю) — художній фільм «Голод-33» Олеся Янчука, знятий за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь».
 
Телеканал «1+1» покаже три документальні проекти: картину «Свіча Джеймса Мейса» (у ранньому і нічному ефірі), фільм «Хлібна гільотина» режисера-документаліста Ігора Кобрина (о 13.30 і після опівночі), а також фільм «Великий голод» (о 7 ранку), створений редактором «ТНС» і журналістом Едуардом Лозовим і режисером Павлом Овечкіним. Телеканал «ICTV» не планує ніяких спецпроектів. Окрім трансляції звернення Президента і хвилини мовчання, в ефір вийде тільки спецвипуск «Фактів» із головним редактором інформаційної служби Оленою Фроляк в якості ведучої і з прямим включенням із місця подій.
 
«Новий канал» переносить «Фабрику зірок» на неділю, а в ніч із п’ятниці на суботу о 2.45 в ефірі з’явиться фільм, присвячений Голодомору — в рамках документальної серії «Невідома Україна».
 
Телеканал «СТБ» у ранковому ефірі о 7.30 покаже документальний фільм 2006-го року «Голод у брехні», виробництва «Вертас-студії», режисер — Віталій Манський.
ТРК «Україна», за інформацією прес-служби, покаже «великий сюжет, присвячений дню пам’яті жертв голодоморів» у рамках випуску «Событий» о 19:00, а також «тематичний фільм» «Секретний ешелон».
 
«5 канал» 22-го листопада запускає телемарафон «Голодомор. Геноцид українського народу». Поширений каналом прес-реліз стверджує, що марафон розпочнеться в ніч на субботу, о 00.00 і триватиме протягом доби. «Усі програми на «П’ятому» впродовж доби (крім розважальних, трансляцію яких на час проведення марафону призупинять) торкатимуться теми Голодомору в різних її аспектах. Випуски «Часу новин», «Час тайм», «Голосу Америки» розповідатимуть про події, пов’язані з ушануванням роковин в Україні та світі, здійснюватимуть прямі включення, демонструватимуть сюжети про людей, які пережили Голодомор та про їхніх близьких, що пам’ятають ті часи», стверджує прес-реліз.
 
У рамках марафону на «П’ятому» покажуть також низку документальних фільмів.
Окрім того, за повідомленням Департаменту інформаційної політики, протягом останнього тижня присвячені темі Голодомору фільми виходили в ефірі обласних державних телерадіокомпаній. Зокрема, «Крізь століття», «Василь Стус — шлях до себе», «Великий голод», «Жнива розпачу», «Загадка Норильського повстання», «День скорботи», «Моя адреса — Соловки», «Врожай відчаю», «Холодний постріл», «Під чорним тавром», «Сонце в терновому вінку» тощо.
 
Аналіз висвітлення українськими каналами теми 75-х роковин Голодомору в Україні читайте в «Дні» на наступному тижні.
 
Маша Томак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4443
Читайте також
27.11.2008 16:19
Маша Томак, «День»
4 313
21.11.2008 07:05
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 191
21.11.2008 00:43
Маша Томак, «День»
25 514
20.11.2008 23:52
Олександр Горобець, «Українська правда»
24 118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду