Docudays UA оголосив фільми, які покажуть на відкритті та на закритті фестивалю

Docudays UA оголосив фільми, які покажуть на відкритті та на закритті фестивалю

7 Травня 2024
504
7 Травня 2024
17:57

Docudays UA оголосив фільми, які покажуть на відкритті та на закритті фестивалю

504
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться з 31 травня по 9 червня.
Docudays UA оголосив фільми, які покажуть на відкритті та на закритті фестивалю
Docudays UA оголосив фільми, які покажуть на відкритті та на закритті фестивалю

31 травня, під час відкриття 21-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, відбудеться показ фільму режисерки Оксани Карпович «Мирні люди». Під час закриття фестивалю покажуть картину «Місія 200» режисера Володимира Сидька, повідомили організатори фестивалю.

«Обидва фільми — надзвичайно важливі свідчення про причини й наслідки страшенної трагедії в центрі Європи, обидві роботи ще довго «триматимуть» глядача/-ку після перегляду. Симптоматично, що фільми створені представниками новітньої генерації української документалістики, формування якої відбувається саме під час великої війни», — зазначили у своєму повідомленні організатори фестивалю.

Кадр з документального фільму Оксани Карпович «Мирні люди»

Стрічка «Мирні люди» — не тільки сильне авторське висловлювання, але й історичний документ, оскільки в його основу покладені фрагменти реальних телефонних розмов російських військових із їхніми рідними та друзями.

«Взявши за основу голоси загарбників та їхніх матерів і дружин, фільм протиставляє їх «новому нормальному» життю українців та їхнім зворушливим жестам опору насиллю. «Мирні люди» переплітає ці два протилежні світи в запаморочливій емоційній напрузі. Унікальний кінематографічний досвід та історичний документ, який піднімає важливі питання про природу російського імперіалізму, роль пропаганди у вторгненні та колективну відповідальність росіян», — йдеться в анотації фільму Оксани Карпович. До створення її стрічки також долучилися українські продюсерки Дар’я Бассель та Ольга Безхмельниціна.

Оксана Карпович — українсько-канадська режисерка, письменниця та фотографка, народилася в Києві. Здобула освіту за спеціалізацією «Культурологія» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», також є випускницею кіношколи Університету Конкордія в Монреалі. Живе і працює між Києвом і Монреалем.

Її перший повнометражний документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» отримав нагороду New Visions на RIDM у 2019 році та спеціальну відзнаку на Hot Docs 2020. До цього зняла стрічки «Тимчасово» (2017), «Загублена» (2015).

Читайте також:

Світова прем’єра фільму «Мирні люди» відбулася на 74-му Берлінському кінофестивалі, де стрічка здобула дві спеціальні відзнаки в конкурсній програмі Forum.

Картину «Мирні люди» також зможуть побачити відвідувачі фестивалю «Миколайчук Open» у Чернівцях (15-23 червня), а у прокат фільм вийде 29 серпня 2024 року.

Кадр з документального фільму Володимира Сидька «Місія 200»

У фільмі «Місія 200» йдеться про українку, яку повномасштабне вторгнення росіян змусило залишити свій туристичний бізнес. Жінка починає транспортувати тіла загиблих військових.

«Як міфологічний Харон, який переправляє душі на той бік ріки Стікс, вона перевозить тіла загиблих солдатів. Долаючи тисячі кілометрів без зупинок чи сну, вона везе тих, хто вже закінчив боротися в цьому світі й перебуває у своїй останній подорожі», — йдеться в анотації фільму.

Володимир Сидько — український кінорежисер і сценарист. Ще зі студентських років працював на телебаченні, створюючи документальні програми. Має десятирічний досвід у журналістиці. У 2021 році як режисер створив свій перший великий документальний фільм «Ціна конфлікту» про те, як Росія обдурила шахтарів Донбасу. Стрічка отримала кілька міжнародних нагород і номінувалася на премію ABCNews VideoSource.

За час повномасштабної війни Сидько створив чотири документальні проєкти про українську боротьбу проти росіян. Покази його стрічок відбулися в США та Європі.

Картини «Мирні люди» та «Місія 200» увійшли також в основну тематичну програму 21-го Docudays UA «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя»

Читайте також:

Фото: сайт Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
504
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду