ГУР: Росіяни поширюють фейк про «85% підтримки» Путіна на окупованих територіях

ГУР: Росіяни поширюють фейк про «85% підтримки» Путіна на окупованих територіях

19 Лютого 2024
895
19 Лютого 2024
12:16

ГУР: Росіяни поширюють фейк про «85% підтримки» Путіна на окупованих територіях

895
За даними розвідки, окупанти відрядили на захоплені території спеціально підготовлені загони, які куруватимуть фальсифікації та стежитимуть за роботою так званих «виборчих комісій».
ГУР: Росіяни поширюють фейк про «85% підтримки» Путіна на окупованих територіях
ГУР: Росіяни поширюють фейк про «85% підтримки» Путіна на окупованих територіях

Російські окупаційні адміністрації та пропагандисти активно поширюють фейки про начебто «85% підтримки» Володимира Путіна на захоплених територіях України. Крім того, окупанти просувають систему «мобільний виборець», яка дозволяє «проголосувати» онлайн і «без реєстрації» на окупованих територіях  Херсонської та Запорізької областей. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Як пише українська розвідка, щоб створити враження про нібито підтримку Путіна на окупованих територіях України, росіяни відрядили туди спеціально підготовлені загони, які наглядатимуть за фальсифікацією «виборів» та стежитимуть за роботами «виборчих комісій».

Одним із завдань цих  загонів, як пише ГУР, є до 10 березня 2024 року прозвітувати про готовність до «голосування» працівників підприємств на окупованих територіях та надати прогноз «підтримки» Путіна.

Крім того, за даними розвідки, у Кремлі затвердили новий «порядок голосування» на окупованих територіях України. Тепер взяти участь у псевдовиборах можна як з російським, так і з українським паспортом, ID-карткою чи іншим документом, який посвідчує особу.

«Таке рішення засвідчує провал примусової паспортизації на окупованих територіях України, а також є черговим інструментом російських спецслужб для  виявлення “неблагонадійних” українців для здійснення репресій», — заявили в ГУР.

Раніше «ДМ» повідомляв, що представники російських окупаційних адміністрацій проводять перевірки будинків на захоплених територіях, щоб зафіксувати помешкання, де проживають люди. Оселі, в яких виявлять мешканців, стануть першими для «голосування» вдома на незаконних «виборах» президента РФ. По квартирах мешканців на ТОТ «волонтери» та російські солдати примусово збирають підписи на підтримку кандидата в президенти РФ Путіна

Крім того, перед так званими президентськими виборами РФ на тимчасово окупованих територіях окупанти тиражують безкоштовні примірники газети під назвою «Право на вибір», яку редагує окупаційна «виборча комісія», а в університетах на ТОТ набирають «спостерігачів» для незаконних виборів президента РФ. Щоб створити видимість високої явки, Кремль допускає «голосування» за місцем проживання без російського паспорта. Це відкриває простір для фальсифікацій.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародних партнерів, іноземні медіа та незалежних репортерів не висвітлювати псевдовибори на тимчасово окупованих українських територіях. 

Фото: ілюстративне / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду