«Репортери без кордонів»: Путін готує армію пропагандистів на окупованих територіях України

«Репортери без кордонів»: Путін готує армію пропагандистів на окупованих територіях України

30 Квітня 2024
1107
30 Квітня 2024
19:42

«Репортери без кордонів»: Путін готує армію пропагандистів на окупованих територіях України

1107
У березні «навчання» в окупаційній «школі воєнкорів» закінчили перші 20 студентів.
«Репортери без кордонів»: Путін готує армію пропагандистів на окупованих територіях України
«Репортери без кордонів»: Путін готує армію пропагандистів на окупованих територіях України

«Репортери без кордонів» (RSF) засудили створення Росією фінансованої Кремлем онлайн-«школи воєнних кореспондентів», яких готують для роботи на окупованих українських територіях. Про це йдеться у заяві RSF.

Як пише RSF, 8 квітня 2024 року «Школа воєнних кореспондентів» («Школа воєнкора») опублікувала у «Вконтакте» фото свого першого випуску, який позує на тлі частково зруйнованої будівлі на окупованих територіях України. 20 студентів цієї нової російської онлайн-школи закінчили навчання 12 березня.

«"Репортери без кордонів" (RSF) засуджують цю нову фабрику пропагандистів, яка доповнює систематичні репресії проти незалежних журналістів, щоб знищити будь-який доступ до незалежної інформації та нав'язати офіційний наратив Кремля про війну в Україні. У березні 2022 року Володимир Путін заявив, що веде "інформаційну війну". І він дійсно готує армію пропагандистів, навіть на окупованих територіях», — заявили в організації.

За даними «Репортерів», «навчання» в цій «школі» відбувається безкоштовно. У програмі: навчання проведенню інтерв'ю з російськими солдатами, підготовка логістики репортажу (одяг для роботи в зоні бойових дій тощо), а також фронтові тренінги.

Курси проводять кореспонденти, які вже працюють на окупованих українських територіях для російських державних медіа, таких як телеканал RT («Russia Today»), агентство «РИА Новости», газета «Известия» тощо. Деякі спікери є ключовими фігурами російської пропагандистської системи, як засновник медіамережі на окупованих територіях України Олександр Малькевич чи російський пропагандист Сергій Мардан, який працює на проурядовий таблоїд «Комсомольская правда» і переслідується в Україні за «заклики до геноциду».

«Кремль формує нове покоління «воєнних кореспондентів», а в дійсності – армію пропагандистів для роботи на окупованих українських територіях. Тим часом російські війська продовжують безкарно придушувати всі інакомислячі голоси, змушуючи незалежних журналістів у Росії обирати між вигнанням і в'язницею, а на окупованих територіях полюють на тих, хто не співпрацює. RSF засуджують ці методи, спрямовані на знищення надійної журналістики та плюралістичної медіаекосистеми, щоб нав'язати офіційний наратив Кремля будь-якими способами», — заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Ця школа є новим будівельним блоком у вже розгалуженій російській пропагандистській мережі, пише RSF. У вересні 2023 року організація вже засуджувала так зване «навчання журналістиці» в центрі «Медіатополь», що підтримується російськими окупаційними військами в Мелітополі на південному сході України.

Нагадаємо, так звану «Школу воєнкора» російські окупанти відкрили на тимчасово окупованих територіях Запорізької області в листопаді 2023 року. Туди залучають охочих до колаборації з РФ для поїздок на фронт, щоб висвітлювати бойові дії агресора.

Проєкт на загальну суму 9,2 млн рублів (майже $105 тисяч) фінансує російський президентський фонд культурних ініціатив і автори проєкту. У якості його ініціаторки названа приватна підприємиця з села Кусково Томського району Віра Кіроненко.

Як пише RSF, невдовзі після свого відкриття 1 грудня 2023 року школа заявила, що налічує понад 1 000 слухачів. Фінансування Кремля офіційно закінчується наприкінці квітня, але реєстрація на новий набір вже відкрита.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Читайте також
21.05.2024 17:03
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду