Ізраїль продовжив заборону на роботу Al Jazeera в країні

Ізраїль продовжив заборону на роботу Al Jazeera в країні

10 Червня 2024
645
10 Червня 2024
08:31

Ізраїль продовжив заборону на роботу Al Jazeera в країні

645
Згідно з рішенням телекомунікаційного регулятора Ізраїлю, телеканал не мовитиме ще щонайменше впродовж 45 днів.
Ізраїль продовжив заборону на роботу Al Jazeera в країні
Ізраїль продовжив заборону на роботу Al Jazeera в країні

Телекомунікаційний регулятор Ізраїлю продовжив заборону на мовлення телеканалу Al Jazeera в країні ще на 45 днів. Це сталося після того, як уряд погодився, що його трансляції становлять загрозу безпеці, пише Reuters.

Минулого тижня суд підтвердив початкову 35-денну заборону на діяльність Al Jazeera, накладену урядом з міркувань національної безпеки, яка закінчилася 8 червня.

«Ми не дозволимо терористичному каналу Al Jazeera вести мовлення з Ізраїлю та створювати небезпеку для наших бійців. На тлі серйозності шкоди безпеці держави я переконаний, що накази про закриття будуть продовжені і в майбутньому», — сказав міністр зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі, додавши, що закон уповноважує його вживати такі дії проти іноземних мовників.

В окремому рішенні щодо петиції Al Jazeera проти закриття Верховний суд Ізраїлю назвав заходи проти телеканалу, який підтримує Катар, «створенням прецеденту». Він дав уряду Ізраїлю час до 8 серпня надати аргументи, «чому не слід визначати, що Закон про запобігання заподіянню шкоди національній безпеці іноземним мовником» є недійсним. Згідно з судовими документами, телеканал заявив, що не підбурює до насильства чи тероризму і що заборона була непропорційною. 

За словами судді Шая Яніва, йому надали докази «давніх і тісних відносин» між терористичним угрупованням ХАМАС і Al Jazeera. Мовник натомість відкинув усі звинувачення та планує оскаржити останнє розширення заборони.

5 травня прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомив, що його уряд одноголосно проголосував за закриття місцевих представництв катарського телеканалу Al Jazeera. За даними ізраїльських медіа, голосування дозволяє Ізраїлю заблокувати роботу каналу в країні на 45 днів.

Ізраїльська поліція провела обшук в єрусалимських офісах редакції Al Jazeera й вилучила обладнання, після чого телеканал припинив мовлення в Ізраїлі. Він був недоступний на двох найбільших ізраїльських телепровайдерах Yes і Hot через кілька годин після рішення уряду. Англомовні та арабські вебсайти Al Jazeera ще були доступні онлайн станом на вечір 5 травня, проте не в усіх інтернет-провайдерів. 

9 травня ізраїльські поліцейські провели ще один обшук в офісі телекомпанії Al Jazeera в Назареті та вилучили обладнання.

Нагадаємо, 20 жовтня 2023 року уряд Ізраїлю затвердив правила, які дозволяють тимчасово закривати іноземні новинні канали під час надзвичайних ситуацій. Міністр зв'язку країни Шломо Кархі ініціював ухвалення цих правил, щоби закрити філію каналу Al Jazeera, який, за його словами, загрожує національній безпеці Ізраїлю.  Генштаб та розвідка Ізраїлю підтримали цю ініціативу міністра зв’язку.

У листопаді 2023 року Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин «Аль-Маядін», керуючись надзвичайними правилами, прийнятими у жовтні. Закрити станцію запропонував міністр зв'язку Шломо Кархі. Він  заявив, що передачі «Аль-Маядіна» «слугують інтересам ворогів Ізраїлю» та завдають шкоди національній безпеці. 

1 квітня 2024 року парламент Ізраїлю Кнесет схвалив так званий закон про Al Jazeera, який дає прем'єр-міністру та міністру зв'язку країни повноваження видавати розпорядження про тимчасове закриття іноземних видань, що працюють в Ізраїлі, та конфіскацію їхнього обладнання, якщо вважається, що вони «завдають реальної шкоди державній безпеці».

За кілька днів після цього Міжнародний інститут преси (IPI) закликав Ізраїль утриматися від заборони міжнародних медіа, включно з каналом Al Jazeera, забезпечити безпеку журналістів і захистити право вільно висвітлювати війну в Газі. Виконавчий директор IPI Фране Мароєвич звернувся до влади Ізраїлю з вимогою припинити кампанію проти мовника.

Читайте також: StopFake: Канал Al Jazeera спекулює, порівнюючи кількість цивільних жертв війни Росії проти України та ізраїльсько-палестинського конфлікту

Фото: Gеtty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
645
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду