В Ізраїлі прийняли тимчасовий закон про заборону іноземних ЗМІ

В Ізраїлі прийняли тимчасовий закон про заборону іноземних ЗМІ

2 Квітня 2024
1246
2 Квітня 2024
09:42

В Ізраїлі прийняли тимчасовий закон про заборону іноземних ЗМІ

1246
Міністр зв’язку Ізраїлю, який просував закон, уже пообіцяв, що канал новин Al Jazeera буде закрито «найближчими днями».
В Ізраїлі прийняли тимчасовий закон про заборону іноземних ЗМІ
В Ізраїлі прийняли тимчасовий закон про заборону іноземних ЗМІ

1 квітня ввечері парламент Ізраїлю Кнесет схвалив так званий «закон про Аль-Джазіру», який надає уряду тимчасові повноваження забороняти роботу іноземних медіа в країні, якщо служби безпеки вирішать, що вони завдають шкоди національній безпеці. Про це повідомляє The Times of Israel.

Закон у другому і третьому читаннях на пленумі Кнесету підтримали 71 проти 10 голосів.

Закон прийняли як тимчасовий, він втратить чинність 31 липня або раніше, якщо уряд скасує оголошення надзвичайної ситуації в державі.

Документ дає прем'єр-міністру та міністру зв'язку країни повноваження видавати розпорядження про тимчасове закриття іноземних видань, що працюють в Ізраїлі, та конфіскувати їхнє обладнання, якщо вважається, що вони «завдають реальної шкоди державній безпеці».

Такі накази має право видавати міністр зв’язку, але лише після того, як отримає схвалення прем’єр-міністра та кабінету безпеки, а служби безпеки представлять прем’єр-міністру та міністру зв’язку професійну оцінку, яка детально описує «фактичні підстави» звинувачень у тому, що канал завдає шкоди національній безпеці Ізраїлю.

Закон уповноважує міністра зв’язку наказати «контент-провайдерам» припинити трансляцію відповідного каналу, закрити ізраїльські офіси каналу, конфіскувати обладнання каналу, перевести вебсайт каналу в автономний режим, якщо сервер фізично розташований в Ізраїлі, або іншим чином заблокувати доступ до вебсайту.

Такі накази будуть дійсні протягом 45 днів і можуть бути продовжені на наступні 45-денні періоди.

Відповідно до положень закону, будь-який наказ про закриття іноземного новинного каналу повинен бути поданий протягом 24 годин на розгляд головою окружного суду, який протягом трьох днів має вирішити: змінити чи скоротити термін наказу.

Міністр зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі, який просував закон, одразу після остаточного голосування пообіцяв, що канал новин Al Jazeera, який фінансується Катаром, буде закрито «найближчими днями», заявивши, що «свободи слова для рупорів ХАМАСу в Ізраїлі не буде».

«Ми запровадили ефективний і швидкий інструмент проти тих, хто використовує свободу преси, щоб завдати шкоди безпеці Ізраїлю та солдатам ЦАХАЛу, і хто підбурює до тероризму під час війни», — заявив Кархі, який представляє жорстке крило партії «Лікуд» прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

США висловили стурбованість цим законом. «Ми віримо в свободу преси. Це критично важливо. Сполучені Штати підтримують критично важливу роботу журналістів у всьому світі, включно з тими, хто висвітлює конфлікт у Газі. Якщо ці повідомлення правдиві, це нас турбує», — сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Ця законодавча ініціатива пройшла перше читання на пленумі в лютому і була схвалена для другого і третього читань після розширених дебатів у Комітеті з національної безпеки Кнесету.

Нагадаємо, 20 жовтня уряд Ізраїлю затвердив правила, які дозволяють тимчасово закривати іноземні новинні канали під час надзвичайних ситуацій. Міністр зв'язку країни Шломо Кархі ініціював ухвалення цих правил, щоби закрити філію каналу «Аль-Джазіра», який, за його словами, загрожує національній безпеці Ізраїлю.  Генштаб та розвідка Ізраїлю підтримали цю ініціативу міністра зв’язку.

У листопаді Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин «Аль-Маядін», керуючись надзвичайними правилами, прийнятими у жовтні. Закрити станцію запропонував міністр зв'язку Шломо Кархі. Він  заявив, що передачі «Аль-Маядіна» «слугують інтересам ворогів Ізраїлю» та завдають шкоди національній безпеці. 

Фото: міністр зв’язку Шломо Кархі та прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху у Кнесеті, 1 березня 2023 року / Yonatan Sindel, Flash90

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1246
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду