Запалені свічки чи виконані накази?

21 Листопада 2008
9139
21 Листопада 2008
17:28

Запалені свічки чи виконані накази?

9139
Цього тижня телебачення багато говорить про Голодомор. Але в цілому 2008-й важко назвати Роком пам’яті жертв…
Запалені свічки чи виконані накази?
Хочу погодитись із Сергієм Грабовським, що не можна указами чи постановами змусити когось поминати жертв Голодомору. Таке бажання має виникнути природнім шляхом. Приміром, коли ще у 80-х мачуха мого батька розповіла мені, як загинули від голоду його малолітні брати і сестри, я вже була свідома того, що потрібно хоч би раз на рік запалити свічу за упокій їхніх душ. І це в той час, коли радянська історія про це мовчала. Нині ж можна усвідомити жахіття Голодомору, послухавши свідчення очевидців або хоча би прочитавши шкільний підручник із історії України.
 
Але після неприродних експериментів тоталітарної радянської влади природній шлях, можливо, занадто повільний. От наш Президент і вирішив торік у листопаді пришвидшити його указом «Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам’яті жертв Голодомору». А після цього по накатаній із радянських часів схемі побачили світ розпорядження голів обл-, рай- і міськдержадміністрацій. З’явилася ціла низка наказів: зібрати свідчення очевидців Голодомору і скласти списки постраждалих, поставити пам’ятні знаки в місцях масових поховань жертв Голодомору, провести низку заходів – «33 хвилини», книжкові виставки, трансляцію документальних фільмів, уроки пам’яті та інші. І почалося. Ні, не виконання розпоряджень (про творчий підхід я взагалі мовчу). Не реальна діяльність по створенню пошукових груп чи записуванні свідчень очевидців. Почалося листування між вищими органами влади та їх підлеглими.
 
Групи створено? – запитує область.
– Аж п’ять! – відповідає місто чи район.
– Очевидців знайдено?
– Знайдено!
– Заходи проводяться?
– Проводяться!
 
І так протягом року. А насправді або взагалі нічого не робилося, або хіба десята частина від заявленого. Таблички заповнювалися, цифри ставилися «від ліхтаря». Хто ж, мовляв, його перевірятиме? І тільки коли влітку надійшла вказівка надіслати зібрані свідчення для друку Книги пам’яті, стало зрозуміло, що самими лише відписками не обійдеться.
 
Все це я розповіла для того, щоби проілюструвати: таки так, одним указом свідомість не змінити.
 
Зате якщо аналізувати телевізійний контент, можна засвідчити: за останні два роки багато чого змінилося. Добре пам’ятаю, що транслювалося в День пам’яті жертв Голодомору 2006 року на «Інтері» та  «1+1». Один показував розважальну програму «95 квартал», другий – фінал «Танців із зірками». І на мою репліку «Рейтинги понад усе?», написану два роки тому, коментарі були досить неоднозначними. Звинувачували, що я керуюся тільки емоціями і не думаю ані про глядачів, ані про доходи телеканалів…
 
З того часу було ухвалено Закон України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні». 23 жовтня 2008 року Європейський парламент визнав Великий Голод в Україні «злочином проти людства». Все більше країн, завдячуючи, зокрема, й лобіюванню української діаспори, на державному рівні визнали Голодомор геноцидом українського народу.
 
Торік Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала телеканалам про те, що ніхто не відміняв рішення від 23 жовтня 2001 року «Про правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби)». Згідно з ними, після оголошення президентом днів трауру або скорботи телерадіокомпанії зобов’язані внести відповідні зміни до телерадіопрограм. Зокрема, заздалегідь передбачити обов’язкове оформлення ТРК без музичних заставок, мажорних анонсів, джинглів, обмежувати випуск рекламних роликів у телерадіоефірі, утримуватися від програм на замовлення теле- і радіослухачів, добирати музику мінорного звучання. Бажано взагалі відмовитися від показу комедій, розважальних та музично-розважальних програм, телерадіовікторин.
 
Торік Нацрада зареєструвала велику кількість порушень 20 листопада, у день жалоби у зв’язку із трагічною загибеллю гірників на шахті ім. Засядька в Донецьку, а перед тим ще й у зв’язку із трагічною загибеллю людей у Дніпропетровську через вибух газу в житловому будинку. Щодо 24 листопада 2007 року, який, відповідно до указу президента України, було оголошено Днем пам’яті жертв Голодомору, можна сказати: порівняно з 2006 роком телеканали поводилися пристойніше. А вже 2008 року – то й поготів виросли на голову.
 
Якщо проаналізувати програми телеканалів на 22 листопада, можна побачити, що майже всі розважальні програми знято. Пишу «майже», бо «1+1» не змогли повністю відмовитися від розважального телепродукту. Мабуть, вирішили, що трансляції наживо звернення Президента України та демонстрування документальних фільмів «Великий голод», «Свічка Джеймса Мейса» та «Хлібна гільйотина» буде достатньо.
 
Перший національний та «Інтер» відмовилися від рекламних блоків. Крім того, НТКУ висвітлюватиме всі заходи, які відбудуться у Києві за участі перших осіб держави:молитву за жертвами голодоморів «Зі святими упокій...», міжнародні форуми «Народ мій завжди буде!» та «Україна пам’ятає! Світ визнає!», які відбудуться в Національній опері України ім. Т. Шевченка, скорботну ходу,церемонію офіційного відкриття та освячення Меморіалу жертвам Голодомору. Також у суботу в ефірі Першого декілька документальних фільмів: «Голод-33. Свідчення очевидців», «Голодомор. Технологія геноциду» (фільм 1-й та 2-й), «Одужання. Особистий рахунок». Крім того, Перший відмовився від прямої трансляції фіналу «Дитячого Євробачення – 2008».
 
5 канал 22 листопада проведе телемарафон, присвячений 75-м роковинам Голодомору, який розпочнеться в ніч на суботу о 00.00 і триватиме цілу добу. Як повідомляє прес-служба каналу, на знак ушанування пам’яті загиблих під час Голодомору українців у всіх студійних програмах 5-го каналу, що виходитимуть у прямому ефірі цього дня, на столі ведучого горітиме свічка. 5-й, так само як і Перший, транслюватиме наживо заходи з нагоди роковин Голодомору за участю Президента України Віктора Ющенка. Усі програми каналу протягом доби торкатимуться теми Голодомору у різних її аспектах. Крім того, на 5-му буде показано низку документальних фільмів: «Свіча Джеймса Мейса», «Великий злам» із циклу «Невідома Україна», фільми-монологи з циклу «Доля», героями яких є очевидці трагедії 1932-33 років.
 
А ось «Інтер» крім того, що відмовився від реклами та всіх розважальних проектів, також транслюватиме звернення Президента України Віктора Ющенка до українського народу, хвилину мовчання, після якої вийде в ефір спецвипуск новин. О 00.30 канал покаже художній фільм Олеся Янчука «Голод-33», знятий за мотивами твору Василя Барки «Жовтий князь».
 
Хвилину мовчання о 16-й транслюватимуть ще декілька телеканалів: ICTV, НТН, ТРК «Україна». Останній покаже і звернення Президента Віктора Ющенка до українського народу. Найбільш поширеним у програмах телеканалів фільмом цього дня стане «Голод-33»: окрім названих вище каналів, він вийде і в ефірі телеканалів НТН, ТЕТ, ТРК «Київ».
 
На багатьох каналах глядачі протягом доби побачать ролик, присвячений скорботній даті і наданий Секретаріатом Президента. Зокрема, на ТРК «Київ» він має вийти в ефір чотири рази (крім нього, канал покаже ще й ролики власного виробництва). Також глядачі ТРК «Київ» побачать документальний фільм «1933, свідчення очевидців», чотири серії з циклу «Голодомор-1933 свідчить…», документальний фільм «Пейзаж після мору» з циклу «Долі».
 
У деяких телеканалів, відповідно, зміниться і стилістика зовнішнього оформлення. Наприклад, сині кольори логотипу 5-го зміняться чорними, міжпрограмні паузи каналу заповняться тематичними графічними заставками. На ТРК «Київ» буде розміщено логотип «День пам’яті» (запалена свічка).
 
Порівняно з попередніми роками видно, що українські телеканали стали набагато уважнішими до теми Голодомору – хто свідомо, а хто «для галочки». Але чи не головна проблема наразі – те, що відзначення цього дня відбувається в радянському стилі. Навряд чи тиском і змушуванням відзначати цю дату можна досягти чогось хорошого. За моїми спостереженнями, запалених свічок в оселях простих українців щороку більшає. І це головне. Влада має показати приклад, але не повинна тиснути і перегинати палицю. Інакше це формалізує процес, люди виконуватимуть накази, укази, розпорядження, а їхні серця залишатимуться байдужими.
 
Додам, що в країні організовано широкомасштабні заходи протягом тижня, починаючи із 17 листопада. Це також відбилося в ефірі багатьох телеканалів, особливо в новинах. Але в цілому 2008-й важко назвати Роком пам’яті жертв Голодомору.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9139
Читайте також
27.11.2008 16:19
Маша Томак, «День»
4 321
19.11.2008 15:23
Марина Баранівська
45 082
11.06.2008 12:16
Ірина Магдиш, «Майдан»
3 778
13.04.2008 08:40
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
18 511
27.11.2007 12:35
Отар Довженко
24 727
27.11.2007 09:09
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
8 500
07.12.2006 13:30
для «Детектор медіа»
5 132
01.12.2006 17:14
для «Детектор медіа»
3 702
28.11.2006 11:09
заступник головного редактора журналу «Сучасність», для «Детектор медіа»
3 728
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Для Хтося
5621 дн. тому
Слышь ты, человек с больным воображением. Тут уже кучу вопросов КАНКРЕТНА задали, ты хоть на один ответь. Тезисно как нибудь, что ты хочешь, кто и как. Как быть с Джугашвили ненавидящим украинцев? Хватит воду лить, представь, что Хтось главный Апельсин и поехали... 1,2,3, . И еще "умный" ты наш. Ты видишь , в конце каждой статьи есть фраза "Если Вы увидели ошибку нажмите и т.д." Я по моему ни разу (кроме тебя) не видел, что бы кто то, кому то , делал замечание по этому поводу - правильно писающий ты наш.
Галині
5632 дн. тому
Ну хто ж Вам сказав, що хтось звинувачує росіян???????!!!!!!!!!! Але невже Вам не здається дивною їх реакція на те, що Україна вшановує жертви голодомору. Добре, якби тільки Росія… Але ж так само реагують і росіяни в Україні (звичайно - не всі, але ж БІЛЬШІСТЬ)!!! От люди і роблять висновки… А хто більше за всіх захищає радянську владу? Хто носиться з портретами Сталіна вулицями міст? І нічого, що він «нє руській»… – Росіяни і російськомовні люди інших національностей!!!... От і виходить дивна ситуація «ні одного русского», а русскіє очі видряпали би кожному за совєтскую власть… Отже - висновки самі й напрошуються… Цікава річ! Виявляється, у Росії абсолютно нічого не говорять про голод! Ім ета, ачєвідна, нє інтєрєсна!!! А от коли в Україні почали вшановувати мільйони жертв – ета чьота їх завалнавала! Вони, відітє лі, проти «націоналізації» цієї трагедії!... По-перше – ніхто й не заперечує, що загинули люди й інших національностей. По-друге – хто чи що ж росіянам заваджає визнати це геноцидом протии російського народу???!!!... Флаг в рукі… Це саме стосується і Казахстану і Білорусії… Але ж вони «чомусь» не проти того, що Україна «націоналізує» цю трагедію. Їм не завидно, що це був геноцит проти українців. Галино! А за «голод в Поволжье,в Белоруссии,в Казахстане?» відповідатимуть (повинні відповісти) ті самі, хто й за голод в Україні!!! Людей цих вже, нажаль, немає. Залишається тільки засудити систему, яка тоді існувала! І нікому нє будєт больно! Тут один ще написав: «И как вы себе представляете приблизительный вариант, как Россия и россияне должны ответить за злочини Советской России для Советской Украины. И если можно несколько цифр финансовых компинсаций.». Ніхто про це не говорить – ну самі ж напрошуються… Якщо вже так хочете - німці знайшли і «вариант» і «финансовые компинсации». Так шо будь спо… - Можна буде проконсультуватися… [А «компИнсации» ніби як через «Е» пишеться…].
Галина
5633 дн. тому
Для Сабко.Вы уже не знаете,как выместить свою злобу на России.В1932-1933гг.у власти насколько я мне известно были Сталин,Берия,Микоян,остальные евреи,назовите хоть одного русского.А кто ответит за голод в Поволжье,в Белоруссии,в Казахстане?.Прежде,чем обвинять изучите историю,и если Вам уж так хочется обвинить,вот Грузию и обвиняйте,пусть за своего Салина и ответят.
хтось
5633 дн. тому
Чому люди так скаженіють від того, що було централізовано організоване вшанування голодомору? І як це Влада «має показати приклад , але не повинна тиснути»? Самі ж констатуєте, що «Зате якщо аналізувати телевізійний контент, можна засвідчити: за останні два роки багато чого змінилося». Ну і як Ви думаєте, чому змінилося? Чи ж не тому, що ці заходи відбуваються «централізовано»? А чому «запалених свічок в оселях простих українців щороку більшає»? Чи не тому, що про це багато говориться і люди щораз більше проймаються цїєю трагедією!? Якби про це не говорилося – хто знав би, що треба ту свічку ставити і коли! «Люди виконуватимуть накази, укази, розпорядження, а їхні серця залишатимуться байдужими»? Але ж не залишаються! Знову протиречете собі - самі ж говорите «свічок в оселях простих українців щороку більшає»? Люди просто привчаються, як поводити себе у День скорботи! Дома їх не навчили, то може «централізовано» й треба вчити???!!! Мені чомусь «централізація» цілком не завадила поставити свічку пам’яті… У всіх державах проводяться вшанування на державному рівні (у Польщі, наприклад). І ніхто там не закликає – тихенько на самоті випити сто грам чи поставити свічку! Такі речі прийнято відзначати цілим наром – усім разом! Ну, а що ми, наразі, не разом… Може саме такі заходи нас і об’єднають колись! А якщо на місцях хтось і «перегнув палку» - чи вартує в такий День про це репетувати???!!...
Злой
5633 дн. тому
Для Святослава. Там чуть ниже, человек задает вопрос пану Собко, попробуйте Вы на него ответить. Как, каким образом, сколько, кому. И потом в разных источниках ( в том числе и людей которые занимались этой трагедией) все больше подтвеждается цифра 3 - 3,5 млн.человек ПРОЖИВАВШИХ ТОГДА НА УКРАИНЕ. А то, что наш "люби друзи" поднимает эту цифру каждые полгода на 2млн. и довел ее до 10, мягко скажем - не надо так делать. И хочу задать Вам вопрос. А почему Украина не признает геноцид Армянского народа Турцией.?
Святослав
5634 дн. тому
Євреїв, які загинули від рук німецьких фашистів є на 5 млн. менше ніж українців які загинули від рук російських комуністів лише під час Голодомору. Про єврейську трагедію знає весь світ, про українську лише інтелектуали західного світу. Нам, українцям, треба повчитись в євреїв як поширювати інформацію про себе в світі. До того ж сучасна Німеччина нераз вибачалась за дії Гітлера щодо євреїв, виплачувала їх сім'ям фінансові компенсації.....Можливо час для української влади ставити питання про відповідальність Росії за звірства крємля щодо українського народу.
5634 дн. тому
Пане Собко. И как вы себе представляете приблизительный вариант, как Россия и россияне должны ответить за злочини Советской России для Советской Украины. И если можно несколько цифр финансовых компинсаций.
Cобко
5635 дн. тому
Росія і росіяни повинні відповісти за злочини Радянської Росії так само як за злочини фашистів відповідають Німеччина і німці в тому числі фінансовими компенсаціями
Свой
5635 дн. тому
А когда будем поминать жертв голодомора и накопления капитала 90-х?
Злой
5635 дн. тому
CR! Ты такое же хамское быдло только украинское. И высокий уровень твоей культуры так и лезет из тебя. И хочу заеметить и тебе и Натальи. Писать на украинском, еще не значит, что голова думает. У тебя она тоже пустовата. Только из-за таких совков как вы, мы скоро страну потеряем. Или , что не видите , что кругом творится? Меня не очень волнует, что творится в России они там сами разберутся.
Сr
5635 дн. тому
"жекка" та "моча аналитик" - класичне російське хамське бидло, в якого нема елементарної поваги ні до кого, хіба, що до себе. Про їх рівень культури мовчу. Р.S. гопота москальська дорвалась до коментарів і пише що в голову порожню збреде...
Наталія
5635 дн. тому
Дійсно, указами і постановами свідомість людей пробудити неможливо. Совок- це важкий невиліковний діагноз.
моча аналитик
5635 дн. тому
Думаем отбить со старшего брата хоть чуток накраденного в сусіда, шо в нього хата біла. Ю и В сидели на трубе, Ю упало...
Жекка
5635 дн. тому
Психоз
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду