Про державні комунікації: шукайте союзників, а не конкурентів

Про державні комунікації: шукайте союзників, а не конкурентів

28 Березня 2024
689
28 Березня 2024
09:14

Про державні комунікації: шукайте союзників, а не конкурентів

Любов Цибульська
експертка з протидії гібридним загрозам
689
Головна порада державним інституціям — шукайте союзників, а не конкурентів. І побачите, наскільки легше вам буде працювати.
Про державні комунікації: шукайте союзників, а не конкурентів
Про державні комунікації: шукайте союзників, а не конкурентів

27 березня в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розпочав вже третій річний Kyiv Stratcom Forum для державних комунікаційників, експертів, медіа, міжнародних партнерів. Я промодерувала розмову про міжнародні комунікації. Вдячна усім своїм панелістам за відповіді на відверто непрості питання.

Поділюсь власними спостереженнями за останній час:

  • за рік, що минув, ситуація з державними комунікаціями суттєво погіршилась;
  • координації між комунікаційними службами стало менше, конкуренції більше;
  • співпраця з громадянським суспільством слабшає. Якщо на початку повномасштабного вторгнення ГО, що займаються комунікацією, мали величезний попит, то зараз від них дистанціюються. Хоча вони, насправді, могли б стати потужним голосом України, якби їх задіювали більше.

Натомість пропонуються безглузді законодавчі ініціативи про покарання довічним «за невповноважене представництво держави». Потім виявляється, що це нібито «ініціювати дискусію». Дякуємо, нам і так є про що говорити.

Наприклад, про те, що цілісної системи страткому нема і поки не планується. Що деякі інституції витрачають зусилля не на боротьбу з ворогам, а боротьбу одне з одним, з ГО і з медіа. Що зʼявляються центри впливу у цій сфері, в яких люди не мають офіційних повноважень керувати інформаційною політикою, проте мають велику владу. Зрештою, що державні комунікації капсулюються, зачиняючи двері для громадських експертів. Що часто знову новачки хочуть вигадати велосипед і пропонують те, що вже давно зроблено. Що рабська лояльність одній особі перетворює державні комунікації на безжальний політичний піар. А це вже різні речі.

Щоб отримати коментар іноземною мовою, медіа доводиться пройти шалений квест. Питання про «Єдиний марафон» у посадовців викликає роздратування.

Тому дивуватись, що України стає менше щодня в міжнародному інфополі не варто. Сам дизайн державних комунікацій нині не передбачає відкритості.

В англійській є такий вираз «pull up the ladder people». Тобто ті, хто, вибравшись нагору, забирають після себе драбину, аби за ними ніхто не поліз. Ось це те, що я спостерігаю протягом останнього року. Коли люди, займаючи високі посади, не можуть стягнути нестерпної легкості демократії. Не зносять критики та вільної конкуренції. Ну, вибачайте, але в тому числі і за це ми усі боремось. Це війна на виживання. І тільки разом ми можемо встояти. Нас врятувало потужне мережування, ініціативність та відкритість у 2014-му і в 2022-му. Вони ж мають довести нас до поразки Росії.

Головна порада державним інституціям — шукайте союзників, а не конкурентів. І побачите, наскільки легше вам буде працювати.

Вдячна команді Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за можливість поставити складні та болючі питання. Саме так ми задумували Центр три роки тому — для діалогу між державою та громадянським сектором. Бо без цього, роблячи собі «теплу ванну», нам буде дуже важко протистояти ворогу.

Любов Цибульська, експертка зі стратегічних комунікацій 

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду