LB.ua запустило спецпроєкт «Території культури», присвячений змінам української культурної ідентичності

LB.ua запустило спецпроєкт «Території культури», присвячений змінам української культурної ідентичності

16 Травня 2024
469
16 Травня 2024
15:40

LB.ua запустило спецпроєкт «Території культури», присвячений змінам української культурної ідентичності

469
Серед найближчих публікацій, які вийдуть у межах нового спецпроєкту, — про те, які міфи поширює російська пропаганда.
LB.ua запустило спецпроєкт «Території культури», присвячений змінам української культурної ідентичності
LB.ua запустило спецпроєкт «Території культури», присвячений змінам української культурної ідентичності

Онлайн-видання LB.ua повідомило, що запускає новий спецпроєкт «Території культури», присвячений дослідженню історії та трансформації української культурної ідентичності. Першою публікацією, яка вийшла в межах цього проєкту, стало інтерв’ю з письменником і волонтером Сергієм Жаданом.

У редакції LB.ua звертають увагу, що війна Росії проти України має не тільки мілітарний вимір, але й суттєво позначається на культурних процесах в країні та несе відчутні світоглядні зміни.

«Активне знищення росіянами нашої культурної спадщини, що відбувалося протягом століть, виводить на перший план питання пам’яті та її збереження, переосмислення та переоцінки нашого минулого, роботу з теперішнім задля того майбутнього, про яке ми мріємо. Зараз, на наших очах та за нашої участі, українська ідентичність проходить період трансформації. Відбувається напрацювання нового розуміння країни, її історії та майбутнього. Спецпроєкт “Території культури” присвячений дослідженню та фіксації цих складних процесів», — ідеться в повідомленні редакції.

У коментарі «Детектору медіа» редакторка відділу «Культура» онлайн-видання LB.ua Ксенія Білаш розповіла про те, як виникла ідея створити новий проєкт і які матеріали виходитимуть у його межах найближчим часом.

«Ми зрозуміли, що багато важливих новин і подій стосуються тих чи інших територіальних вимірів культури. В Україні після початку повномасштабного російського вторгнення відбувається передислокація культурних центрів, відтік людей з одних регіонів країни до інших, люди із західних областей потрапляють на фронт у східні області, де вони, може, ніколи раніше не були. Всі ці процеси, звісно, позначаються на культурному житті. Ми захотіли все це виокремити у спецтему і підсвітити, зібрати дотичні до цієї тематики публікації в єдиний проєкт», — розповіла Ксенія.

Партнером проєкту стала одна з українських компаній, що виробляє пиво.

«Партнер надає нам фінансову підтримку, щоб ми могли оплачувати гонорари всім тим, хто братиме участь у проєкті», — прокоментувала редакторка відділу «Культура».

Серед найближчих публікацій — матеріал про те, які міфи поширює російська пропаганда.

«Ми зберемо коментарі українських фахівців, щоб підставово протидіяти цій пропаганді. Перший такий матеріал ми створюватимемо у співпраці з Українським інститутом стратегічних досліджень», — сказала Білаш.

За її словами, також редакція запланувала серію публікацій «Повернення культури».

«В межах цієї серії ми сфокусуємося на різних постатях, які потрапили у “сіру зону” між російським, радянським, імперським і власне українським. Наразі у співпраці із фахівцями “Довженко-Центру” готуємо такий матеріал про кінорежисерку Кіру Муратову», — сказала редакторка.

Вона додала, що до створення публікацій для проєкту «Території культури» буде залучена не лише редакція LB.ua, але й інші автори, зокрема журналістка Анастасія Нерознак.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у квітні цього року LB.ua запустило окремий розділ про здоров’я, редакторкою якого стала Ірина Андрейців. Раніше ця тематика була частиною розділу «Суспільство», а відтепер висвітлюватиметься в окремому розділі зі своєю редакцією.

Читайте також:

Фото: LB.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
469
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду