У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії

У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії

1 Лютого 2023
1019
1 Лютого 2023
12:37

У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії

1019
Олександра Невзорова засудили до восьми років у справі про «фейки щодо російської армії».
У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії
У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії

У Росії суд заочно засудив до восьми років колонії журналіста Олександра Невзорова у справі про «розповсюдження фейків щодо російської армії». Про це повідомляє «Настоящее Время» з посиланням на заяву суду.

Справа була порушена після того, як Невзоров розповів про цілеспрямований обстріл російською армією пологового будинку у Маріуполі, внаслідок чого загинула щонайменше одна вагітна жінка. Також Невзоров у соцмережах розповідав про злочини російської армії у Бучі.

Нагадаємо, що російський обстріл пологового будинку у Маріуполі підтвердили як незалежні журналісти, які були на місці удару, так і лікарі та інші пацієнтки, але росіяни стверджували, що удар нібито завдавали з позицій українських військових.

«Настоящее Время» уточнює, що термін покарання Невзорову обчислюватиметься з моменту його затримання чи екстрадиції у Росію. Окрім цього, російський суд за клопотанням держобвинувачення позбавив Невзорова права «публікуватись в інтернеті протягом чотирьох років».

22 березня 2022 року слідчий комітет Росії відкрив справу щодо Невзорова за «дискредитацію збройних сил РФ».  Після цього його оголосили в розшук.

Стаття про «фейки» з'явилася в Росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Максимальне покарання за нею становить до 15 років позбавлення волі.

Читайте також: 

Олександра Невзорова судили заочно, оскільки він перебуває за кордоном. 3 червня  Невзоров розповів у своєму телеграм-каналі, що отримав громадянство України

22 червня Невзоров продемонстрував два українські закордонні паспорти – ймовірно, натякаючи, що вони належать йому та його дружині. Однак на сайті президента України відповідного указу не було.  

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди будь-якого громадянства, які виступають за Україну, є «зброєю України» у протистоянні російській агресії. 

Голова Офісу президента Андрій Єрмак висловив думку про те, що Україні треба шукати різні варіанти, як використати «хороших росіян» для боротьби з російською пропагандою. На думку Єрмака, таких людей варто використовувати як медійну зброю.

На сайті Офісу президента 8 червня була зареєстрована петиція щодо «заборони надання громадянства поплічнику путіна Невзорову О. Г.».

Президент Володимир Зеленський у відповіді на петицію щодо заборони надання громадянства Невзорову зазначив, що згідно з Конституцією України, президент ухвалює рішення про прийняття до громадянства або його припинення, а підстави й порядок надання громадянства розглядаються органами державної влади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1019
Читайте також
07.06.2022 10:00
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
3 487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду