Комітет гуманітарної та інформаційної політики оголосив відбір кандидатур на посаду члена Нацради

Комітет гуманітарної та інформаційної політики оголосив відбір кандидатур на посаду члена Нацради

1 Березня 2024
730
1 Березня 2024
12:54

Комітет гуманітарної та інформаційної політики оголосив відбір кандидатур на посаду члена Нацради

730
Відповідно до законодавства комітет має це зробити за 90 днів до закінчення строку повноважень члена Нацради.
Комітет гуманітарної та інформаційної політики оголосив відбір кандидатур на посаду члена Нацради
Комітет гуманітарної та інформаційної політики оголосив відбір кандидатур на посаду члена Нацради

Парламентський комітет гуманітарної та інформполітики 29 лютого 2024 року оголосив відбір кандидатур на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться в повідомленні на сайті комітету.

В оголошенні йдеться, що відповідно до Конституції України, закону «Про медіа» та Регламенту Верховної Ради за 90 днів до дня закінчення строку повноважень члена Національної ради з питань телерадіомовлення Максима Онопрієнка, призначеного парламентом 30 травня 2019 року, профільний комітет оголошує відбір кандидатур на посаду члена Нацради.

В оголошенні виписані вимоги до членів Національної ради, визначені ст. 74 Закону «Про медіа». Зокрема членом Нацради може бути особа, яка відповідає таким вимогам:

— є громадянином України та проживає в Україні не менше п’яти останніх років;

— має вищу освіту;

— має досвід роботи в галузі медіа, електронних комунікацій, права не менше п’яти років;

— володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Не може бути членом Нацради особа, яка має громадянство чи підданство іншої держави; за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена; має судимість за вчинення кримінального правопорушення, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку; за вироком суду, що набрав законної сили, позбавлена права займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави, або обіймати відповідні посади; на яку поширюються приписи ч. 3 і 4 ст. 1 закону «Про очищення влади»; є кінцевим бенефіціарним власником, ключовим учасником чи власником істотної участі ліцензіатів або реєстрантів відповідно до закону «Про медіа», а також ліцензіатів або реєстрантів у сфері електронних комунікацій.

Комітет нагадує, що суб’єктами права подання кандидатур на посаду члена Нацради відповідно до ч. 5 ст. 76 Закону є об’єднання підприємств — суб’єктів у сфері медіа, громадські об’єднання, творчі спілки, які активно працюють у медійній сфері не менше трьох років (організовують щонайменше двічі на рік громадські заходи щодо проблем, які є у сфері медіа, ініціюють публічні обговорення актуальних професійних питань, беруть активну участь у розв’язанні проблем галузі).

Кожне об’єднання підприємств — суб’єктів у сфері медіа, громадське об’єднання, творча спілка мають право подати одну кандидатуру на посаду члена Нацради. Відокремлені підрозділи громадських об’єднань і творчих спілок, осередки зі статусом юридичних осіб реалізують право подання кандидатур виключно через організацію, яка їх утворила (заснувала).

Пропозиції, заяви та документи кандидатів на посаду члена Нацради комітет приймає упродовж 21 календарного дня з дати оприлюднення оголошення — включно до 22 березня 2024 року.

Перелік документів, які подаються кандидатами на посаду члена Нацради, визначено ч. 2 ст. 205 Регламенту Верховної Ради та ст. 56 закону «Про запобігання корупції». Кандидат має надати:

1) подання — рекомендацію від суб’єктів права подання кандидатур на посаду члена Нацради та витяг із протоколу засідання, на якому ухвалювали рішення щодо кандидата;

2) копію паспорта громадянина України (сторінки 1, 2 та сторінку зі штампом про реєстрацію за місцем проживання);

3) власноруч заповнену особову картку встановленого зразка П-2 ДС з  автобіографією на окремому аркуші;

4) письмову заяву, в якій кандидат/кандидатка повідомляє, що до нього/неї не застосовуються заборони, визначені ч. 3 або 4 ст. 1 закону «Про очищення влади», і надає згоду на проходження перевірки та на оприлюднення відомостей стосовно нього/неї відповідно до зазначеного закону;

5) завірену копію (копії) документа (документів) про освіту з додатками;

6) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2023 рік, подану відповідно до вимог ст. 45 закону «Про запобігання корупції» на офіційному вебсайті Нацагентства з питань запобігання корупції;

7) сертифікати психіатра та нарколога;

8) копію ідентифікаційного коду;

9) завірену копію трудової книжки;

10) 2 фотокартки для документів розміром 3х4;

11) письмову заяву про невходження до складу правління, інших контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, та письмове зобов’язання відповідно до ст. 36 закону «Про запобігання корупції»;

12) військовозобов’язані — копію військового квитка або посвідчення особи військовослужбовця.

Документи треба подавати за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5, Верховна Рада України, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Інформація про кандидатів, які подали документи, за винятком інформації з обмеженим доступом, розміщується апаратом Верховної Ради на офіційному вебсайті парламенту впродовж п’яти робочих днів з дня закінчення строку для подання документів, передбаченого ч. 4 ст. 76 закону «Про медіа».

За письмовою згодою кандидата на посаду члена Нацради апарат парламенту відповідно до вимог, передбачених законом «Про запобігання корупції», організовує проведення спеціальної перевірки, тривалість якої не може перевищувати 25 днів з дня надання кандидатом письмової згоди на проведення такої перевірки.

Після отримання від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної служби, інформації про результати спеціальної перевірки апарат Верховної Ради у триденний строк передає до комітету довідки про результати спеціальної перевірки.

Комітет упродовж 14 днів розглядає заяви кандидатів та отримані документи, попередньо обговорює запропоновані кандидатури, ухвалює рішення щодо відповідності їх кваліфікаційним та загальним вимогам, визначеним цим законом, і вносить на розгляд Верховної Ради відповідне подання з висновками та рекомендаціями стосовно кожної кандидатури. У разі невідповідності кандидатури вимогам закону комітет у своєму висновку зазначає підставу невідповідності та можливість чи неможливість її усунення.

Додаткову інформацію щодо конкурсного відбору можна отримати в секретаріаті комітету за телефоном 044 255 23 21.

Нагадаємо, 30 травня 2029 року Верховна Рада призначила членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Максима Онопрієнка — генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 (кінцевий власник — Рінат Ахметов), висунутого «Всеукраїнською асоціацією мовлення громад».

Нагадаємо, останні ротації нинішнього складу членів регулятора відбулись у 2021 році. 15 грудня Верховна Рада призначила членами Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення за своєю квотою Ольгу Герасим’юк, Олега Черниша та Олександра Бурмагіна.

Члени Нацради обираються терміном на п’ять років. Відповідно до закону «Про медіа» Національна рада складається з восьми осіб. Верховна Рада України і Президент України призначають по половині складу Національної ради. Відбір і призначення кандидатів на посаду члена регулятора відбувається на конкурсних засадах. Президент призначає свою четвірку указами, а парламентську четвірку депутати обирають більшістю голосів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
730
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду