Окупанти відкрили нове пропагандистське медіа на Херсонщині. Назву та дизайн «запозичили» в українських медіаресурсів

Окупанти відкрили нове пропагандистське медіа на Херсонщині. Назву та дизайн «запозичили» в українських медіаресурсів

13 Квітня 2024
2607
13 Квітня 2024
20:53

Окупанти відкрили нове пропагандистське медіа на Херсонщині. Назву та дизайн «запозичили» в українських медіаресурсів

2607
Новостворене онлайнмедіа, за словами кремлівських пропагандистів, начебто має допомогти мешканцям тимчасово захоплених регіонів «інтегруватись» в новий простір «великої багатонаціональної країни».
Окупанти відкрили нове пропагандистське медіа на Херсонщині. Назву та дизайн «запозичили» в українських медіаресурсів
Окупанти відкрили нове пропагандистське медіа на Херсонщині. Назву та дизайн «запозичили» в українських медіаресурсів

На тимчасово окупованих територіях росіяни відкрили ще одне онлайнмедіа і називали його «Новое. Медиа». Про це повідомила головна редакторка херсонського видання Кавун.Сіті Євгенія Вірлич. Вона також зробила огляд нового медіаресурсу російських пропагандистів.

Євгенія Вірлич зазначила, що символом нового медіа окупанти обрали знаменитого  «єнота з Херсона» (один з двох єнотів, яких директор кримського зоопарку «Казка» Олег Зубков вивіз із херсонського зоопарку при відступі російських військових з міста, - Ред). 

Журналістка підкреслила, що Кавун.Сіт. активних посилань на російські ресурси не надає, аби не збільшувати їхню аудиторію, або ж надає «у вигляді архівованих матеріалів».

За словами Євгенії Вірлич, новий онлайнресурс росіяни назвали «Новое.Медиа» й описали його як "видання для мешканців Новоросії і Донбаса, яке говорить від імені цих мешканців». Також зауважують, що медіа начебто має допомогти мешканцям тимчасово окупованих українських регіонів «"інтегруватись" в новий простір "великої багатонаціональної країни"».

Наразі окупаційне медіа існує в мережі Телеграм, пише журналістка. «Вони розділили телеграм-канали медіа на херсонський, донецький та запорізький. Херсонський телеграм-канал створений 23 лютого 2024 року. Активно стали дописувати 30 березня»», - інформує Вірлич.

Як зазначає головна редакторка Кавун.Сіті, нічого принципово нового в цьому медіа немає. «Вони повторюють ту саму інформацію, яку озвучують окупаційні ватажки (Володимир Сальдо, Віталій Булюк, місцеві ватажки) та інші пропагандистські медіа: "Таврия", "Херсонское агентство новостей" та інші. Іноді пишуть іншими словами, але в цілому повторюють новини. Загалом принцип — той самий, що і у каналу "Херсонское агентство новостей": розділення на окуповані регіони, пропагандистські новини» йдеться у публікації херсонського видання.

Дизайн і назва пропагандистського медіа нагадують деякі українські. «Приміром давно працює херсонське видання, яке називається «НоваМедіа»: ресурс працює з 2017 року, активно висвітлює новини Херсонщини, має телеграм канал»  ділиться своїми спостереженнями Євгенія Вірлич.

Дизайн же російського окупаційного медіа нагадує дизайн кількох українських медіа. «Зокрема нам нагадало «Суспільне Культура». Загалом над дизайном росіяни не надто працювали: дизайн легко впізнається у багатьох медіа, які вже давно працюють» зазначає херсонська журналістка.

Дизайн українського медіаресурсу Суспільне. Культура

Дизайн нового медіа окупантів

Вірлич пише, що наразі росіяни створюють чимало медіа із пропагандистськими новинами у тимчасово окупованих регіонах. Втім, зазначає вона, новини або однакові, або однотипні: «У невеликих громадах часто телеграм-канали просто перепощують новини більших ресурсів. Так складається враження, ніби ресурсів багато, а інформації в той же час бракує».

Читайте також:

Як повідомляв «Детектор медіа», у 2024 році росіяни планують витратити на медіасферу тимчасово окупованої частини Херсонської області 526 790 900 рублів, що становить майже 5,7 млн доларів. Таку суму в бюджеті захоплених росіянами районів Херсонщини заклала місцева окупаційна адміністрація.

За словами Голови Херсонської обласної ради Юрія Соболевського, «російські окупанти багато зусиль спрямовують на пропаганду на тимчасово окупованій території Херсонської області. Для цього залучають телебачення, радіо, соцмережі, друкують газети й листівки та проводять зустрічі з російськими посадовцями та політиками».

Соболевський підкреслив, що «пропаганда вже тотальна. Вони використовують усе, що тільки можливо — від телеграм-каналів до друкованих видань і радіоконтенту. Вони дуже багато зусиль спрямували на те, щоб у кожної людини був доступ до російських телеканалів. Одночасно вони проводять дуже багато заходів пропагандистського характеру на базі дуже великої кількості російських громадських організацій, політичних структур, благодійних фондів».

Про те, як  український херсонський телеканал «ВТВ плюс» став працювати на російських загарбників, не змінюючи свого логотипу та візуального стилю, читайте в аналітичному огляді «ДМ» «Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал»

Фото: скриншоти з сайту Кавун.Сіті

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду