detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
03.04.2024 13:22
Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову
Громадська рада при парламентському комітеті свободи слова обрала свого голову
20 березня Комітет з питань свободи слова затвердив оновлений склад громадської ради.

Сьогодні, 3 квітня 2024 року, громадська рада при Комітеті ВР з питань свободи слова на своєму першому засіданні обрала керівний склад. Про це йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці комітету. В результаті голосування головою громадської ради став SEO та SMM-менеджер групи сайтів Afisha Media Group, журналіст, ведучий ефірів радіостанції «Філадельфія ФМ» Дмитро Комаров.

Директор з маркетингу телеканалу «Еспресо» Микола Типусяк став заступником голови громадської ради, а її секретаркою — головна редакторка газети «Запорізька правда», членкиня правління ГО «Клуб друзів “Запорізької правди”» Наталя Зворигіна.

Директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко (автор фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Цю інформацію підтвердила нам наша колега, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, яка є членкинею громадської ради при Комітеті ВР з питань свободи слова.

За її словами, претендентів на голову ради було троє: Дмитро Комаров, Микола Типусяк і Оксана Романюк. Комаров переміг, за нього віддали голоси вісім членів ради, а за Типусяка та Романюк — по чотири голоси.

На посаду заступника голови ради подалися Типусяк, член керівного комітету Проєкту Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні», заступник директора «Омега ТВ» Андрій Соломаха і Наталія Зворигіна. Перміг Типусяк — дев'ять голосів.

На посаду секретаря претендували Соломаха і Зворигіна, перемогла остання — 11 голосів.

У коментарі нашій редакції Галина Петренко розповіла про те, як проходило сьогоднішнє голосування. Вона зазначила, що між членами громадської ради було «тривале і неформальне обговорення», адже у складі ради — переважно люди, які давно знайомі одне з одним.

«Напередодні всі троє претендентів на голову заявили про це в робочому чаті, там же вони коротко описали свої програми та свій професійний бекграунд. Цікаво, що саме до Комарова виникало чимало питань, бо про нього немає інформації в гуглі — можливо, через те, що її забиває інформація про його тезку, відомого телеведучого. Комаров представляється ведучим американської радіостанції “Філадельфія ФМ”, а також він каже, що в нього був досвід співпраці з Апаратом Верховної Ради як консультанта з питань SMM», — розповіла Петренко.

Вона уточнила, що саме Комаров став ініціатором скликання перших зборів оновленого складу громадської ради, зокрема збирав усіх у чаті, створював зум-посилання. Колеги порадили йому подаватися на секретаря ради, однак він заявив, що хотів би спробувати взяти участь у конкурсі на посаду голови.

«Коли Дмитро Комаров у чаті представляв свою програму, то він послуговувався такими фразами: “я більш приземлена людина”, “хочу реалізувати більш прагматичні речі”… Мені здався важливим той момент нашого обговорення, коли хтось сказав, що голова ради є, так би мовити, уособленням усього органу, а хтось інший заперечив, що керівні органи громадської ради мають технічну функцію, їхня задача — все організовувати. Власне, Дмитро Комаров справляв враження людини, яка ще не має достатнього авторитету в галузі, щоб без підтримки колег робити щось значно більше, ніж координувати та організовувати. Це великий шмат важливої роботи, і ми дуже вдячні Дмитрові, що він погодився присвячувати цьому свій час», — поділилася своїми враженнями Галина Петренко.

Вона також сказала, що голосувала за кандидатуру Оксани Романюк.

«Я дійсно голосувала за її програму, яка, з моєї точки зору, була не просто кращою за програми інших кандидатів, а ідеальною в плані розуміння того, чим має займатися ця рада», — сказала Петренко.    

На питання, чи вже зрозуміло, якими будуть наступні кроки громадської ради, Галина Петренко відповіла: «Абсолютно незрозуміло». Однак це не заважає нашій колезі дотримуватися свого плану активності.

«Я як членкиня громадської ради не готова делегувати свої представницькі функції тільки керівництву цієї ради. Я маю намір брати активну участь у роботі ради. Крім того, буду продовжувати свою участь в адвокаційній роботі, яку веде зокрема “Детектор медіа”, наприклад, з регулювання великих технологічних платформ. Громадська рада при парламентському комітеті — це справді колегіальний орган, в його складі люди, які дуже давно працюють у цій галузі, мають свої порядки денні, тому, думаю, діяльність цієї ради буде різноголоссям, а не звучанням одного-єдиного голосу», — сказала Галина Петренко.

Нагадаємо, 20 березня на засіданні парламентський комітет з питань свободи слова затвердив оновлений склад громадської ради.

Членами громадської ради стали: 

Згідно з положенням, ключовими цілями Громадської ради з питань свободи слова є забезпечення прав на свободу слова, прав громадян на інформацію, гарантій діяльності засобів масової інформації, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації.

Орган займатиметься, зокрема, громадською експертизою законопроєктів у сфері свободи слова, прав громадян на інформацію, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації; поданням на розгляд комітету пропозицій щодо основних засад національної політики, а також покращення стану дотримання та виконання міжнародних зобов’язань України у цій сфері; відстеженням та аналізом діяльності органів влади, пов’язаної з дотриманням права на свободу слову та інформацію, інформуванням комітету з цих питань; контролем перебігу справ щодо порушення прав журналістів та їхньої діяльності тощо.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 9 грудня 2023 року Верховна Рада України призначила Ярослава Юрчишина головою Комітету з питань свободи слова. Про пріоритетні напрями в роботі парламентського комітету можна прочитати в колонці Ярослава Юрчишина на «ДМ».

Читайте також:

Фото: ВРУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY