Bihus.Info дослідили, як мережа церковних пропагандистів влаштовувала інформаційні диверсії проти України

Bihus.Info дослідили, як мережа церковних пропагандистів влаштовувала інформаційні диверсії проти України

19 Квітня 2024
1261
19 Квітня 2024
09:26

Bihus.Info дослідили, як мережа церковних пропагандистів влаштовувала інформаційні диверсії проти України

1261
Цю мережу, яка «під прикриттям» Української православної церкви Московського патріархату намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні, «розганяючи» прокремлівські наративи, нещодавно викрила СБУ.
Bihus.Info дослідили, як мережа церковних пропагандистів влаштовувала інформаційні диверсії проти України
Bihus.Info дослідили, як мережа церковних пропагандистів влаштовувала інформаційні диверсії проти України

Журналісти Bihus.Info випустили розслідування про одну з найбільших агентурних мереж ФСБ в Україні, яка працювала під прикриттям УПЦ (МП). Її нещодавно викрила СБУ. «Московська церква в Україні досі існує. А на її основі діє агентурна кремлівська мережа, що має на меті дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію. Ця мережа діє не лише в Україні, а й за кордоном», — ідеться в матеріалі. У ньому журналісти розповіли про деталі роботи мережі, а також оприлюднили листування її учасників.

Одним з інформаційних ресурсів, який боровся з українською церквою та вів антиукраїнську агітацію, став так званий «Союз православних журналістів» (СПЖ). Свою пропагандистську діяльність він почав ще задовго до повномасштабного вторгнення Росії. У 2018 році націоналістичні організації знайшли в офісі СПЖ «агітки» про громадянську війну, пропагандистські матеріали про українського патріарха Філарета та листівки з дискредитацією тодішнього президента Петра Порошенка.

Отримавши доступ до внутрішніх листувань СПЖ, автори розслідування з’ясували, що її головний редактор Валерій Ступницький надіслав у чат посилання на американський ресурс Fox News, де пропагандист Такер Карлсон називає Президента України Володимира Зеленського «інструментом тотального знищення».

Одразу в чаті хтось пропонує заголовок: «Fox News: Зеленский — разрушитель, запретивший христианство в Украине». А згодом така новина зʼявляється на СПЖ і на російських пропагандистських ресурсах.

Також на СПЖ працювала громадянка Росії Олена Юферева, яка публікувала пропагандистські матеріали. Серед іншого, вона збирала гроші на форму російським окупантам, їздила на окуповані території та публікувала розмови з вагнерівцями.

Ще одним пропагандистським ресурсом церковників став «Перший Козацький». До повномасштабної війни він майже не писав нічого про церкву, а більше — про владу та російських політиків. Очолював ресурс Микола Моісеєнко, який після 2014 року «виринув» в Україні.

Найвідомішим журналістом пропагандистського проєкту став Ян Таксюр, який минулого років отримав 12 років увʼязнення за державну зраду. Одразу після суду на переговори вийшла російська сторона і запропонувала віддати Таксюра на обмін, що, на думку журналістів, свідчить про цінність цього дієвця для ФСБ. Після обміну він одразу отримав російський паспорт.

Крім цього, серед проєктів УПЦ (МП) в Україні є ресурс «Миряни», який почали розкручувати за пів року до початку повномасштабної війни.

Головною темою пропагандистів є так званий захист УПЦ (МП) в Україні. Bihus.Info зазначає, що ролики про нібито церковне переслідування титрують англійською, російською, грузинською і грецькою, щоб підключити міжнародну спільноту.

За інформацією слідства, ресурс курує Сергій Чертилін. Як зазначають журналісти, він не дуже публічний, але «дуже важливий». За даними джерел Bihus.Info, завдання Чертиліна — наглядати, домовлятися та звітувати. Зокрема, про те, щоб лобіювати затягування законопроєкту про заборону УПЦ (МП).

Як відомо, Верховна Рада досі не ухвалила законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Росією, у другому читанні. За даними Bihus.Info, проросійська мережа робила все можливе, щоб заблокувати подальше просування законопроєкту.

Читайте також: 

Фото: скриншот відео / Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1261
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду