Ігор Соловей: Користуватися телеграмом для України — це як грати в покер з шахраєм крапленими картами

Ігор Соловей: Користуватися телеграмом для України — це як грати в покер з шахраєм крапленими картами

1 Травня 2024
642
1 Травня 2024
12:56

Ігор Соловей: Користуватися телеграмом для України — це як грати в покер з шахраєм крапленими картами

642
Керівник Центру стратегічних комунікацій виступає за блокування телеграму в Україні на час війни і вважає, що єдиний вихід — створювати нові канали комунікації на більш надійних майданчиках.
Ігор Соловей: Користуватися телеграмом для України — це як грати в покер з шахраєм крапленими картами
Ігор Соловей: Користуватися телеграмом для України — це як грати в покер з шахраєм крапленими картами

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП Ігор Соловей пояснив в інтерв’ю NV, які загрози для України несе телеграм, і заявив, що виступає за блокування цього застосунку в Україні, принаймні на час війни.

Соловей вважає, що телеграм становить загрози у двох аспектах: з погляду кібербезпеки і як платформа для отримання інформації.

«З точки зору кібербезпеки Telegram є абсолютним злом, оскільки, за інформацією кіберфахівців, є багато моментів, які свідчать про ненадійність цього месенджера. По-перше, походження країни-окупанта. По-друге, непрозора система фінансування. Мало того, є дані про те, що РФ через різні канали продовжує утримувати цей ресурс. По-третє, дані, які збираються цією платформою, зберігаються на серверах, які обслуговуються російськими компаніями, отже, підконтрольні російській стороні.

З великою ймовірністю можна говорити, що якщо російська сторона це контролює, то вона має доступ до особистих даних українців. В умовах війни це дуже небезпечно, оскільки маючи доступ до, як мінімум, телефонної книжки, можна прослідковувати зв’язки, контакти, місцеперебування людей, читати переписки (навіть видалені)», — пояснив він.

Крім того, за словами Солов’я, про системи безпеки Telegram експерти можуть судити лише із заяв менеджменту мережі, адже жодної публічної технічної інформації, щоб перевірити це, немає.

Тому всі кіберфахівці рекомендують не використовувати телеграм для пересилання особистих даних та для роботи. Державним службовцям рекомендують не використовувати його на робочих пристроях, а військовим узагалі заборонено телеграм для службових розмов і для обміну інформацією та встановлювати цей месенджер на особистих і робочих телефонах, які використовуються в зоні бойових дій.

З погляду використання телеграму як засобу для отримання інформації — проблема в тому, що цей застосунок надає можливість легко створювати анонімні канали, чатботи тощо. За словами Солов’я, це сприяє тому, що українці споживають інформацію з анонімних ресурсів, за якими часто стоять російські спецслужби.

Керівник Центру страткому додає, що дезінформація є так само й на інших платформах. «Але різниця між Telegram і іншими платформами в тому, що інші намагаються з тим щось зробити, а Telegram повністю ігнорує цю проблему. І взагалі не йде ні з ким на контакт», — сказав він.

Ігор Соловей нагадав, як нещодавно Telegram без попередження самовільно відключив чатботи ГУР, СБУ та «єВорог». «А в умовах, коли тривожна ситуація на фронті, це викликає багато питань: чи ці дії не синхронізовані з військовим керівництвом РФ? Я от не впевнений, що блокування чатботів не було скоординовано з російським військовим керівництвом. Принаймні, таких доказів Telegram не надав, тому може бути все.

Чому заблокували чатботи? Вони сказали, що це нібито сталось випадково. Але ж це пояснення для третього класу школи: “я не хотів, воно само так сталося”. І тим більше, пояснення надійшло дуже дивним способом: Reuters посилається на “неназвані офіційні джерела”. Це ж смішно!» — вважає керівник Центру.

Соловей пояснив, що СБУ та ГУР збирали важливу інформацію через чатботи в телеграмі задля доступу до людей на тимчасово окупованих територіях і для отримання певної інформації звідти. Адже росіяни на ТОТ одразу закривають доступ до українського сегмента інтернету, але зберігають доступ до телеграму  — «до речі, це ще одне питання: а за які такі заслуги?».

Керівник Центру стратегічних комунікацій заявив, що особисто виступає за блокування телеграму в Україні, принаймні тимчасове, на час війни. За його словами, надалі користуватися телеграмом для України — «це як грати в покер з шахраєм крапленими картами». «Після війни можемо говорити, розбиратися, слухати аргументи. Зараз же у нас просто немає часу. Ми не можемо миритися з тим, що в нашому інформаційному просторі існує потужна сцена для виступів ворога», — сказав він.

«Telegram — це повноцінний даркнет, тому неможливо спрогнозувати, як він буде діяти сьогодні чи завтра. Це іграшка однієї людини, яка діє на власний розсуд. Все, що залишається, — це тільки вірити її словам. А чи можемо ми вірити словам росіянина, та ще й який веде непрозору діяльність? А якщо Дурову заманеться взагалі вимкнути українцям Telegram?» — сказав керівник Центру страткомунікацій.

За його словами, єдиний вихід — не залежати від російської мережі, а створювати канали комунікації на інших, більш надійних майданчиках. До прикладу, чатботи можна легко відкривати у вайбері, де немає фейкових ботів, адже там, на відміну від телеграму, вони при створенні проходять попередню перевірку адміністраторами.

Фото: фейсбук-сторінка Ігоря Солов’я

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
642
Читайте також
23.04.2024 10:46
Наталя Трухіна, для «Української правди»
785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду