Британське видавництво випустило енциклопедію з перекрученими фактами з історії України

Британське видавництво випустило енциклопедію з перекрученими фактами з історії України

21 Травня 2024
9653
21 Травня 2024
18:08

Британське видавництво випустило енциклопедію з перекрученими фактами з історії України

9653
Зокрема, автори праці називають Київську Русь «частиною історії Росії», а російську війну проти України — «спеціальною воєнною операцією», а в розповіді про Голодомор в Україні 1932-1933 років не згадують про те, що ця трагедія була спланованим геноцидом українського народу.
Британське видавництво випустило енциклопедію з перекрученими фактами з історії України
Британське видавництво випустило енциклопедію з перекрученими фактами з історії України

У Великій Британії вийшла історична енциклопедія «Історія: Повний візуальний посібник» («History: The Definitive Visual Guide»), у якій історія України подана на російський манер. Автори праці, виданої у 2023 році, називають Київську Русь «частиною історії Росії», а російську війну проти України — «спеціальною воєнною операцією». Такі кремлівські наративи у виданні помітила народна депутатка Наталія Піпа під час робочого візиту до Лондона.

«Факти про українську історію перекручені, як за методичками російської пропаганди. Історія Русі зі столицею в Києві в енциклопедії цілком прив'язана до російської історії», — написала вона на своїй фейсбуці-сторінці.

Наталія Піпа/Facebook

У розповіді про історію Росії автори згадують князя Рюрика, а Володимира Великого називають «принцом Владіміром». У виданні також є твердження про те, що «Україна — друга за розміром країна в Європі після Росії».

Наталія Піпа/Facebook

У розповіді про Голодомор в Україні 1932–1933 років автори зазначають, що рішення Сталіна відібрати зерно для імпорту призвели до найбільшого рукотворного голоду в історії світу, проте не називають цю трагедію спланованим геноцидом українського народу.

Наталія Піпа/Facebook

Щоби підтвердити факт спотворення історичних подій, Наталія Піпа звернулася до історика Тімоті Снайдера, українських наукових і навчальних установ, а також Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії і Посольства Великої Британії в Києві.

Як повідомила помічниця депутатки в коментарі «УП. Життя», Наталія Піпа наразі отримала дві експертні відповіді від Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національної академії наук України. У листах науковці зазначають, що тлумачення назви України як окраїни у книзі є напрацюванням імперської історіографії XIX століття.

«Червоною ниткою через усе видання (в тих місцях, що відведені під висвітлення історії Росії та України) проходить теза про "одвічну приналежність" України Москві, її добровільне підпорядкування і вторинність. У тексті присутні безліч алогізмів і нісенітниць, які суперечать навіть формальній логіці», — йдеться у висновку співробітників НАН України.

Історики вважають, що видання містить примітивні російські імперські наративи.

«З висновками наукових експертиз звернуся до видавництва. Будемо просити виправити помилки. Зараз надзвичайно важливо всім знати і говорити правду про історію України й правду про державу-агресора Росію», — додала Наталія Піпа.

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли про те, що провідна методистка Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Я. Франка Софія Рибак розіслала вказівку в усі бібліотеки окупованого півострова прибрати з полиць книги зі згадками про Голодомор, визвольну боротьбу українського народу, а також будь-яку літературу про діяльність кримських татар. 

Читайте також: 

Фото: Наталія Піпа / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9653
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду