Тамара Бадашвілі, Setanta Sports: Стереотип, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо заперечити

Тамара Бадашвілі, Setanta Sports: Стереотип, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо заперечити

27 Липня 2023
2468
27 Липня 2023
08:00

Тамара Бадашвілі, Setanta Sports: Стереотип, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо заперечити

2468
Навесні Setanta Sports припинила контракт з Українською премʼєр-лігою з футболу, однак менеджерка компанії каже, що пропозиція компанії лишається й надалі доволі різноманітною. Цього тижня УПЛ віддала права на Чемпіонат України з футболу різним ОТТ-сервісам. Серед них буде і Setanta Sports.
Тамара Бадашвілі, Setanta Sports: Стереотип, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо заперечити
Тамара Бадашвілі, Setanta Sports: Стереотип, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо заперечити

«Серед країн, де ми працюємо, Україна — на третьому місці за готовністю платити за перегляд спорту. І це лише початок шляху, впевнені, що ця тенденція збережеться і в наступні роки», — каже Тамара Бадашвілі, заступниця генерального директора Setanta Sports. Її компанія першою на українському ринку запустила спортивну ОТТ-платформу. На початку 2022 року грузинський холдинг Adjara Group купив український канал Setanta Ukraine, розширивши свої права на телетрансляції та стримінгове мовлення.

«В нас унікальна ситуація — ми запустили платформу вже після початку повномасштабного вторгнення. Це сталося в липні, за п’ять місяців від ескалації», — каже Тамара. На старті компанія пропонувала абонентам місячну підписку за 20 гривень на місяць. Зараз підписка на платформу Setanta Sports коштує 109 гривень на місяць і 1090 на рік.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», навесні Setanta Sports припинила контракт з Українською премʼєр-лігою з футболу. Однак цього тижня УПЛ віддала права на Чемпіонат України з футболу різним ОТТ-сервісам. Серед них  буде і Setanta Sports. Матчі яких саме клубів показуватиме сервіс наразі вирішується.

Також у 2023 році Setanta Sports змінила дистрибутора: замість Starlight Media — нова компанія Infinitas.

Про все це — в інтерв’ю з Тамарою Бадашвілі.

— Пані Тамаро, Setanta створила першу в Україні спортивну ОТТ-платформу. Наскільки це зараз самоокупний чи прибутковий проєкт?

ОТТ-платформи вже є невіддільною частиною побуту тисяч родин. Об’єктивно це вже не майбутнє, а теперішнє, і найближчими роками кількість користувачів такими сервісами буде неухильно збільшуватися. Ця думка підкріплена і результатами нашої платформи. В нас уже достатня кількість користувачів, щоби проєкт самоокупався і навіть приносив прибуток.  Хоча це тільки початок шляху, і ми робимо дуже великий акцент на розвиток ОТТ-платформи setantasports.com.

Скільки зараз у вас абонентів?

— Ми не будемо називати фактичні цифри. Але, за нашими підрахунками, ми покрили 60% потенційної аудиторії, яка дивиться спорт в Україні. Це аудиторія нашої платформи й каналів.

— Як найчастіше оформлюють підписку: на місяць, на рік?

Щомісячна підписка набагато популярніша, ніж річна. У співвідношенні 80 до 20. Це стандартна ситуація для багатьох ОТТ-платформ. Тут грає роль і платоспроможність людей, хтось не може заплатити одразу за рік. Але ми регулярно пропонуємо оформити річну підписку на акційних умовах, і такі пропозиції користуються популярністю. В такі періоди співвідношення трохи інше.

— Setanta Sports присутня в більшості ключових кабельних мереж та ОТТ.  У чому  інтерес саме для вашого ОТТ-сервісу?

Перш ніж оформити підписку на платформу, люди хотіли б ознайомитися з продуктом. І наявність наших каналів допомагає це зробити. На каналах глядачі можуть побачити лише частину контенту, це лише верхівка айсберга. Тоді як користувачі платформи мають доступ до всіх подій, на які ми маємо права, — Англійська Премʼєр-ліга, Формула-1, Бундесліга і багато іншого.

— Для якої частини українців актуальна підписка саме на спортивний сервіс?

Зараз через війну достатньо важко визначити такі показники. Частина людей виїхала з країни, ще для когось зараз не найкращі часи для витрат на розваги. Це все дуже впливає на об’єктивну оцінку.

Можемо лише ще раз зазначити, що 62% спортивної аудиторії України дивиться контент Setanta Sports. З них 77% — це чоловіки, 23% — жінки.

— Як ви працювали впродовж першого року великої війни? Чи був відтік абонентів? Коли вони поверталися?

— У нас унікальна ситуація: ми запустили платформу вже після початку повномасштабного вторгнення. Це сталося в липні, за п’ять місяців після ескалації війни.

Ми не одного разу у своїх інтерв’ю підкреслювали, наскільки важливий для нас український ринок, і реалізовувати проєкти в такі часи особливо важливо. Для України зараз важливі інвестиції міжнародних брендів, створення нових робочих місць, тому ми ніколи не сумнівалися у своїх рішеннях щодо роботи тут. На старті ми пропонували дуже вигідні умови для ознайомлення — всього 20 гривень за місячну підписку. АПЛ, УПЛ, Бундесліга, NBA, Формула-1 та інші турніри за таку ціну — дуже вигідна пропозиція. Багато користувачів залишилися на платформі після знайомства з нею. Але якщо говорити про активність на платформі, то певні тенденції були восени-взимку, коли були вимикання світла через обстріли. Тоді в користувачів банально не було технічної можливості дивитися контент, і це трохи вплинуло на кількість переглянутих трансляцій. Але навіть тоді відтоку практично не було. Зокрема, якихось стрибків відписок не спостерігалося.

— Що було з вашою командою?

Наразі в нас в Україні невеликий штат працівників. Це коментатори, SMM-команда, комунікації — близько 20-30 людей. Ми завжди тримаємо контакт із нашим українським офісом із приводу будь-яких форс-мажорних ситуацій — і це теж новий для нас досвід. Ми завжди підтримуємо команду, чим можемо.  Якихось жахливих історій не сталося. Іноді колегам доводилося працювати під час повітряних тривог, коли над Києвом та іншими містами збивали ракети та дрони. Для нас усіх це дикість, але хлопці запевняють, що це не найгірше, що могло статися. Не уявляємо, яких моральних сил вартувало працювати в таких умовах. Те, що здається українцям зараз нормальним, нам таким зовсім не здається — це дуже страшно виглядає збоку, і ми захоплюємося, що український офіс працює попри все. Слова президента України про незламність народу — не просто слова.

Загалом, ми вже відкрили офіс у Києві. Наразі там працюють коментатори, а скоро доєднається інша частина команди. Там будуть можливості працювати на випадок проблем зі світлом чи інтернетом.

— Хто працює у вашій команді над українським проєктом?  Наскільки тісна співпраця з головним офісом?

— У нас інтернаціональна команда, яка складається з представників багатьох країн, де ми працюємо. Над українським напрямком працюють як українці, які зараз перебувають у Києві та інших містах, так і люди з головного офісу.

Наші процеси побудовані таким чином, що український офіс інтегрований у головний, тож це дуже тісна й командна робота. Українська частина команди повністю залучена в життя нашої компанії, хоч і не має змоги навідувати нас. На жаль, багато співробітників наживо ніколи не бачилися, і з нетерпінням чекають нагоди зустрітися зі своїми українськими колегами.

— Цього року Setanta Sports змінила дистрибутора: замість Starlight Media ним стала нова компанія Infinitas. Які знижки ви надавали партнерам упродовж 2022 року? І чи продовжують вони діяти у 2023 році? Для провайдерів із яких регіонів?

— Для підтримки операторів у перші місяці повномасштабного вторгнення оплата не нараховувалася взагалі. З травня і до кінця 2022 року були запропоновані знижки від 50 до 90% залежно від регіону, способу доставлення сигналу та інших факторів. Враховуючи ситуацію, був переглянутий і підхід до дебіторської заборгованості — доступ до сигналу каналів не припинявся навіть після довготривалої затримки платежів. Звісно, такі дотації з боку мовника не могли тривати вічно та були припинені з початком стабілізації ринку. У поточному році знижки застосовуються в індивідуальному порядку винятково для провайдерів із прифронтових і деокупованих регіонів.

— Пані Тамаро, чому ви вирішили піти зі Starlight? Які результати співпраці з новим дистрибутором? І які ваші плани на цей рік? Можете назвати конкретні цифри щодо підписки,  партнерів тощо, на які ви хочете вийти?

— Ми віримо в український ринок, бачимо його перспективи й маємо відповідну стратегію розвитку. Перехід на власну дистрибуцію є одним із важливих етапів її реалізації. Результатами ми більш ніж задоволені — канали доступні для близько 2 млн глядачів у всіх технологіях доставлення сигналу, залучаються нові партнери, розвивається сегмент HoReCa, покращується взаємодія з провайдерами — комунікація, промопідтримка, платіжна дисципліна, звітність тощо.

— Як зміниться наповнення каналів у новому сезоні?

За наповненням платформи можна зробити висновок, що ми зацікавлені в провідних спортивних подіях. Як тільки в нас є нагода додати нові турніри — ми обов’язково розглядаємо це. Ми завжди працюємо над тим, щоб контенту стало більше.

Щонайменше АПЛ, Формула-1, Бундесліга та інші топові турніри глядачі побачать і в новому сезоні. Чи додасться щось нове? Ми працюємо над цим.

— Чи вели ви переговори з Меgogo про придбання субліцензії на показ єврокубкових футбольних матчів? 

— Ні, таких перемовин ми не вели. Лише зазначимо, що ми поважаємо Megogo як надійного партнера та будуємо наші відносини на прозорості та чесності.

— У який спортивний контент ви готові інвестувати?

— На наших радарах — усі турніри, які потенційно можуть зацікавити нашого користувача. Ми стежимо за аналітикою, за відгуками та маємо розуміння, чого хотілося б бачити на платформі більше. Як тільки буде нагода додати будь-що з того, чого не вистачає, — ми обов’язково спробуємо додати такий контент.

У яких спортивних напрямках бачите перспективу для українських глядачів?

— У світі є деякі країни, яким властиві специфічні вподобання, які вибиваються з загального малюнку. Наприклад, на Філіппінах дуже люблять баскетбол. В Україні спостерігаються загальноєвропейські вподобання. Це футбол — провідні ліги й місцевий чемпіонат.

На цікавість до інших видів спорту впливає масова культура. Наприклад, вихід Drive to Survive на Netflix привів багато фанатів Формули-1 — і ми цю динаміку теж оцінили.

— У чому ви бачите особливість українського ринку у порівнянні з іншими країнами, з якими ви працюєте? На яку частку від обсягів платного ринку може претендувати спортивний сегмент?

Попри стереотипне уявлення, що в Україні не хочуть платити за контент, ми можемо це заперечити. Серед країн, де ми працюємо, Україна — на третьому місці за готовністю платити за перегляд спорту. І це лише початок шляху: впевнені, що ця тенденція збережеться і в наступні роки. Неможливо все вмістити лише на двох каналах, тому фанати спорту оформлюють підписку, щоб мати доступ до усього платного контенту, який пропонує setantasports.com.

— Як працюють ваші ОТТ-платформи в інших країнах? Де найбільш успішні приклади?

Можемо виділити Філіппіни, Узбекистан, Грузію, Казахстан. Але не можна назвати суто одну причину успіху. Десь в цілому ОТТ-платформа — це нове явище, і всі хочуть спробувати нову технологію. Десь ми підкупаємо наявністю топового спортивного контенту. Повертаючись до України, ми можемо звернути увагу, що тут дуже багато років не було суто спортивного каналу, який би міг дати NBA, NHL, UFC, Формулу-1 і провідні футбольні ліги. Це теж фактор.

— Свого часу українські канали «Футбол» хотіли запустити модель дистрибуції a la carte. Однак реалізувати це не вдалося через ковід, війну та закриття мовників. Чи бачите ви  перспективу у цій моделі? На вашу думку, чи готовий до цієї моделі український ринок?

— Це поширена світова модель дистрибуції для таких телеканалів, як Setanta Sports, що пропонують глядачам ексклюзивний преміальний контент. Проте, на нашу думку, для ринку України у найближчій перспективі a la carte буде неефективною. Через падіння платоспроможності людей її впровадження може призвести до зменшення покриття каналу та зростання рівня піратства без істотних фінансових чи інших позитивних результатів для мовника.

— Чи ви пропонуватимете або вже пропонуєте користувачам трансляції за моделлю Pay-per-view?

— Наразі ми не плануємо впроваджувати таку модель. Можливо, через певний час ми розглянемо подібний формат, але не зараз. Наша підписка достатньо недорога, і ставити поруч із нею окремі трансляції за порівнянною ціною було б дивним. Тому доступ до всіх трансляцій доступний за актуальною моделлю підписок.

Фото: пресслужба Setanta Sports

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2468
Читайте також
12.04.2024 17:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 509
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
І
273 дн. тому
Та люди їх ненавидять. Навіть підписники того сервісу, бо це вимушений крок. Ніхто не хоче мати 100500 підписок, а Сетанта навмисно ставить важливі речі на платформу замість каналу. Це свинство.
Олександр
274 дн. тому
Ось тільки на такій файній платформі, у випадку звернення до тех підтримки, не має можливості оформлення звернення українською мовою, а москальською -- є. Сором тай годі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду