СБУ повідомила нові підозри блогеру, який закликав знищити Харків

СБУ повідомила нові підозри блогеру, який закликав знищити Харків

3 Червня 2024
1071
3 Червня 2024
18:23

СБУ повідомила нові підозри блогеру, який закликав знищити Харків

1071
Свій контент Рожин поширює під псевдонімом Colonelcassad через власні акаунти в соцмережах.
СБУ повідомила нові підозри блогеру, який закликав знищити Харків
СБУ повідомила нові підозри блогеру, який закликав знищити Харків

Служба безпеки України повідомила нову підозру блогеру Борису Рожину. Він є автором вислову «ввічливі люди», яким називав окупаційні угруповання Росії, що захоплювали Крим 2014 року, а також закликав знищувати Харків, повідомила пресслужба СБУ.

«Наразі блогер є одним із ключових рупорів Кремля, який публічно підтримує повномасштабну війну Росії проти України та виправдовує воєнні злочини окупантів. Серед іншого він закликає до повного знищення цивільної інфраструктури Харкова і виступає за продовження масованих ракетно-бомбових ударів по місту», — зазначили в СБУ.

Свій контент Рожин поширює під псевдонімом Colonelcassad через власні акаунти в соцмережах із загальною аудиторією майже 1 млн користувачів.

«Фігурант почав публічно підтримувати агресора ще під час захоплення Криму, де проживав та заробляв фрилансом», — зазначили у спецслужбі.

Згодом він очолив там пропагандистське інтернет-видання «голос Севастополя», яке поширює кремлівські фейки про війну в Україні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Рожину про підозру одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110);
  • публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій (ч. 2 ст. 109);
  • пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2);
  • колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1);
  • пропаганда війни (ст. 436).

«У 2022 року слідчі повідомили Рожину про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників)», — нагадали в СБУ.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України оголосила про заочну підозру в колабораціонізмі й пособництві державі-агресору Олександру Алєєву — очільнику окупаційної друкарні в Херсоні.

Читайте також: 

Фото: СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1071
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду