На Київщині затримали блогерів, які створювали контент для російських пропагандистів

На Київщині затримали блогерів, які створювали контент для російських пропагандистів

10 Травня 2024
576
10 Травня 2024
14:49

На Київщині затримали блогерів, які створювали контент для російських пропагандистів

576
Деструктивний контент їхнього авторства масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії.
На Київщині затримали блогерів, які створювали контент для російських пропагандистів
На Київщині затримали блогерів, які створювали контент для російських пропагандистів

У Києві та області викрили п’ятьох блогерів, які вели проти України інформаційно-підривну діяльність, зокрема працювали на зрив мобілізації, знімаючи про ЗСУ провокативні стрими.

Про це повідомила Служба безпеки України. 

Встановлено, що, серед іншого, фігуранти робили фейкові публікації про українських військовослужбовців, зокрема і про представників військкоматів. Деструктивний контент їхнього авторства масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії. 

Також зловмисники поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях перебування Сил оборони. 

Один із затриманих — киянин, який робив стрими в ютубі біля місць дислокації воїнів ЗСУ в столиці. Під час онлайн-трансляцій він не лише оприлюднював місця перебування захисників, а й поширював фейки про військових у своїх коментарях. 

Ще одним фігурантом виявився водій столичного таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів. Він поширював кремлівські наративи про мобілізацію в Україні, а також дані про місцезнаходження посадовців ТЦК. 

Третій затриманий — житель столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам територіальних центрів комплектування. Також двоє зловмисників з Київської області передавали відомості про місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи та чатботи популярних месенджерів. Частина таких інтернет-ресурсів координована з території Росії. 

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів у Києві, а також у Бучанському, Білоцерківському та Фастівському районах області правоохоронці виявили мобільні телефони з доказами злочинних дій. 

Усім п’ятьом затриманим слідчі оголосили підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній діяльності ЗСУ й інших військових формувань в особливий період. 

Розслідування триває. Підозрюваним загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, що раніше Служба безпеки нейтралізувала мережу прокремлівських пропагандистів, які діяли в різних регіонах України.

Зловмисники публічно виправдовували збройну агресію Росії та закликали до захоплення всієї території України.

 Читайте також: 

Фото: СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
576
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду