Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю»

Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю»

2 Березня 2024
1095
2 Березня 2024
12:22

Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю»

1095
Проєкт містить сім текстів-монологів, де люди, хто щодня в роботі стикається з трагедією втрати, згадують перші місяці після 24 лютого 2022 року. Усі матеріали проілюстрували художники.
Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю»
Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю»

Платформа пам'яті «Меморіал» презентувала новий спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю», який містить сім особистих досвідів тих, хто у своїй роботі, службі чи волонтерській діяльності щодня стикається з трагедією втрати. Хтось із них і до повномасштабної війни працював зі смертю, а хтось кардинально змінив фах після 24 лютого 2022 року, йдеться в пресрелізі платформи.

«Це історії, сповнені болю, жаху, смутку, подекуди гумору та того особливого погляду на життя і смерть, який можуть мати люди, які чи не щодня стикаються із ними обома», — зазначено в описі.

Серед героїв спецпроєкту:

  • рятувальник Володимир Горбіков, який станом на 24 лютого 2022-го очолював ДСНС у Харкові, а нині працює у Києві;
  • боєць «Карпатської Січі» Мар’ян «Дзвін» Берездецький, який опізнає побратимів і сповіщає про втрату їхніх близьких;
  • Світлана Водолага, речниця ДСНС у Києві, яка виїжджає на місця обстрілів;
  • військовий Микола Дробина, який розносив сповіщення про загибель військових їхнім родинам;
  • Богдан Махно, який працював реабілітологом, а після того, як почалося повномасштабне вторгнення, став військовим лікарем;
  • Олексій Юков, волонтер, який понад 20 років шукає тіла загиблих. Спочатку — у Першій та Другій світових війнах. А з 2014-го — у російсько-українській війні;
  • ізраїльський документальний фотограф Едуард Капров, у 2022-му, коли почалося повномасштабне вторгнення, знімав війну в Україні. Працює, використовуючи техніку ХІХ століття. Під лабораторію переробив мікроавтобус, в якому і їздив на фронт. 

Проілюструвати тексти й показати різні бачення людського горя в кольорах та оформленні команда платформи запросила сім художників — Машу Вишедську, Сашка Даниленка, Ірину Синейко, Ярославу Яцубу, Лілію Кирилишену, Наталію Назаренко та Ренату Куртвелієвву-Бережну.

Проєкт реалізували спільно з авторками Анною Черненко, Любов'ю Кіпоренко, Катериною Москалюк, Ольгою Коротенко, Наталією Мазіною та Наталією Куліді. 

Платформа пам’яті «Меморіал» розпочала свою роботу у березні 2022 року. Проєкт прагне створювати нову культуру пам’яті про загиблих в Україні. За два роки команда зібрала і опублікувала понад 6000 історій загиблих на власному сайті та на ресурсах медіапартнерів.

Раніше «Меморіал» спільно з регіональними медіа й авторами з різних міст України презентував спецпроєкт про життя на військових цвинтарях, який розповідає історії українських Героїв і їхніх родин. Проєкт, який складається з серії фоторепортажів, автори назвали «Відвези мене туди, де тато спить». Спецпроєкт охоплює п'ять міст, сім кладовищ і 15 історій сімей, які втратили на війні своїх рідних.

Фото: Платформа пам'яті «Меморіал» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду