Міжнародний інститут преси закликав Ізраїль припинити кампанію проти «Аль-Джазіри»

Міжнародний інститут преси закликав Ізраїль припинити кампанію проти «Аль-Джазіри»

3 Квітня 2024
733
3 Квітня 2024
11:39

Міжнародний інститут преси закликав Ізраїль припинити кампанію проти «Аль-Джазіри»

733
Перед тим ізраїльський Кнесет схвалив закон, який надає уряду право забороняти роботу іноземних медіа в країні, якщо вважається, що вони «завдають реальної шкоди державній безпеці».
Міжнародний інститут преси закликав Ізраїль припинити кампанію проти «Аль-Джазіри»
Міжнародний інститут преси закликав Ізраїль припинити кампанію проти «Аль-Джазіри»

Міжнародний інститут преси (IPI) закликав Ізраїль утриматися від заборони міжнародних медіа, включно з каналом «Аль-Джазіра», забезпечити безпеку журналістів і захистити право вільно висвітлювати війну в Газі. Виконавчий директор IPI Фране Мароевич звернувся до влади Ізраїлю з вимогою припинити кампанію проти мовника.

«Заборона діяльності “Аль-Джазіри” в Ізраїлі без належної процедури була б ще одним кричущим нападом на свободу преси. Ми серйозно стурбовані тим, що цей закон надає широкі повноваження політикам блокувати мовників на невизначеній основі “національної безпеки”», — йдеться у зверненні.

Як повідомляв «Детектор медіа», 1 квітня 2024 року парламент Ізраїлю Кнесет схвалив так званий закон про «Аль-Джазіру», який дає прем'єр-міністру та міністру зв'язку країни повноваження видавати розпорядження про тимчасове закриття іноземних видань, що працюють в Ізраїлі, та конфіскацію їхнього обладнання, якщо вважається, що вони «завдають реальної шкоди державній безпеці».

Напередодні прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що діятиме «негайно», щоб заборонити «Аль-Джазірі» працювати в Ізраїлі, стверджуючи, що компанія «брала активну участь у різанині 7 жовтня 2023 року та підбурювала проти солдатів ЦАХАЛу».

Міністр зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі, який просував закон, одразу після остаточного голосування пообіцяв, що канал новин «Аль-Джазіра», який фінансується Катаром, буде закрито «найближчими днями», заявивши, що «свободи слова для рупорів ХАМАСу в Ізраїлі не буде».

США висловили стурбованість цим законом. «Ми віримо в свободу преси. Це критично важливо. Сполучені Штати підтримують критично важливу роботу журналістів у всьому світі, включно з тими, хто висвітлює конфлікт у Газі. Якщо ці повідомлення правдиві, це нас турбує», — сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Нагадаємо, 20 жовтня 2023 року уряд Ізраїлю затвердив правила, які дозволяють тимчасово закривати іноземні новинні канали під час надзвичайних ситуацій. Міністр зв'язку країни Шломо Кархі ініціював ухвалення цих правил, щоби закрити філію каналу «Аль-Джазіра», який, за його словами, загрожує національній безпеці Ізраїлю.  Генштаб та розвідка Ізраїлю підтримали цю ініціативу міністра зв’язку.

У листопаді 2023 року Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин «Аль-Маядін», керуючись надзвичайними правилами, прийнятими у жовтні. Закрити станцію запропонував міністр зв'язку Шломо Кархі. Він  заявив, що передачі «Аль-Маядіна» «слугують інтересам ворогів Ізраїлю» та завдають шкоди національній безпеці. 

 Фото: Gatty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
733
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду