Ворог витрачає багато ресурсів, зокрема фінансових, на роботу з молоддю на тимчасово окупованих територіях

Ворог витрачає багато ресурсів, зокрема фінансових, на роботу з молоддю на тимчасово окупованих територіях

7 Жовтня 2023
1188
7 Жовтня 2023
05:50

Ворог витрачає багато ресурсів, зокрема фінансових, на роботу з молоддю на тимчасово окупованих територіях

1188
Напрямок «освітньо-пропагандистської» роботи з молоддю на тимчасово захоплених частинах України курує заступник глави адміністрації президента РФ, близький друг Путіна Сергій Кирієнко.
Ворог витрачає багато ресурсів, зокрема фінансових, на роботу з молоддю на тимчасово окупованих територіях
Ворог витрачає багато ресурсів, зокрема фінансових, на роботу з молоддю на тимчасово окупованих територіях

На території тимчасово окупованої частини Запорізької області почала працювати так звана медіашкола «Медиатополь», повідомляє ІМІ.

Як ідеться в статті на сайті ІМІ, «за інформацією російських окупантів, школа має “сформувати спільноту зі ста молодих медійників на території Запорізької області за допомогою проведення комплексного навчання, апробування системи наставництва та придбання професійного обладнання для покращення якості й кількості медіаконтенту в період із 20.06.2023 року до 15.12.2023 року”. Цю інформацію, серед іншого, розміщено на російському сайті “Волонтерыкультуры.рф”».

Ця «медіашкола» — частина великої стратегії пропаганди, розрахованої на молодь на тимчасово окупованій території України. Втілюється ця стратегія за підтримки окупаційної влади, зокрема стараннями групи колаборантів, що називають себе «міністерством з молодіжної політики Запорізької області», а також заступника керівника адміністрації президента РФ  Сергія Кирієнка та голови «Росмолоді» Ксенії Разуваєвої.

Як наголощує ІМІ, «медіашкола» «Медиатополь»  — спосіб навчити молодь на тимчасово окупованій частині України обслуговувати окупаційну владу.

У промовідео на ютуб-каналі «#ЮгМолодой» Олександр Гуров, титрований як «керівник медіацентру «Медиатополь», каже, що ідея створення школи виникла на зустрічі у  «міністерстві молодіжної політики Запорізької області».

«Медіашкола» наразі розташована у Мелітополі, але в її  «керівника» Гурова  великі плани на розширення: «поки що цей проєкт муніципальний, ми будемо його розвивати в Мелітополі й Мелітопольському районі», але «в разі чого» проєкту зроблять ребрендинг. Також Гуров наголошує, що більше займається кіно, а не класичною медіадіяльністю. Водночас, за його словами, він хоче дати можливість молоді навчитися, щоби вона працювала в «державних установах і муніципальних».

Про початок роботи «медіашколи» (в заявці на вступ до неї вимагалося надати всі персональні дані, включно з розміром одягу) пафосно написало багато пропагандистських локальних видань  і навіть кілька великих російських пропагандистських медіа на кшталт Lenta.ru. Зокрема, локальне пропагандистське  видання «ZOV Запорожье» уточнило, що «команда “Медиатополь” уже рік функціонує на базі Міністерства з молодіжної політики Запорізької області та висвітлює багато заходів і акцій, що проводяться громадськими організаціями. Однак для розвитку якісного контенту необхідно збільшити кількість медіаспівробітників. Завдяки перемозі в конкурсі пройде школа, яка збере спільноту молодих фахівців». Автором цих дописів є Андрій Сигута, «представник АПК Запорізької області з питань меліорації та водного господарства». Він, як і більшість посадовців-колаборантів, перебуває під санкціями.

Про самого «керівника проєкту» Олександра Гурова відомо мало, зазначає ІМІ. Власне, такі ноунейми у нових «проєктах для молоді» на тимчасово окупованих територіях трапляються вже не вперше. Як повідомляє РІА «Південь» (колишнє РІА «Мелітополь»), Гуров — українець, який пішов на співпрацю з ворогом. У його акаунті в російській мережі «Вконтакте» Мелітополь зазначений як його рідне місто. Гурову 20 років. Він зареєстрований ще на одному російському сайті — «Добро.ру», на якому вказано, що він навчається у виші, живе в  Мелітополі та має однорічний досвід роботи в медіа.

Інститут масової інформації надав відомості про російських персонажів, що очолюють так зване «міністерство з молодіжної політики Запорізької області», на базі якого працює «Медиатополь». Зокрема, про Антона Тицького, який обіймав посаду радника керівника «Росмолоді» і був призначений окупантами «міністром з молодіжної політики Запорізької області» в липні 2022 року. 32-річний Тицький перебуває під санкціями України, ЄС, Великої Британії, США, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії та Нової Зеландії.

За даними ресурсу «Проект. Российский оккупационный корпус», «міністр» Тицький народився 1990 року у Волгограді, закінчив Київський університет туризму, економіки і права. З 2014 року був активістом проросійського руху в Криму, очолював севастопольський офіс партії «Російська єдність» Сергія Аксьонова, призначеного Кремлем керувати окупованим півостровом. У 2013 році Тицький був одним із творців всеукраїнської організації «Російський молодіжний рух». Брав активну участь у «кримській весні», був радником Аксьонова, керівником штабу партії «Родіна». У 2016 році перейшов до «Єдиної Росії» і став гауляйтером одного з районів Севастополя. Пройшов «школу губернаторів» — проєкт заступника глави адміністрації президента Росії Сергія Кирієнка з підготовки кадрового резерву російських посадовців. Тепер Тицький займається молодіжною політикою на тимчасово окупованих територіях України.

ІМІ додає, що Сергій Кирієнко — не тільки автор «школи губернаторів». Як «смотрящий» від Кремля  за тимчасово окупованими територіями України, він бере активну участь у молодіжній політиці. «Медиатополь» — тільки вершина на поверхні пропагандистського айсберга: на тимчасово окупованій території Запорізької області, наприклад, створено розгалужену мережу телеграм-каналів молодіжного руху #ЮгМолодой. 

Окремі телеграм-канали працюють у тимчасово окупованих Бердянську, Мелітополі, Дніпрорудному, Якимівці, Чернігівці, Куйбишевому, Веселому, Токмаку.

«Організація позиціює себе як волонтерська. Втім, судячи з розмаху, отримує немалі гроші з федерального бюджету РФ. Щоправда, інформацію про точні суми щодо роботи цих молодіжних проєктів наразі з'ясувати не вдається. Сайт Федерального агентства в справах молоді РФ “Росмолодь”, де міститься вся інформація про надані гранти, єдиний з офіційних сайтів, до якого немає доступу.

На сайті ж югмолодой.рф у рубриці “Форуми і події для Запорізької області” наразі розміщено не менш ніж вісім форумів і конкурсів, що відбулися в серпні-вересні чи ще плануються», — інформує ІМІ.

ІМІ зазначає, що масштаби їхнього фінансування, «тобто грошей, спрямованих на вербування української молоді російськими пропагандистами, можна оцінити за заявами того ж Сергія Кирієнка та інших повідомлень у російських медіа. Так, за даними “Гроза.Медіа”, в червні 2023 року російське Федеральне агентство в справах молоді оголосило переможців чергового конкурсу “Росмолодь. Гранти”. 1456 переможців сумарно отримали понад 800 мільйонів рублів. Це майже 8,35 мільйона доларів».

На 110 мілітаристських та «патріотичних» проєктів-переможців Росія витратить 63,6 мільйона рублів. Підтримку, зокрема,  отримали 17 «патріотичних» проєктів на тимчасово захоплених українських територіях. На тимчасово окупованій частині Запорізької області за мільйон грантових рублів запустять проєкт «Зв'язок поколінь», за 865 тисяч — проєкт «Обличчя перемоги Запорізької області». Ще 625 тисяч рублів витратять на проєкт «Інтеграція Запорізької області». Школа «Медиатополь» отримала 900 тисяч рублів (9 325 доларів), а «Медіанавігатор Запорізької області» — 605 тисяч рублів (6 305 доларів).

У серпні 2023 року ще один російський посадовець, заступник керівника «Росмолоді» Денис Аширов, розповідав «Газете.ру», що «жителі нових регіонів Росії» у 2023 році подали 170 заявок на конкурс “Росмолодь”. Переможцями стали 37 проєктів на загальну суму 20 мільйонів рублів».

У вересні на сайті контрольованого окупантами «міністерства молодіжної політики Запорізької області»  з'явилася новина про те, що в конкурсі «Росмолодь. Гранти»  учасники «Всеросійського форуму робочої молоді» надали 55 заявок, 26 з яких допущено до очних захистів. Максимальний розмір гранту становить 1 000 000 рублів”. 

Наприкінці серпня 2023 року Сергій Кирієнко повідомив, що майже 3 мільярди рублів буде спрямовано переможцям другого конкурсу президентських грантів на реалізацію проєктів у галузі культури, мистецтва та креативних індустрій. Кирієнко розповів, що «серед переможців другого конкурсу 29 проєктів буде реалізовано на звільнених територіях: Луганськ, Донецьк, Херсон, Запоріжжя, Харківська область». Чи були там молодіжні проєкти, не уточнюється. Але в першу хвилю цих «президентських грантів» запорізькі колаборанти й російські пропагандисти отримали купу грошей на створення й поширення своїх медіа на зразок «Голоса Новороссии» за 13 мільйонів рублів.

На початку 2023 року уряд Росії спрямував з бюджету тільки одному руху дітей та молоді «Рух перших» на проєкти у сфері патріотичного виховання майже 38 мільярдів рублів. На тимчасово окупованих  територіях окупанти, крім реалізації локальних проєктів, проводять і масштабніші події. Одна з таких — «Всеросійський молодіжний освітній форум “Юг Молодой» платформи «Росмолодь», який відбувся в т. о. Бердянську в серпні 2023 року. За даними пропагандистів, «учасниками форуму стали 500 активістів, керівників професійних спільнот і громадських організацій, фахівців з роботи з молоддю ЛНР, ДНР, Запорізької і Херсонської областей, а також представники молодіжних спільнот та НКО, які реалізують проєкти в нових суб'єктах Росії».  Форум відвідав й Сергій Кирієнко. Крім того, перед молоддю виступили  заступник гендиректора Російського товариства «Знання», керівник Центру знань «Машук» Антон Сєріков, призначені окупантами «міністри молодіжної політики», «ректори» вишів з тимчасово окупованих територій, а також пропагандисти, які називають себе «журналістами» та «лідерами громадської думки». Серед самоназваних «журналістів і лідерів громадської думки» були, зокрема, «гендиректор» запорізького медіахолдингу «ЗаМедиа» Олександр Назаров і білоруський пропагандист Григорій Азарьонок.

За даними Lenta.ru, «учасники форуму “ЮгМолодой” представили першому заступнику керівника адміністрації президента Росії Сергію Кирієнку і голові “Росмолоді” Ксенії Разуваєвій проєкт центру “Маяк”, що незабаром почнуть будувати на Запоріжжі». Будувати освітній центр «Маяк» планують на березі Азовського моря. «У комплексі відкриються майданчики за напрямами сучасних технологій, медіа та безпеки. “Маяк” стане частиною екосистеми Росмолоді», — розповідають пропагандисти.

Фото: скриншот із сайту «Добро.ру»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1188
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду