КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва

КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва

16 Квітня 2024
1380
16 Квітня 2024
20:52

КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва

1380
Матеріали онлайн-медіа «Новости N» і «Новости Николаева» були опубліковані з однаковим заголовком: «Сенкевич у Берліні між показами мод обговорив перспективи людського розвитку на півдні України». Утім, під час конференції, яку відвідав міський голова Миколаєва, не відбувався показ мод, а лише працював маркет на підтримку українських дизайнерів.
КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва
КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва

Комісія з журналістської етики оголосила попередження онлайн-медіа «Новости N» і «Новости Николаева» через матеріали «Сенкевич в Берлине между показами мод обсудил перспективы человеческого развития на юге Украины» та «Сенкевич у Берліні між показами мод обговорив перспективи людського розвитку на півдні України» від 21 лютого 2024 року. КЖЕ вбачає в них порушення пункту 8 Кодексу етики українського журналіста, йдеться на сайті органу саморегуляції.

Оскаржувані матеріали присвячені відкриттю Cafе Київ у Берліні, де впродовж дня проходили заходи на майданчиках із назвами українських міст. У публікаціях зазначено, що в рамках проєкту планувалося, що міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич та іноземні партнери «обговорять перспективи відновлення критичної інфраструктури та людського розвитку на півдні України».

Матеріали мають однаковий заголовок: «Сенкевич у Берліні між показами мод обговорив перспективи людського розвитку на півдні України». Утім, під час конференції, яку відвідав міський голова Миколаєва, не відбувався показ мод, а лише працював маркет на підтримку українських дизайнерів.

Як зауважує КЖЕ, відповідно до Кодексу етики, заголовок повинен точно відображати зміст матеріалу і не вводити в оману читачів. Він може містити інтригу, іронію, спонукати до дії, якщо при цьому не спотворюватиме повідомлення.

«В оскаржуваних публікаціях основний акцент медіа зробили на “показі мод”, який нібито відбувався в рамках заходу. Легковажний заголовок натякає на розважальний характер заходу. При цьому журналісти залишили за кадром головну мету — презентацію проєктів із відновлення постраждалих регіонів України. 

У відкритих джерелах міститься додаткова інформація про Cafе Київ у Берліні. Ділову програму супроводжував поп-ап маркет, покликаний представити європейській громадськості креативний потенціал України, допомогти українським брендам та культурним ініціативам знайти нові можливості, а також зібрати кошти на гуманітарну та медичну допомогу. Представляти цю ініціативу як “показ мод” означає знецінювати зусилля волонтерів і громадських активістів, які прагнуть залучити увагу і кошти для вирішення проблем українців», — вважає Комісія.

Експерти також зазначили, що попри те, що редакція «Новости N» посилається на новину кореспондента «Укрінформу», журналісти могли додатково уточнити у Сенкевича чи його пресслужби формат заходів та його презентацію. Проте видання натомість вдалося до створення «клікабельного» заголовку.

Комісія з журналістської етики звернулася до редакцій онлайн-медіа для отримання пояснень по суті скарги.

Онлайн-медіа «Новости N» зазначило, що в тексті «Укрінформ», на який вони посилаються, йдеться про те, що в межах заходу «будуть організовані панельні дискусії, майстер-класи, художні інсталяції, музикальні номери та кулінарні демонстрації, презентація українських модних брендів тощо».

«В даному випадку, “презентація” та “показ”, що використано в заголовку, — це слова-синоніми, отже, “презентація модних брендів” та “показ мод” — це синонімічний ряд, але більш коротко, що вимагає заголовок в інтернеті», — пояснили в редакції.

Редакція «Новости Николаева» не надала відповідь на запит Комісії, але видалила публікацію з сайту. Кеш пошуковика Google засвідчує, що така публікація існувала.

Комісія вбачає в обох оскаржуваних матеріалах ознаки порушення п. 8 Кодексу: «Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин».

Для належного добору заголовків на новинних сайтах КЖЕ радить журналістам і редакціям:

  • поважати читачів та обирати заголовок, який не спотворює зміст публікації;
  • уникати клікбейту і маніпуляцій у заголовках;
  • переконатися, що заголовок не зміщує фокус уваги на другорядні події;
  • передбачати ефект від стилістичних прийомів, у тому числі іронії і сатири.

Нагадаємо, нещодавно Комісія з журналістської етики зробила заяву щодо поширення в медіа відео, яке начебто було зняте в кабінеті голови Рівненського ТЦК на приховану камеру. Вперше відео з військовим, який на своєму робочому місці цілується з двома військовослужбовицями, було опубліковане в телеграм-каналі проросійського блогера Анатолія Шарія. На думку експертів КЖЕ, публікація цього матеріалу порушує низку питань у площині професійної етики. 

Раніше ми також писали про те, що Комісія з журналістської етики оголосила попередження онлайн-медіа «Дзвін» через матеріал журналістки Поліни Котової з критикою черкаських активістів. КЖЕ вбачає в ньому порушення пунктів 6 та 9 Кодексу етики українського журналіста.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду