Хоробрі міста, що чинять опір: Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст

Хоробрі міста, що чинять опір: Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст

11 Грудня 2023
598
11 Грудня 2023
18:14

Хоробрі міста, що чинять опір: Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст

598
У стрічці йдеться про жителів Бердянська, Мелітополя, Херсона, Маріуполя, Старобільська, Сєверодонецька, Скадовська, Донецька, Луганська, півострова Крим, історію цих міст, їхні особливості та любов українців до них.
Хоробрі міста, що чинять опір: Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст
Хоробрі міста, що чинять опір: Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст

16 грудня в Києві відбудеться прем'єра документального фільму «Хоробрі міста» від проєкту Ukraїner. Він є продовженням однойменного мультимедійного спецпроєкту, який команда Ukraїner розпочала влітку 2022 року, щоб підтримати людей у тимчасовій окупації й тих, хто був змушений залишити свій дім через війну. Йдеться про жителів Бердянська, Мелітополя, Херсона, Маріуполя, Старобільська, Сєверодонецька, Скадовська, Донецька, Луганська, міст півострова Крим, історію цих міст, їхні особливості та любов українців до них. Про це «Детектор медіа» дізнався з пресрелізу про проєкт.

Документально-музичний фільм розповідає про концертну частину благодійного фестивалю «Хоробрі міста», який Ukraїner влаштував 8 жовтня 2023 року у столичному Мистецькому арсеналі. У ньому також рефлексії артистів про українську ідентичність міст, оспіваних у їхніх піснях, спротив жителів під час окупації та пошук нового дому. Серед цих виконавців:

  • Паліндром із піснею «Мій Херсон»;
  • гурт «Крихітка» з піснею «Ялта»;
  • Саша Чемеров із піснею «Бахчисарай»;
  • Lely45 із піснею «Потяг на Сімферополь»;
  • Otoy із піснею «Донецьк»;
  • Фагот (із гурту ТНМК) з піснею «Енергодар — це Україна»;
  • гурт «Друга Ріка» & EXO з піснею «Чи ти почув (for Mariupol)». 

«Музика є інструментом опору і боротьби. Вона підсилила ті меседжі, які важливі людям тут і зараз. Коли ми опублікували перші відео з піснями на YouTube, було дуже багато коментарів. Мені здається, що наш меседж у проєкті є дуже щирим, це те, що люди відчувають просто зараз, у цю секунду», — розповів головний режисер Ukraїner Микола Носок, якому належить ідея створити документальний фільм про благодійний фестиваль.

Команда проєкту спробувала передати ідентичність кожного міста через пісні та відеоісторії, щоб люди могли порефлексувати і знайти в собі сили працювати далі. 

Прем’єрний показ фільму «Хоробрі міста» відбудеться 16 грудня о 17:00 у кінотеатрі «Жовтень». Вхід на безкоштовний за попередньою реєстрацією.

Нагадаємо, благодійний фестиваль «Хоробрі міста» відбувся 8 жовтня 2023 року в Мистецькому арсеналі за участі відомих українських музикантів і складався з панельних дискусій, збору коштів на розмінування території України у співпраці з фондом «Повернись живим» та концерту музикантів з піснями про міста в окупації, які були написані на основі досліджень Ukraїner.

Ukraїner — це спільнота та організація, що з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Ukraïner презентував документальний фільм «Жінки на війні».

У квітні 2023 року Ukraїner презентував документальний цикл «Підрозділи перемоги» про елітні військові формування в українській армії: їхні звитяги та символіку, історію створення та структуру.

Раніше видання випустило 23 документальні серії «Деокупація» з експедицій звільненими регіонами у 2022 році, які можна побачити на ютуб-каналі, а також видало збірку репортажів Богдана Логвиненка у формі книги «Деокупація. Історії опору українців. 2022».

Про роботу команди Ukraїner у перші пів року повномасштабної війни «Детектору медіа» розповів засновник і керівник проєкту Богдан Логвиненко.

Також ми писали про те, що творець Ukraїner Богдан Логвиненко отримав премію імені Георгія Гонгадзе.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
598
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду