Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову

Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову

3 Квітня 2024
1878
3 Квітня 2024
13:22

Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову

1878
20 березня Комітет з питань свободи слова затвердив оновлений склад громадської ради.
Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову
Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову

Сьогодні, 3 квітня 2024 року, громадська рада при Комітеті ВР з питань свободи слова на своєму першому засіданні обрала керівний склад. Про це йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці комітету. В результаті голосування головою громадської ради став SEO та SMM-менеджер групи сайтів Afisha Media Group, журналіст, ведучий ефірів радіостанції «Філадельфія ФМ» Дмитро Комаров.

Директор з маркетингу телеканалу «Еспресо» Микола Типусяк став заступником голови громадської ради, а її секретаркою — головна редакторка газети «Запорізька правда», членкиня правління ГО «Клуб друзів “Запорізької правди”» Наталя Зворигіна.

Директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко (автор фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Цю інформацію підтвердила нам наша колега, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, яка є членкинею громадської ради при Комітеті ВР з питань свободи слова.

За її словами, претендентів на голову ради було троє: Дмитро Комаров, Микола Типусяк і Оксана Романюк. Комаров переміг, за нього віддали голоси вісім членів ради, а за Типусяка та Романюк — по чотири голоси.

На посаду заступника голови ради подалися Типусяк, член керівного комітету Проєкту Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні», заступник директора «Омега ТВ» Андрій Соломаха і Наталія Зворигіна. Перміг Типусяк — дев'ять голосів.

На посаду секретаря претендували Соломаха і Зворигіна, перемогла остання — 11 голосів.

У коментарі нашій редакції Галина Петренко розповіла про те, як проходило сьогоднішнє голосування. Вона зазначила, що між членами громадської ради було «тривале і неформальне обговорення», адже у складі ради — переважно люди, які давно знайомі одне з одним.

«Напередодні всі троє претендентів на голову заявили про це в робочому чаті, там же вони коротко описали свої програми та свій професійний бекграунд. Цікаво, що саме до Комарова виникало чимало питань, бо про нього немає інформації в гуглі — можливо, через те, що її забиває інформація про його тезку, відомого телеведучого. Комаров представляється ведучим американської радіостанції “Філадельфія ФМ”, а також він каже, що в нього був досвід співпраці з Апаратом Верховної Ради як консультанта з питань SMM», — розповіла Петренко.

Вона уточнила, що саме Комаров став ініціатором скликання перших зборів оновленого складу громадської ради, зокрема збирав усіх у чаті, створював зум-посилання. Колеги порадили йому подаватися на секретаря ради, однак він заявив, що хотів би спробувати взяти участь у конкурсі на посаду голови.

«Коли Дмитро Комаров у чаті представляв свою програму, то він послуговувався такими фразами: “я більш приземлена людина”, “хочу реалізувати більш прагматичні речі”… Мені здався важливим той момент нашого обговорення, коли хтось сказав, що голова ради є, так би мовити, уособленням усього органу, а хтось інший заперечив, що керівні органи громадської ради мають технічну функцію, їхня задача — все організовувати. Власне, Дмитро Комаров справляв враження людини, яка ще не має достатнього авторитету в галузі, щоб без підтримки колег робити щось значно більше, ніж координувати та організовувати. Це великий шмат важливої роботи, і ми дуже вдячні Дмитрові, що він погодився присвячувати цьому свій час», — поділилася своїми враженнями Галина Петренко.

Вона також сказала, що голосувала за кандидатуру Оксани Романюк.

«Я дійсно голосувала за її програму, яка, з моєї точки зору, була не просто кращою за програми інших кандидатів, а ідеальною в плані розуміння того, чим має займатися ця рада», — сказала Петренко.    

На питання, чи вже зрозуміло, якими будуть наступні кроки громадської ради, Галина Петренко відповіла: «Абсолютно незрозуміло». Однак це не заважає нашій колезі дотримуватися свого плану активності.

«Я як членкиня громадської ради не готова делегувати свої представницькі функції тільки керівництву цієї ради. Я маю намір брати активну участь у роботі ради. Крім того, буду продовжувати свою участь в адвокаційній роботі, яку веде зокрема “Детектор медіа”, наприклад, з регулювання великих технологічних платформ. Громадська рада при парламентському комітеті — це справді колегіальний орган, в його складі люди, які дуже давно працюють у цій галузі, мають свої порядки денні, тому, думаю, діяльність цієї ради буде різноголоссям, а не звучанням одного-єдиного голосу», — сказала Галина Петренко.

Нагадаємо, 20 березня на засіданні парламентський комітет з питань свободи слова затвердив оновлений склад громадської ради.

Членами громадської ради стали: 

  • Роман Васильняк, адвокат, член ГО «Платформа прав людини»;
  • Діана Дуцик, членкиня Комісії з журналістської етики, виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації»;
  • Наталія Зворигіна, головна редакторка газети «Запорізька правда», членкиня правління ГО «Клуб друзів “Запорізької правди”»;
  • Валерій Іванов, президент МБФ «Академія української преси», завідувач кафедри Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка;
  • Дмитро Комаров, SEO та SMM-менеджер групи сайтів Afisha Media Group, журналіст, ведучий ефірів радіостанції «Філадельфія ФМ»;
  • Ліза Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики;
  • Галина Петренко, директорка ГО «Детектор медіа»; 
  • Олексій Погорелов, президент ГС «Українська Асоціація Медіа Бізнесу»;
  • Тетяна Попова, письменниця, журналістка, телеведуча, військова кореспондентка; 
  • Оксана Романюк, директорка ГО «Інститут масової інформації»;
  • Андрій Соломаха, член керівного комітету Проєкту Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні», заступник директора «Омега ТВ»;
  • Микола Типусяк, директор з маркетингу телеканалу «Еспресо»;
  • Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України;
  • Володимир Фомічов, кореспондент видання Liga.net;
  • Зоя Шарикова, представниця БО «Всеукраїнський благодійний фонд “Журналістська ініціатива”». 

Згідно з положенням, ключовими цілями Громадської ради з питань свободи слова є забезпечення прав на свободу слова, прав громадян на інформацію, гарантій діяльності засобів масової інформації, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації.

Орган займатиметься, зокрема, громадською експертизою законопроєктів у сфері свободи слова, прав громадян на інформацію, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації; поданням на розгляд комітету пропозицій щодо основних засад національної політики, а також покращення стану дотримання та виконання міжнародних зобов’язань України у цій сфері; відстеженням та аналізом діяльності органів влади, пов’язаної з дотриманням права на свободу слову та інформацію, інформуванням комітету з цих питань; контролем перебігу справ щодо порушення прав журналістів та їхньої діяльності тощо.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 9 грудня 2023 року Верховна Рада України призначила Ярослава Юрчишина головою Комітету з питань свободи слова. Про пріоритетні напрями в роботі парламентського комітету можна прочитати в колонці Ярослава Юрчишина на «ДМ».

Читайте також:

Фото: ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду