В Ізраїлі вперше за час війни з ХАМАСом закривають телекомпанію — ліванську «Аль-Маядін», пов'язану з «Хезболлою». Закриття «Аль-Джазіри» поки відкладається, —  The Times of Israel

В Ізраїлі вперше за час війни з ХАМАСом закривають телекомпанію — ліванську «Аль-Маядін», пов'язану з «Хезболлою». Закриття «Аль-Джазіри» поки відкладається, — The Times of Israel

13 Листопада 2023
699
13 Листопада 2023
23:29

В Ізраїлі вперше за час війни з ХАМАСом закривають телекомпанію — ліванську «Аль-Маядін», пов'язану з «Хезболлою». Закриття «Аль-Джазіри» поки відкладається, — The Times of Israel

699
З проханням закрити ліванську супутникову мережу новин виступив міністр зв’язку Шломо Кархі, який стверджує, що трансляції «Аль-Маядіна» завдають шкоди національній безпеці Ізраїлю.
В Ізраїлі вперше за час війни з ХАМАСом закривають телекомпанію — ліванську «Аль-Маядін», пов'язану з «Хезболлою». Закриття «Аль-Джазіри» поки відкладається, —  The Times of Israel
В Ізраїлі вперше за час війни з ХАМАСом закривають телекомпанію — ліванську «Аль-Маядін», пов'язану з «Хезболлою». Закриття «Аль-Джазіри» поки відкладається, —  The Times of Israel

Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин «Аль-Маядін», керуючись надзвичайними правилами, прийнятими у жовтні. Правила дозволяють уряду закривати іноземні новинні агенції, які, на його думку, завдають шкоди національній безпеці Ізраїльської держави. Про це повідомляє The Times of Israel.  

Закрити станцію запропонував міністр зв'язку Шломо Кархі. Він  заявив, що передачі «Аль-Маядіна» «слугують інтересам ворогів Ізраїлю» та завдають шкоди національній безпеці. 

З перших тижнів війни між Ізраїлем та ХАМАСом головною ціллю Кархі була новинна мережа «Аль-Джазіра», що базується в Катарі, — її міністр також звинуватив у підриві національної безпеки, але, як зазначає The Times of Israel, участь Катару в переговорах щодо звільнення ізраїльських заручників, яких терористи ХАМАСу утримують у Секторі Гази, ускладнила зусилля щодо закриття «Аль-Джазіри» в Ізраїлі. 

Видання уточнює, що запит Кархи щодо припинення діяльності «Аль-Маядіна» спочатку був схвалений міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом, а потім переданий до Кабінету безпеки, як того вимагають нові правила. 
 
Міністр оборони Галлант повідомив, що рекомендації щодо закриття ліванського телеканалу вироблено спільно з керівниками всіх інших спецслужб. 

Натомість, як зазначають журналісти видання, «представник Кархі не відповів на прохання навести приклади передач “Аль-Маядіна”, які завдали шкоди національній безпеці». 

The Times of Israel також цитує міністра оборони Галланта, який заявив, що Ізраїль «не дозволить транслювати небезпечну пропаганду передач «Аль-Маядіна». 
 
«Дії проти “медійної мережі Аль-Маядін”, яка на практиці стала рупором терористичної організації “Хезболла” та її голови Хасана Насралли, є правильними по відношенню до прихильників тероризму, які видають себе за журналістів і мета яких одна: завдати шкоди безпеці держави Ізраїль та її громадянам», — сказав міністр оборони. 

Повідомляється, що мовне обладнання ліванського телеканалу в Ізраїлі буде заарештовано та конфісковано. 

Наказ про закриття «Аль-Маядіна» є першим наказом, який видано згідно з надзвичайними положеннями, затвердженими в Ізраїлі у жовтні. Ці положення дозволяють міністру зв'язку закривати іноземні засоби масової інформації під час нинішнього надзвичайного стану на підставі юридичного висновку органів безпеки про те, що ці ЗМІ завдають шкоди національній безпеці. 

«Потім міністр зв'язку може наказати провайдерам телебачення припинити мовлення агентства новин, закрити його офіси в Ізраїлі, конфіскувати обладнання та закрити вебсайт або обмежити доступ до його вебсайту, залежно від розташування його сервера», — інформує The Times of Israel. 

Рішення має бути схвалено міністром оборони та Кабінетом безпеки, а також підлягає розгляду окружним судом, який має винести ухвалу про збереження або відхилення наказу протягом трьох днів.

Наказ є дійсним протягом 30 днів, але може бути продовжений на додаткові 30-денні періоди. Самі постанови про надзвичайний стан діють протягом трьох місяців або доти, доки ізраїльський уряд офіційно не скасує надзвичайний стан. 

Нагадаємо, 20 жовтня уряд Ізраїлю у відповідь на ініціативу міністра зв'язку затвердив правила, які дозволяють тимчасово закривати іноземні новинні канали під час надзвичайних ситуацій. Шломо Кархі ініціював ухвалення цих правил, щоби закрити філію каналу «Аль-Джазіра», який, за його словами, загрожує національній безпеці Ізраїлю.   

Фото: міністр зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі підписує накази про закриття ліванської супутникової мережі новин «Аль-Маядін», 13 листопада 2023/ The Times of Israel. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
699
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду