Сергій Демедюк, РНБО: Власник Telegram Дуров працює на російські спецслужби

Сергій Демедюк, РНБО: Власник Telegram Дуров працює на російські спецслужби

7 Травня 2024
947
7 Травня 2024
11:39

Сергій Демедюк, РНБО: Власник Telegram Дуров працює на російські спецслужби

947
За словами заступника секретаря РНБО, в українському кіберпросторі нині панує анархія, тому необхідно виробити чіткі правила, за якими він буде функціонувати.
Сергій Демедюк, РНБО: Власник Telegram Дуров працює на російські спецслужби
Сергій Демедюк, РНБО: Власник Telegram Дуров працює на російські спецслужби

Російські спецслужби контролюють Telegram і мають доступ до акаунтів цього месенджера. Таку впевненість висловив заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони, екскерівник кіберполіції Сергій Демедюк в інтерв’ю IT-медіа Dev.ua. 

Відповідаючи на запитання про те, чи можна вірити твердженням засновника і власника Telegram Павла Дурова про його незалежність від російської влади, Демедюк сказав: «Це його слова. Але якщо зіставити його слова із дійсними фактами, як все насправді відбувалося, то історія по-іншому трохи виглядає».

За словами заступника секретаря РНБО, свого часу месенджер «ВКонтакте» «перейшов державі РФ та спецслужбам», хоча Дуров це заперечує. «Він, звичайно, говорить те, що люди хочуть чути, тому що задача у нього від спецслужб така, щоб йому довіряли», — зауважив Сергій Демедюк.

Що ж стосується Telegram, то його адміністрація не передає дані месенджерів тій країні, користувачем з якої цікавляться. «Але це стосується виключно громадян інших країн, крім росіян. Тому що росіяни всі знають, що доступ до Telegram мають спецслужби, хочеш ти цього чи ні. Я особисто переконаний, не хочу говорити від держави, тому що я не уповноважений, що Дуров працює на спецслужби РФ. Як би він себе не позиціонував, як би він себе не хотів відбілити, я особисто впевнений у цьому. У всіх його заявах чітко прослідковується зв’язок з РФ», — сказав заступник секретаря РНБО. 

На запитання, як він ставиться до того, щоб в Україні заборонити телеграм, Сергій Демедюк відповів: «За, усіма руками». Хоча в цифрову епоху заборонити будь-що в інтернеті дуже складно, є правила регуляції і поведінки суспільства й держави в цілому, додав Демедюк. 

«От якщо ми їх вибудуємо, це, звичайно, буде робитись. На сьогодні у нас анархія у кіберпросторі в Україні. І з часом ми повинні створити спільні правила між суспільством, державою, як воно має функціонувати. Тому що з однієї сторони громадяни не хочуть, щоб вчиняли злочини проти них в інтернеті, але водночас вони також не хочуть, щоб держава регулювала і втручалася в цей процес.

Але так не буває. Або вона втручається, вас захищає, або, вибачте, там будуть вчинятися злочини та інші протиправні дії. І правопорушення проти вас і держави не буде, тому що вона ж так само за цими правилами живе», — пояснив заступник секретаря РНБО.

Раніше ми повідомляли про те, що команда громадської організації Brand Ukraine, яка займається просуванням національного бренду, ухвалила рішення більше не використовувати телеграм. Пояснюючи цей крок, керівниця Brand Ukraine Марія Липяцька вказала на кілька причин відмови. Перша з них, за її словами, стосується безпеки. Оскільки в телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, як у сігналі чи вотсапі, дані, що ним передаються, можна легко перехопити. Ще однією причиною відмови від телеграму вона назвала його російське походження та зв’язок із ФСБ й ГРУ РФ. Основний домен та один із серверів телеграму розташовані в російському місті Санкт-Петербург, звернула вона увагу.

Громадянська мережа «Опора» також заявляла про те, що припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим.

Крім того, ми писали про те, що в Держдумі РФ визнали, що Telegram співпрацює з російськими «силовиками» та спецслужбами.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Читайте також: 

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
947
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду