Фестиваль Docudays UA оголосив повну програму

Фестиваль Docudays UA оголосив повну програму

22 Травня 2024
547
22 Травня 2024
20:46

Фестиваль Docudays UA оголосив повну програму

547
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде в Києві з 31 травня по 6 червня.
Фестиваль Docudays UA оголосив повну програму
Фестиваль Docudays UA оголосив повну програму

21 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде в Києві з 31 травня по 6 червня. Покази та події відбудуться в кінотеатрі «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26), KINO42 (вул. Костянтинівська, 11Б), Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), а також в онлайн-кінотеатрі DocuSpace.

Загалом фестиваль представить 62 фільми із 34 країн світу. У програмі — 19 українських стрічок: 10 національних прем’єр і 9 світових. Також глядачі побачать мистецькі інсталяції та відвідають актуальні дискусії. Docudays UA збере навколо себе понад 150 учасників і учасниць, з яких 25 — гості з-за кордону, повідомила пресслужба події.

Фестиваль відкриє українська стрічка «Мирні люди» Оксани Карпович про природу російського імперіалізму, роль пропаганди у вторгненні та колективну відповідальність росіян. В його основі — перехоплення телефонних розмов російських військових із їхніми родинами.

Традиційно фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах «Docu/Світ», «Docu/Україна» та «Docu/Коротко». На окрему нагороду Rights Now! номіновано 10 стрічок, обраних з усіх фестивальних програм. Її вручать креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

До програми «Docu/Україна» увійшло 5 фільмів, що через персональні історії змальовують непростий шлях України до незалежності та її сучасність. У конкурсі: «Фрагменти льоду» Марії Стоянової, «Висота» Максима Руденка, «Трішки чужа» Світлани Ліщинської, «Nice Ladies» Марії Пономарьової та «Все має жити» Тетяни Дородніциної й Андрія Литвиненка.

До програми «Docu/Коротко» увійшло 14 фільмів із 10 країн світу. Серед них — 6 фільмів від українських режисерів і режисерок. Змагаються «Наш дім» Анни Ютченко, «Під знаком якоря» Тараса Співака, «Сказання трьох вогнів» Жюльєт Мантонне, «22 квітня 2023 року з 13:05 до 13:11 в Ірпені нічого не відбувалось» Ані На, «Позиція» Юрія Пупиріна, «Гуляю» Дарії Журавель, «Найкрасивіший куточок у світі» Робо Мігали, «Кіоск» Даніеля Стопи, «Інцидент» Білла Моррісона, «Ближнє світло» Нікколо Сальвато, «Чоботи в ґрунті, руки в землі» Кароліни Ускакович, «Мусон Катманду» Нґіми Ґелу Шерпа, Testudo Hermanni Дж. Ентоні Сватека та «Нові фасади» Кей Ганнаган.

У міжнародному конкурсі «Docu/Світ» представлено 10 повнометражних фільмів, один із яких — український. Це стрічки «Маштат» Соні Бен Слама, «Республіка коників» Деніела Маккейба, «Невгамовна» Джейсона Ґолдмана, «Зачарована гора» Маріам Чачіа й Ніка Фойґта, «Нескінченний острів» Кантена Лельґуаша, Екієма Барб’є, Ґієма Коса, «Золоте життя» Бубакара Санґаре, «Більше за травму» Ведрани Прибачич, «Тіло» Петри Селішкар, «Світ очима мого тата» Марти Коварової та «Фрагменти льоду» Марії Стоянової.

Поза конкурсом п’ять програм — «Docu/Хіти», «Docu/Арт» та «Docu/Юність», а також центральна програма «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя» та сформована у партнерстві з Тайванським міжнародним документальним фестивалем (TIDF) «Призма суспільства: тайванська документалістика у фокусі».

Кожна з 6 стрічок головної програми торкається роздумів про культуру пам’яті перед обличчям війни та глобальної крихкості світу. До програми увійшли «Мирні люди» Оксани Карпович, «Київські файли» Вальтера Стокмана, «Невидима нація» Ванесси Гоуп, «Генрі Фонду — в президенти» Александера Горвата, «ДНК гідності» Яна Баумґартнера, «Місія 200» Володимира Сидька.

До спеціальної програми «Призма суспільства: тайванська документалістика у фокусі» увійшло 6 стрічок, які пропонують погляд на складну тайванську історію та це суспільство. Це «Смак дикого помідора» Лау Кек-Хуата, «Ще довгі милі мушу йти» Цай Цун-Луна, «Виступ у церкві» Шу Ча-вея, «Свята родина» Елвіса А-Лян Лу, «Коли вони були підлітками» Ю-Ень Ліня та «Улов» Шу Че-Ча.

Програма «Docu/Хіти» представляє 5 стрічок: «Лазневе сестринство» Анни Гінтс, «Моногамія» Охада Мільштайна, «Диво Ґулльспонґа» Марії Фредрікссон, «Поки сходить зелена трава» Пітера Меттлера, «Фото на памʼять» Ольги Черних.

У програмі «Docu/Арт» — три стрічки, що пропонують вправи зі збереження культурної пам’яті, а саме: «Нейтан-ізм» Ілана Ґолода, «Плівки Кіма» режисерського дуету Девіда Редмона та Ешлі Сабін, а також «За зачиненими дверима» Жуана Педро Біма.

У межах програми «Docu/Юність» презентують стрічки «KIX» Балінта Ревеса та Давіда Мікулана, «Дівочі історії» Аґи Божим, «Порося Нельсон» Аннеке де Лінд ван Венґарден, «Дівчинка далеко віддому» від номінованого на «Оскар» режисера Сімона Леренґа Вільмонта та режисерки Аліси Коваленко, а також «Мадлен» Ракель Санцінетті.

Окрім цього, в межах фестивалю діятимуть програми «Docu/Клас»«Docu/Про»Raw Doc«Docu/Cинтез», Sinema Transtopia та інші.

Серед особливих подій фестивалю — світова прем’єра стрічки «Свідки. Полон вбиває» Марини Рощиної і Тетяни Симон із циклу, що створений на основі матеріалів «Архіву війни». Також ексклюзивно відбудеться показ добірки короткометражних фільмів «Стратком ЗСУ х Архів війни: фільми з передової», які містять кадри з нуля. Спеціальними гостями події стануть герої цих стрічок.

Закриє 21 Docudays UA показ «Місії 200» Володимира Сидька. Головна героїня фільму призупинила діяльність свого туристичного бізнесу, за власні кошти придбала рефрижератор і почала перевозити тіла загиблих військових.

Під час церемонії нагородження будуть представлені фільми-переможці Doc Alliance Award 2024, які можна буде переглянути під час глядацьких днів 7–9 червня.

Події правозахисної програми Rights Now! відбудуться з 1 по 6 червня. Серед заходів — події формату «Кава з партнерами», публічні читання в «Живій бібліотеці», заходи «Архіву війни» та вечірні розмови.

Окрім цього, 1 та 3 червня Мережа кіноклубів Docu/Club проведе низку подій із нагоди свого 10-річчя, зокрема обговорення про те, як кіноклуби популяризують документальне кіно в регіонах, які фільми стають «довгожителями» клубного прокату та як документальне кіно спонукає об’єднуватися для досягнення змін у своїх громадах. Також буде анонсований старт спільної з ВГО «Магнолія» інформаційної кампанії з протидії сексуальному насильству над дітьми в інтернеті.

Майже всі фільми фестивальних програм 21 Docudays UA мають описові субтитри, а 15 стрічок — звукоопис. Фільми будуть доступні як на офлайн-показах у кінотеатрі «Жовтень» та Kino42, так і в онлайні — на платформі DocuSpace. Усі заходи правозахисної програми Rights Now! також перекладатимуть жестовою мовою.

Детальніше про події програм читайте на сайті Docudays UA. Розклад та купівля квитків будуть доступні на ресурсі з 24 травня.

Читайте також:

Фото: Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
547
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду