«Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях

«Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях

11 Травня 2024
492
11 Травня 2024
10:31

«Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях

492
Як зауважила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє, окупаційна влада упродовж десяти років «тримає під замком» незалежні медіа та журналістів, щоб замінити їх кремлівськими рупорами.
«Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях
«Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях

Через десять років після псевдореферендумів 11 травня 2014 року, організованих Росією на території Луганщини та Донеччини, незалежні медіа знищені на користь тих, що поширюють кремлівську пропаганду. Журналістам, які відмовляються співпрацювати, погрожують і заарештовують, багато з них вирішили покинути окуповані території. «Репортери без кордонів» (RSF) засуджують тотальне знищення незалежної інформації, йдеться на сайті міжнародної організації.

«Це зловісна річниця: протягом десяти років мешканці Донецька та Луганська не мають більше доступу до вільної, плюралістичної та достовірної інформації. Окупаційна влада методично тримає під замком незалежні медіа та журналістів, щоб замінити їх кремлівськими рупорами, спочатку контролюючи місцеві медіа, а потім відкривши власні пропагандистські ретранслятори після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року. RSF обурені знищенням незалежної журналістики, що кинуло мешканців цих територій у безвихідь дезінформації», — зазначила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

RSF нагадали про нещодавно створене росіянами онлайн-медіа під назвою «Новое. Медиа», зазначивши, що ресурс щодня транслює кремлівські наративи для мешканців східних та південно-східних регіонів України.  Таким чином видання долучається до довгого списку російських пропагандистських медіа, які контролюють медіапростір у цих регіонах з 2014 року. Засноване окупаційним «Национальным культурным центром "Действие"» «Новое.Медиа» очолює російська блогерка і пропагандистка Лариса Рижова. Вона також веде прокремлівський телеграм-канал «Дорогая Хурма», що має понад 140 тисяч підписників.

Станом на 2019 рік на окупованій території Луганської області діяло понад 200 підконтрольних Росії медіа, а на ТОТ Донеччини — близько 30. Окупаційна влада також взяла під контроль українські медіа, як-от телекомпанія «ЮНІОН», яка з 2014 року перетворилася на ретранслятор російської пропаганди.

«Окупація інформаційного простору посилилася після російського вторгнення 24 лютого 2022 року. У Донецьку та Луганську також офіційно з'явилися медіа Російської Федерації, такі як державна телерадіокомпанія ВГТРК (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания), яка відкрила філію в Донецьку у вересні 2023 року. Деякі з цих каналів доступні на територіях, контрольованих українським урядом, на відстані від 20 до 50 кілометрів від лінії фронту», — зазначили RSF.

Місцеві журналісти, які відмовилися співпрацювати з прокремлівськими медіа, були заарештовані. Зокрема, у 2017 році росіяни викрали в Донецьку українського кореспондента «Радіо Свобода» Станіслава АсєєваНа початку липня 2018 року стало відомо, що журналіст оголосив голодування. Після арешту він протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Деякі місцеві медіа вирішили працювати в інших регіонах України. Так, редакція «Реальної газети», яка раніше базувалася в Луганську, покинула місто в липні 2014 року. Зараз зареєстрована в Києві, вона продовжує висвітлювати новини зі сходу України, окупованого протягом десяти років, завдяки інформації з місцевих джерел. Утім, російське вторгнення в 2022 році посилило тиск на мешканців цих регіонів, обмеживши поширення інформації зовні.

Нагадаємо, нещодавно Центр національного спротиву повідомив, що найближчим часом на тимчасово окупованій території Луганщини ворог знову почне встановлювати антени супутникового телебачення «Русский мир».

За даними української розвідки, російські окупанти встановили понад 18 тисяч пристроїв для супутникового телебачення «Русский мир» на ТОТ.

За інформацією заступника начальника ГУР Міноборони України Вадима Скібіцького,  в чотирьох частково окупованих областях України — Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській — за час окупації було встановлено близько 2 тисяч мобільних вишок з метою поширення російського пропагандистського контенту.

З 2 січня цього року росіяни розпочали встановлювати на тимчасово окупованій території Херсонської області антени для трансляції російських телеканалів.

У листопаді 2023 року мер Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що окупанти анонсували та запустили 39 каналів супутникового телебачення «Русский мир» в окремих районах тимчасово захоплених частин Запорізької та Херсонської областей».

У жовтні 2023 року Центр нацспротиву повідомляв про те, що спеціальні комісії окупаційних адміністрацій у супроводі російської поліції проводять рейди на ТОТ і вилучають обладнання супутникового телебачення у мешканців тимчасово окупованих українських територій. Натомість окупанти безкоштовно видають ресивери, супутникові тарілки та конвертори для трансляції російських пропагандистських каналів.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
492
Читайте також
21.05.2024 17:03
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду