Уряд Ізраїлю повернув обладнання АР журналістам. Його конфіскацію засудили ізраїльська опозиція та Асоціація іноземної преси

Уряд Ізраїлю повернув обладнання АР журналістам. Його конфіскацію засудили ізраїльська опозиція та Асоціація іноземної преси

22 Травня 2024
474
22 Травня 2024
22:15

Уряд Ізраїлю повернув обладнання АР журналістам. Його конфіскацію засудили ізраїльська опозиція та Асоціація іноземної преси

474
В Associated Press заявили, що, хоча вони задоволені таким розвитком подій, але, як і раніше, стурбовані використанням ізраїльським урядом закону про іноземні мовні компанії та неможливістю для незалежних журналістів вільно працювати в Ізраїлі.
Уряд Ізраїлю повернув обладнання АР журналістам. Його конфіскацію засудили ізраїльська опозиція та Асоціація іноземної преси
Уряд Ізраїлю повернув обладнання АР журналістам. Його конфіскацію засудили ізраїльська опозиція та Асоціація іноземної преси

Міністр зв'язку Ізраїлю Шломо Кархі скасував свій наказ про конфіскацію обладнання в інформаційного агентства Associated Press, яке вело пряму трансляцію з півдня Ізраїлю на сусідню північну частину сектора Гази, і заявив, що обладнання буде повернено. Про це повідомляє The Тime of Israel

За інформацією видання, міністерство зв'язку, конфіскувавши обладнання АР, також заявило, що запис, який показує північну частину сектора Гази, розкриває пересування ізраїльських військ. Однак ізраїльський канал Channel 12 після перегляду відеозапису назвав це твердження необґрунтованим.

Через кілька годин після того, як міністерство зв'язку звинуватило AP у завданні «великої шкоди національній безпеці», дозволивши «Аль-Джазірі» транслювати свій канал, Шломо Кархі заявив, що скасував рішення про конфіскацію обладнання. 

Як повідомляє The Тime of Israel, на ранок середи 22 травня AP відновило пряму трансляцію з Гази.

Видання зазначає, що Кархі обґрунтував необхідність вилучення обладнання тим, що Associated Press, «незважаючи на неодноразові попередження, передало “Аль-Джазірі” інформацію про позиції наших сил на півночі сектора Гази, одночасно наражаючи їх на ризик». 

«Оскільки Міністерство оборони бажає вивчити питання про трансляції з цих місць у Сдероті щодо ризику для наших сил, я розпорядився скасувати операцію та повернути обладнання AP доти, доки не буде прийнято інше рішення Міноборони», — додав міністр зв’язку. 

Натомість у Міноборони Ізраїлю заявили, що не причетні до ухвалення рішення ні про вилучення обладнання АР, ні про його повернення. 

У зв’язку з цією ситуацією The Тime of Israel нагадує, що так званий «закон про “Аль-Джазіру”», який дає уряду тимчасові повноваження перешкоджати роботі іноземних мереж в Ізраїлі, якщо її вважатимуть загрозливою для національної безпеки, був прийнятий Кнесетом минулого місяця. 

AP заявило, що раніше йому не повідомляли про те, що розташування відеокамери, яка веде пряму трансляцію, є проблемою, пише видання. Інформагентству «лише повідомили, що є побоювання з приводу появи зображень у режимі реального часу на телеканалі “Аль-Джазіра”». 

Після того, як Кархі скасував свій наказ, віцепрезидентка AP з корпоративних комунікацій Лорен Істон заявила, що, хоча інформаційне агентство «задоволене таким розвитком подій, ми, як і раніше, стурбовані використанням ізраїльським урядом закону про іноземні мовні компанії та нездатністю незалежних журналістів вільно працювати в Ізраїлі».  

Рішення про конфіскацію обладнання, яке, як повідомляється, не було погоджено з канцелярією прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, також викликало стурбованість у Білому домі, який заявив, що безпосередньо взаємодіє з Ізраїлем, щоб попросити скасувати це рішення.  

Як повідомляє видання, рішення Кархі розкритикував лідер опозиції Яїр Лапід: «Конфіскація обладнання AP, найбільшого інформаційного агентства у світі, людьми Шломо Кархі є актом божевілля. Це не “Аль-Джазіра”, це американське ЗМІ, яке здобуло 53 Пулітцерівські премії”. 

Лапід також додав, що нинішній уряд «поводиться так, ніби він вирішив за будь-яку ціну домогтися того, щоб Ізраїль зазнав остракізму в усьому світі». 

Асоціація іноземної преси (FPA), яка представляє міжнародних журналістів в Ізраїлі, також засудила дії міністра зв’язку, назвавши їх «останніми із серії загрозливих кроків ізраїльського уряду щодо придушення ЗМІ». «Репутація Ізраїлю щодо свободи преси вже була похмурою протягом усієї війни. Протягом усього конфлікту він перешкоджав незалежному доступу до Гази іноземних журналістів. Тепер він зробив ще один крок назад від демократичних ідеалів, які, на його думку, він підтримує», — заявили у FPA. 

Нагадаємо, 21 травня влада Ізраїлю відключила пряму трансляцію з камери американського агентства Associated Press, яка була встановлена на півдні країни і вела зйомку сектору Гази. Представники міністерства зв'язку Ізраїлю, які прибули до міста Сдерот, також конфіскували обладнання AP. Підставою став документ, підписаний главою відомства Шломо Кархі. У ньому йшлося про те, що трансляція порушує закон про медіа, надаючи зображення катарському телеканалу Al Jazeera. В AP засудили дії ізраїльського уряду і заявили, що він зловживає законом. 

Фото: скриншот відео AP із зображенням  північної частини Гази до того, як вона була захоплена владою Ізраїлю / The Тime of Israel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
474
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду