«Українська правда» заявила, що відтепер не називатиме Путіна «президентом»

«Українська правда» заявила, що відтепер не називатиме Путіна «президентом»

19 Березня 2024
1846
19 Березня 2024
18:46

«Українська правда» заявила, що відтепер не називатиме Путіна «президентом»

1846
Редакція пропонує цілу низку термінів натомість — «лідер РФ», «очільник Кремля» тощо — і вважає, що така зміна матиме й практичне значення: втрата легітимності Путіним може полегшити притягнення його до відповідальності.
«Українська правда» заявила, що відтепер не називатиме Путіна «президентом»
«Українська правда» заявила, що відтепер не називатиме Путіна «президентом»

Група видань «Українська правда» заявила, що від сьогодні не вживатиме слово «президент» щодо очільника Кремля Володимира Путіна. Про це йдеться в редакційній заяві від «Європейської правди».

За словами редакції, є ціла низка обставин, які політично підважують легітимність Путіна. Це, зокрема, те, що він не мав права висувати свою кандидатуру на третій поспіль президентський термін, шалені порушення під час виборів, масштабне проведення виборів на окупованих територіях України, втрата міжнародної легітимності Путіна, який для значної частини світу перетворився на міжнародного злочинця.

«ЄП» посилається на офіційну заяву речника МЗС Німеччини, який оголосив, що Берлін уже перестав називати Путіна «президентом» і надалі вживатиме його прізвище без будь-якого означення.

Редакція нагадує, що в 2020 році після сфальсифікованих виборів у Білорусі та придушення масових протестів «УП» стала називати Олександра Лукашенка «самопроголошеним президентом».

Втім, скопіювати «білоруський» підхід на Росію та Путіна буде помилкою, стверджує редакція, а між тодішніми «виборами Лукашенка» і цьогорічними «виборами Путіна» є важлива відмінність. Адже незаконне проголошення Лукашенка «президентом» супроводжувалося масштабними протестами, а громадяни не обирали його на цю посаду.

Натомість щодо Путіна така термінологія є некоректною, бо на відміну від Лукашенка Путін зберігає безперечний авторитет у більшості російських громадян.

Редакція вважає, що немає жодних сумнівів, що Путін переміг би на виборах у Росії навіть у разі чесного підрахунку, а його підтримка не викликає заперечень ні в соціологів, ні в західних дипломатів, ні в незалежних журналістів, які досі лишаються в Росії.

Тож Путін є і лишатиметься «правителем РФ», «керівником РФ» або «керівником Кремля», «лідером РФ» або «кремлівським лідером», «очільником РФ/Кремля», «де-факто лідером РФ» тощо.

Більше того, стверджує редакція, після нової інавгурації Путіна, яка запланована на 7 травня 2024 року, подасть у відставку уряд РФ, після чого нелегітимний «президент» Путін визначить кандидатури нового прем’єра, віцепрем’єрів та ключових міністрів.

А отже, новий «уряд» Росії також втрачає легітимність, тож у новинах їх буде доречніше називати «де-факто уряд», «нелегітимний уряд», «нелегітимний міністр» тощо, або ж описувати функції, які виконують ці особи (як-от «очільник російської дипломатії»).

Редакція запевняє, що ця зміна важлива не лише з морального, а й з політичного боку — для подальшого покарання Путіна за міжнародні злочини.

Адже попри наявне розслідування Міжнародного кримінального суду, є серйозна перепона для притягнення до відповідальності низки російських посадовців, а саме «функціональний імунітет», який передбачає захист від переслідування посадовців, які легітимно обіймають посади і виконують вказівки керівництва. Зокрема, під дію імунітету потрапляють президент, прем’єр та міністр закордонних справ.

Видання розраховує, що визнання нелегітимності Путіна та його команди (якщо не зараз, то після 7 травня) стане позицією не лише групи «УП», а й усіх українських медіа та української держави, навіть в офіційних заявах президента та МЗС.

«У разі, якщо вдасться переконати світ у втраті легітимності Путіним і його урядом, то й імунітети зникнуть. Так, це непросто, але хто, як не Україна, має публічно розпочати цей процес?» — заявляє редакція «УП».

Ще одним наслідком цього кроку стане можливість для України чітко та офіційно позначити, що будь-які переговори з Путіним позбавлені сенсу, адже «ми не можемо домовлятися про наступні дії РФ і підписувати будь-які домовленості з людиною, легітимність якої Україна прямо заперечує».

Фото: пресслужба російського диктатора 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1846
Читайте також
23.04.2024 14:41
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 004
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
IG
38 дн. тому
А можна хутіна називати простіше - пересидент.Це найкоротша та найточніша назва його посади. Втім,ми скоро можемо надбати свого "пересидента"....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду