Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти hromadske. Видання оскаржить це рішення

Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти hromadske. Видання оскаржить це рішення

8 Серпня 2024
1928
8 Серпня 2024
19:24

Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти hromadske. Видання оскаржить це рішення

1928
Суд зобов'язав hromadske спростувати інформацію з розслідування щодо окупації Криму, видалити всі пов'язані з ним матеріали з YouTube, сайту та соцмереж, а також виплатити на користь ексзаступника голови адміністрації Януковича 170 357 грн правничої допомоги та 14 534 грн судового збору.
Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти hromadske. Видання оскаржить це рішення
Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти hromadske. Видання оскаржить це рішення

Печерський районний суд міста Києва 6 серпня задовольнив позов ексзаступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова проти hromadske через розслідування щодо окупації Криму. Видання планує оскаржити таке рішення, йдеться на сайті hromadske.

Видання зобов'язали спростувати інформацію з розслідування, видалити його з YouTube, а всі пов'язані з ним матеріали прибрати із сайту та соцмереж. Окрім цього, у рішенні суду йдеться про те, що hromadske має виплатити на користь Портнова 170 357 грн правничої допомоги та 14 534 грн судового збору.

Рішення суду першої інстанції/hromadske

Журналісти hromadske вважають, що вони не поширили жодне з тверджень, які Портнов просив спростувати в суді. Авторка розслідування Ярослава Вольвач також зазначила, що всі претензії ексзаступника голови адміністрації Януковича стосувалися реплік, вирваних з контексту розслідування. За її словами, підстави для припущень про ймовірну причетність Портнова до окупації Криму, були викладені в розслідуванні, що базувалося на записах 2014 року. 

«Недоброчесний суддя Печерського райсуду Олексій Соколов, щодо якого Громадська рада доброчесності виносила відповідний висновок, ухвалив рішення на користь ексзаступника керівника адміністрації Януковича, який у ті часи опікувався судовою системою, бувши членом Вищої ради юстиції. На жаль, це не історія 15-річної давності, це до сьогодні частина нашої реальності. І Андрій Портнов собі не зраджує. Це черговий процес, у якому він виступає проти незалежних журналістів. І виграє всупереч здоровому глузду. І чомусь саме в Печерському суді», — прокоментувала розслідувачка. 

Нагадаємо, в лютому колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на hromadske через розслідування «Як віджимали Крим: ексклюзивні записи» від 27 грудня 2023 року. У ньому журналісти, спираючись на аудіозаписи з квітня-травня 2014 року, стверджують, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму.

На роздобутих ними аудіозаписах людина з голосом, схожим на голос Портнова, спілкується з ексначальником головного управління юстиції Міністерства юстиції в Криму Сергієм Коровченком і ексдепутатом Верховної Ради Левом Миримським. Журналісти з’ясували, що Коровченко разом з Миримським у 2014 році їздили в окупований Крим «курувати» певні питання в інтересах росіян і, судячи з аудіозаписів, імовірно, діяли з відома або вказівки Андрія Портнова. 

У своєму позові Портнов стверджував, що слова з матеріалу, начебто він є «колаборантом, зрадником, поплічником Росії» і нібито «курував окупацію Криму», принижує його честь, гідність та ділову репутацію.

Це вже не вперше Андрій Портнов судиться з українськими журналістами.

26 грудня 2023 року Печерський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію, що «порочить честь, гідність і ділову репутацію» Портнова, яка була опублікована в українських медіа. Йдеться про статтю Центру протидії корупції, яка вийшла в липні 2023 року на «Українській правді» і була передрукована виданням «Фокус». У своєму позові Портнов теж вимагав спростувати інформацію про те, що він є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував збройну агресію Росії проти України або розпалював ненависть до українського народу.

Раніше, у квітні 2023 року, Портнов виграв справу проти «Схем» — Печерський районний суд Києва назвав інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля водія «Схем» «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її. Перед тим, у жовтні 2019 року, журналісти проєкту «Схеми» заявили про тиск з боку Портнова, після того як він виклав персональні дані водія знімальної групи «Схем» Бориса Мазура. Портнов у відповідь пригрозив усій редакції «Схем» опублікувати їхні особисті дані та «ненав’язливим супроводом у темний час доби». Пізніше, коли у серпні 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура, «Схеми» пов’язали підпал із попередніми погрозами Портнова. Після цього, у вересні 2020-го, Портнов подав позов проти редакторки «Схем» Наталії Седлецької та деяких ЗМІ (NV, Громадського, Прямого та 5 каналу) за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію щодо нього.

Крім того, у серпні 2023 року Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Предметом позову, за словами Бутусова, стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1928
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду