У Росії суд визнав журналіста Невзорова та його дружину «екстремістським об’єднанням»

У Росії суд визнав журналіста Невзорова та його дружину «екстремістським об’єднанням»

2 Липня 2024
735

У Росії суд визнав журналіста Невзорова та його дружину «екстремістським об’єднанням»

735
Суд також вирішив вилучити майно подружжя в дохід держави. Сам журналіст заявив, що його не хвилює майно, яке залишилося в Росії.
У Росії суд визнав журналіста Невзорова та його дружину «екстремістським об’єднанням»
У Росії суд визнав журналіста Невзорова та його дружину «екстремістським об’єднанням»

У Росії суд визнав журналіста Олександра Невзорова та його дружину Лідію «екстремістським об'єднанням» та заборонив їхню діяльність у Росії. Суд також вирішив вилучити майно подружжя в дохід держави. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на повідомлення російських медіа.

Юрист Олексій Прянишников повідомив, що прокуратура у позовній заяві вимагала вилучити все нерухоме майно подружжя, а саме три земельні ділянки. При цьому Прянишников стверджував, що прокуратура також вимагала вилучити будинок матері Лідії. 

За даними видання «Фонтанка», прокуратура раніше позивалася проти журналіста до Приморського районного суду та вимагала вилучити його земельні ділянки у селищі Лисячий Ніс, оскільки угоди щодо їхньої купівлі нібито були оформлені неправильно. На останньому засіданні представник прокуратури попросила припинити розгляд справи, оскільки відомство подало ще один позов до іншого суду. Разом із новим позовом прокуратура направила клопотання про розгляд у закритому режимі.

Сам Олександр Невзоров заявив, що майно, яке залишилося в Росії, його не хвилює: «Росія мене зрадила і обікрала, нічого спільного з нею я мати не хочу, а на залишки колишньої розкоші я давно "махнув рукою"».

За його словами, запропонований прокуратурою «правовий механізм» може стосуватися всіх.

«Усі гадали, як саме режим… мститиметься тим, хто розповідає про війну та деградацію Росії. Усе виявилося простіше простого. З фантазією у прокуратури погано. Треба просто обізвати і на підставі цієї обзивалки — забирати. Стосуватиметься це всіх інакодумців, вільнодумців та ворогів дебільного режиму Путіна», — написав журналіст у своєму телеграм-каналі.

Нагадаємо, 22 березня 2022 року слідчий комітет Росії відкрив справу щодо Невзорова за «дискредитацію збройних сил РФ».  Після цього його оголосили в розшук.

У лютому 2023-го суд заочно засудив Невзорова до восьми років колонії у цій справі. Справа була порушена після того, як Невзоров розповів про цілеспрямований обстріл російською армією пологового будинку у Маріуполі, внаслідок чого загинула щонайменше одна вагітна жінка. Також Невзоров у соцмережах розповідав про злочини російської армії у Бучі.

Олександра Невзорова судили заочно, оскільки він перебуває за кордоном. Ще 3 червня 2022 року Невзоров розповів у своєму телеграм-каналі, що отримав громадянство України

22 червня Невзоров продемонстрував два українські закордонні паспорти – ймовірно, натякаючи, що вони належать йому та його дружині. Однак на сайті президента України відповідного указу не було.  

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди будь-якого громадянства, які виступають за Україну, є «зброєю України» у протистоянні російській агресії. 

Голова Офісу президента Андрій Єрмак висловив думку про те, що Україні треба шукати різні варіанти, як використати «хороших росіян» для боротьби з російською пропагандою. На думку Єрмака, таких людей варто використовувати як медійну зброю.

На сайті Офісу президента 8 червня була зареєстрована петиція щодо «заборони надання громадянства поплічнику путіна Невзорову О. Г.».

Президент Володимир Зеленський у відповіді на петицію щодо заборони надання громадянства Невзорову зазначив, що згідно з Конституцією України, президент ухвалює рішення про прийняття до громадянства або його припинення, а підстави й порядок надання громадянства розглядаються органами державної влади.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду