Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українців відзначили на фестивалі в Салоніках

Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українців відзначили на фестивалі в Салоніках

19 Березня 2024
964
19 Березня 2024
14:05

Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українців відзначили на фестивалі в Салоніках

964
Режисеру стрічки Мачеку Хамелі вручили спеціальну нагороду за підтримку прав людей — Amnesty International Award.
Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українців відзначили на фестивалі в Салоніках
Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українців відзначили на фестивалі в Салоніках

Документальна картина «Звідки куди» режисера Мачека Хамели на цьогорічному кінофестивалі в Салоніках отримала спеціальну відзнаку Amnesty International Award. Про це команда стрічки повідомила «Детектор медіа» пресрелізом.

«За надзвичайно потужну хронологію подорожей цивільних українців, які залишають все позаду через війну та прямують у невідоме, і евакуаційний фургон режисера перетворюється на маленький ковчег», — так своє рішення прокоментували організатори кінофестивалю.

Документальний фестиваль у Салоніках (Thessaloniki Documentary Festival) проходить щорічно в березні та фокусується на незалежних документальних стрічках, а також роботах молодих документалістів. Однією з його нагород є відзнака Amnesty International Award, яку вручають творцю фільму, що пропагує та підтримує права людини. 

«Звідки куди» — це повнометражний документальний фільм, створений у копродукції Польщі, Франції та України. З українського боку до виробництва картини долучилась кінокомпанія 435 Films, яку заснувала кінопродюсерка Анна Паленчук.

Стрічка пропонує збірний образ українських переселенців: дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії змушені були залишити свої домівки і їхати в невідоме майбутнє. 

Події картини відбуваються в евакуаційному бусику. Бортова камера здебільшого спрямована на пасажирів фургона, що сидять на задньому сидінні, фіксуючи їхній стан, коли вони їдуть подалі від бойових дій, залишаючи позаду своїх синів, чоловіків і домівки.

Режисер фільму Мачек Хамела особисто займався евакуацією українців. У якийсь момент у своєму мікроавтобусі він встановив камеру і записував розмови з людьми, яких евакуює. За пів року Мачек вивіз в евакуацію 400 людей, частина з яких стали героями його стрічки. 

Світова прем’єра «Звідки куди» відбулась у травні 2023 року на Каннському кінофестивалі. Фільм має успішну фестивальну історію та вже здобув десятки нагород. Зокрема, брав участь у минулорічному Одеському міжнародному кінофестивалі і здобув там нагороду в номінації «Найкращий документальний фільм». На рахунку «Звідки куди» також дві нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю Planete Doc Review, зокрема за найкращий польський фільм, а також відзнака від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів.

У серпні 2023 року «Звідки куди» був внесений до селекційного списку фільмів, які претендують на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Найкращий документальний фільм» (разом з ним до списку ввійшли ще два українських фільми — «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча (Швеція, Норвегія, Україна), а також «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко (Україна, Польща, Франція)).   

У грудні 2023-го стало відомо, що фільм «Звідки куди» ввійшов до короткого списку світової кінопремії «Оскар» у категорії «Повнометражний документальний фільм». 

Читайте також:

На чільному фото — Мачек Хамела (на передньому плані) під час вручення нагороди на кінофестивалі в Салоніках / фейсбук-сторінка фільму «Звідки куди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
964
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду