Держдепартамент США засудив фейкові вибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

Держдепартамент США засудив фейкові вибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

14 Березня 2024
777
14 Березня 2024
23:28

Держдепартамент США засудив фейкові вибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

777
У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Сполучені Штати не визнавали й ніколи не визнають легітимності чи результатів фіктивного голосування, яке відбувається в суверенній Україні в рамках виборів президента Росії.
Держдепартамент США засудив фейкові вибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України
Держдепартамент США засудив фейкові вибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

США засуджують псевдовибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України, організовані кремлівським режимом, та попереджають про відповідальність всіх долучених до цього процесу, а також тих, хто погодився виступити міжнародними спостерігачами.  

З відповідною заявою 14 березня у Вашингтоні виступив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передає власний кореспондент «Укрінформу». 

«Сполучені Штати засуджують спроби Росії підірвати суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність України шляхом проведення фіктивних виборів на окупованих українських територіях», — заявив представник МЗС США. 

Метью Міллер підкреслив, що Сполучені Штати не визнавали й ніколи не визнають легітимності чи результатів цього фіктивного голосування, яке відбувається в суверенній Україні в рамках виборів президента РФ. «Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон і Крим — це Україна», — наголосив він. 

Речник Держдепу також підкреслив, що результати виборів у тимчасово окупованих українських регіонах будуть такими, як скажуть у Москві, тож вони «не можуть відображати вільного волевиявлення громадян України, яких примушують голосувати». 

Представник зовнішньополітичного відомства наголосив, що Росія вкотре демонструє повне ігнорування своїх зобов’язань за міжнародним правом. 

«Сполучені Штати продовжать використовувати всі доступні інструменти для притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за дії, які підривають суверенітет, територіальну цілісність або політичну незалежність вільних країн, у тому числі тих, хто є спостерігачами на фіктивних виборах Кремля в окупованих частинах України», — сказав представник Держдепартаменту США. 

Нагадаємо, Верховна Рада України та Міністерство закордонних справ України закликали міжнародну спільноту засудити проведення Росією незаконних «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України. У відповідній постанові, ухваленій 14 березня, український парламент також підтримав резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо необхідності визнання Путіна нелегітимним президентом після завершення нинішнього президентського терміну.  

Крім того, Міністерство закордонних справ України 14 березня видало заяву, в якій закликало іноземні держави та міжнародні організації не надсилати міжнародних спостерігачів для участі у «черговому фарсі, який Кремль видає за президентські вибори», та утриматися від визнання їхніх результатів.

МЗС також закликало міжнародні медіа та публічних осіб «не допомагати Кремлю в створенні ілюзії виборчого процесу та не називати цей фарс “виборами”, використовуючи притаманну демократичним державам термінологію».

Зовнішньополітичне відомство України попередило про притягнення всіх порушників українського законодавства до правової відповідальності.

Як відомо, 11 грудня 2023 року Центральна виборча комісія РФ прийняла рішення щодо можливості проведення виборів президента Росії у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України. Так звані вибори  проходитимуть протягом трьох днів — з 15 по 17 березня 2024 року.  

У прикордонних з Україною Бєлгородській, Брянській і Курській областях Росії, а також на тимчасово окупованих український територіях планують використовувати дві «додаткові форми голосування». Одна з них — голосування на прибудинкових територіях та інших місцях за межами виборчих дільниць. Друга — «голосування груп виборців, які проживають у населених пунктах та інших місцях, де відсутні приміщення для голосування і транспортне сполучення з якими утруднено». Йдеться про пункти голосування в автобусах. 

18 грудня Євросоюз оголосив, що у списки 12-го пакету санкцій проти РФ включені всі 14 членів Центральної виборчої комісії Росії

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду