Зеленський доручив зберегти ідентичність українців на «історично населених» землях у складі Росії

Зеленський доручив зберегти ідентичність українців на «історично населених» землях у складі Росії

22 Січня 2024
911
22 Січня 2024
13:16

Зеленський доручив зберегти ідентичність українців на «історично населених» землях у складі Росії

911
Указ президента доручає активізувати роботу з протидії дезінформації та пропаганді Росії щодо історії та сьогодення українців в РФ та всіх поневолених нею народів і провести заходи, спрямовані на розвінчування російських міфів про Україну.
Зеленський доручив зберегти ідентичність українців на «історично населених» землях у складі Росії
Зеленський доручив зберегти ідентичність українців на «історично населених» землях у складі Росії

Президент України Володимир Зеленський доручив розробити план дій задля збереження національної ідентичності українців у Росії, зокрема тих, які проживають на «історично населених» територіях Кубані, Стародубщини та Слобожанщини.

Відповідний указ №17/2024 «Про історично населені українцями території Російської Федерації» президент підписав 22 січня 2024 року і оголосив про це у привітанні з нагоди Дня Соборності України.

Ідеться про території нинішніх Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської та Ростовської областей РФ.

Указ доручає Кабінету Міністрів України розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, учених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України «план дій щодо збереження національної ідентичності українців в Російській Федерації, у тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації)».

У цьому плані доручено зокрема:

  • опрацювати питання збору та вивчення фактів і свідчень про злочини, вчинені проти українців, що проживають (проживали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації українців, відновлення та збереження історичної пам’яті про це та утворення спеціального центру із цих питань;
  • активізувати роботу з протидії дезінформації та пропаганді Росії щодо історії та сьогодення українців в РФ та всіх поневолених нею народів, залучивши вітчизняних та зарубіжних вчених, експертів, представників та організації українців за кордоном до підготовки та проведення заходів, спрямованих на розвінчування російських міфів про Україну;
  • розвинути взаємодію між українцями та поневоленими Росією народами;
  • спільно з Національною академією наук України підготувати й поширити в Україні та світі матеріали про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями в різні історичні періоди;
  • висвітлити в навчальних програмах і підручниках для закладів освіти правдиву історію етнічних українців на історично населених ними землях у межах Росії.

Міністерство закордонних справ України має врахувати положення цього указу під час розробки комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.

Президент Зеленський мотивує свій указ тим, що «Росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині».

Він наголосив, що Росія повинна дотримуватись міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, що проживають на її територіях, у тому числі історично населених етнічними українцями, прав на отримання освіти українською мовою та її вільне використання, громадянських, соціальних, культурних та релігійних прав, доступу до українськомовних засобів масової інформації, права на мирне зібрання.

 Читайте також:

 

Ілюстрація: «Карта українських земель» видавництва «Нова українська школа», Львів, 1928 рік / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
911
Читайте також
12.03.2024 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду